10 Σεπ 2010

Συνάντηση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Rowan Williams και προτροπές προς τους ορθόδοξους πιστούς.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο οποίος ευρίσκεται στο Λονδίνο με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας Rowan Williams στο Παλάτι Λάμπεθ, επίσημη κατοικία του Πριμάτου της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ιεραποστολής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα προβλήματα που αφορούν την μεταρρύθμιση στης θρησκευτική εκπαίδευση, καθώς και την ανατροφή της νέας γενιάς των κληρικών.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κανταβρυγίας Rowan Williams αναφέρθηκε στα κυριότερα χαρακτηριστικά όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Αγγλικανικής Κοινότητας.

Σημειωτέον ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας της ανησυχία του, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας για την περαιτέρω διάδοση των φιλελευθέρων τάσεων στον τομέα δογματικής διδασκαλίας και χριστιανικής ηθικής, πράγμα το οποίο συμβάλει στην ακόμα περισσότερη απομάκρυνση της Αγγλικανικής Κοινότητας από την παράδοση της αρχαίας αδιαίρετης εκκλησίας. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να παύσει και δεν είναι ανεπανόρθωτη.

Τέλος, συζήτησαν για τις ενδεχόμενες προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στον τομέα προστασίας των ηθικών αρχών της κοινωνίας και στον τομέα Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λονδίνο και ζήτησε τις προσευχές των παρόντων για την ενίσχυσή του στο υπεύθυνο και δυσχερές έργο στον τομέα εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και βοηθού του Πατριάρχη Κυρίλλου.

«Σε όλους θα ήθελα να ευχηθώ πρώτα από όλα να μείνετε πιστοί στην Ορθοδοξία. Η Ορθόδοξη πίστη δεν είναι μια απλή πνευματική πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής. Και πρέπει πρώτα από όλα να μαρτυρήσουμε για την ομορφιά της Ορθοδοξίας με τα έργα μας, με τους τρόπους μας και με την καλή μας στάση απέναντι στους «έξωθεν», δηλαδή σ΄εκείνους οι οποίοι δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία.

Καλούμαστε να μαρτυρήσουμε για την αλήθεια. Και εάν βλέπουμε ότι κάποιες κοινότητες αυτοχαρακτηρίζονται χριστιανικές ενώ απομακρύνονται από την χριστιανική αλήθεια, πρέπει να τα λέμε ευθεία και ανοιχτά σε αυτούς. Όμως να τα λέμε με αγάπη και ηρεμία, αντιλαμβανόμενοι ότι μόνο ο λόγος μεστός αγάπης μπορεί αν λιώσει την ανθρώπινη καρδιά, και ποτέ αυτή η μαρτυρία δεν πρέπει να συνοδεύεται από την έχθρα και αγανάκτηση.

Αυτός ήταν ο τρόπος της μαρτυρίας της αλήθειας στις Βρετανικές νήσους από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αντώνιο. Έτσι πρέπει και εμείς να φανερώσουμε την αυθεντική μορφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα», είπε εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας. .

mospat.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com