10 Σεπ 2010

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο νέος Χάρτης Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου

Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από την Ιερά Σύνοδο ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες και τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, για την έγκριση του Καταστατικού. Στη συνεδρία, που θα γίνει στις 12.30 προσκλήθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας κ.ά.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη αφορά τη διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών. Με βάση τις αλλαγές, οι πολίτες με την ψήφο τους θα αναδεικνύουν τους τρεις επικρατέστερους και από αυτούς η Ιερά Σύνοδος θα εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο.

Με βάση τις πρόνοιες του νέου Καταστατικού, ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να απομακρύνεται από τη θέση του για λόγους ασθενείας, με πλειοψηφία τριών τετάρτων των μελών της Ιεράς Συνόδου. Η Σύνοδος μπορεί να στείλει ακόμη και δυσμενή μετάθεση Μητροπολίτη ή και επίσκοπο, με απόφαση των δύο τρίτων των μελών της. Οι αρχιερείς (Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης και Χωρεπίσκοπος) είναι ισόβιοι, αλλά ένας θρόνος μπορεί να κηρυχθεί εν χηρεία από την Ιερά Σύνοδο με ειδική πλειοψηφία των τριών τετάρτων, συνεπεία σωματικού ή διανοητικού νοσήματος ή γήρατος. Παράλληλα, η Σύνοδος θα μπορεί από μόνη της να απομακρύνει τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς να απαιτείται η σύγκληση μείζονος Συνόδου για να τον παύσει. Εξάλλου, σε περίπτωση που υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη εκ μέρους αρχιερέως σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος, η Ιερά Σύνοδος μπορεί να του αφαιρέσει τη διοίκηση και διαποίμανση της επαρχίας του ενώ αν προκληθεί ισχυρός σκανδαλισμός, η Ιερά Σύνοδος μπορεί να θέσει αρχιερέα σε αργία. Ιεράρχης που καταδικαστεί σε έκπτωση από το θρόνο ή στερηθεί την ιεροσύνη, μπορεί να καταφύγει στο Πατριαρχείο.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας εξήγησε ότι η παρουσία του τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, οφειλόταν στο γεγονός ότι ανήκε στην επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί το έργο της κατάρτισης του νέου καταστατικού, την οποία και εκπροσώπησε στη συνεδρία. Το καταστατικό πιθανότατα να δοθεί τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η Ιερά Σύνοδος επικύρωσε και τις αποφάσεις των ειδικών Συνοδικών Δικαστηρίων των Θρόνων για συζύγους που βρίσκονται σε διάσταση πέραν των οκτώ ετών.

Εκκρεμότητες Ιερατικής Σχολής

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣασχολήθηκε χθες και με θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Ιερατικής Σχολής ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και όπως ανακοινώθηκε «ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής για εκκρεμότητες και ελλείψεις και έλαβε τις δέουσες αποφάσεις». Επίσης εγκρίθηκε και ο κατάλογος των νεοεισαγόμενων φοιτητών στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας», για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

«Φιλελεύθερος»10/09/2010 – Του Βάσου Βασιλείου

Δείτε σχετικά και:

-Ανεξάρτητη η Εκκλησία της Κύπρου . Αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη θα τις επιτρέπουν να ρυθμίζει από μόνη της τα του οίκου της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com