1 Σεπ 2010

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Μίτρες και απλότητα


Σεβάσμιος κληρικός με ιεραποστολική διαδρομή και θεολογικές καταθέσεις, από πολλών ετών αγωνίζεται εναντίον της πολυτελούς αρχιερατικής αμφιέσεως, Ιδίως για το αυτοκρατορικό στέμμα στο κεφάλι επισκόπων, πού αποκαλείται «μίτρα»!Όπως δεν φαντάζεται κανείς τον Ιησού Χριστό, τον μοναδικό Αρχιερέα της Καινής Διαθήκης, με στέμμα στο κεφάλι και σκήπτρο στο χέρι, έτσι ή παράδοσις δεν επιτρέπει στους διακόνους της Καινής Διαθήκης πολυτελή άμφια.

Κάτι πού ό βυζαντινός αυτοκράτορας στο κεφάλι του φόραγε μια φορά το χρόνο, τώρα το βλέπουμε στο κεφάλι εκατοντάδων «δεσποτάδων».Ό σεβάσμιος κληρικός, εσχάτως κάνει πετυχημένες επισημάνσεις, υπογράφοντας άλλοτε ως «Φλογέρας», άλλοτε ως «Ερευνητής». Το τελευταίο του σημείωμα:

«Τι χρειάζεται ή αρχιερατική μίτρα, και μάλιστα πολυτελής;

Δεν συμβιβάζεται:

Με το "ύφος" και το παράδειγμα του Χρίστου και των αποστόλων. Πλήρης αντίθεση!

Με τη ρητή εντολή Του: "Μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν" (Ματθ. ι 9).

Με την εντολή του Παύλου: "Άνήρ κατά κεφαλής έχων (προσευχόμενος) καταισχύνει την κεφαλήν αυτού" (Α' Κορ. ια' 4).

Με την εικονογραφία (από του 33 μέχρι το 1453 μ.Χ.). Ιδιαίτερα στην κόγχη του Ιερού οι μεγάλοι Πατέρες πάντοτε εικονίζονται ασκεπείς. Το 1453 φόρεσε μόνο ό Πατριάρχης, αργότερα οι Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, βοηθοί επίσκοποι, ακόμα και πρεσβύτεροι στη Ρωσία!

Με την σύγχρονη δημοκρατική απλότητα. Μέχρι προ 30 ετών, ακό μα και υφυπουργοί, φορούσαν "φράκο" και ψηλό καπέλο. Σήμερα κι ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδύεται απλούστατα κι ό Πρωθυπουργός το ίδιο! Πόσο μάλλον πρέ πει ν' απλοποιηθούν οι λειτουργοί του Ναζωραίου!

Εξ άλλου σήμερα είναι εποχή της εικόνας. Τα πάντα δείχνει ή τηλεόραση. Ό κόσμος βλέπει την θ. Λειτουργία ως εικόνα με πολλά στολίδια. Δεν βλέπει ούτε την θεολογία ούτε την τυχόν αγιότητα, ούτε την ησυχαστική πνευματικότητα.Επειδή περνάμε εποχή μεγάλης κρίσεως άξιων, είναι επείγουσα ανάγκη να δείξουμε κάτι πιο ουσιαστικό.Ανάγκη μαρτυρίας όχι μόνο με λόγια. Να δουν κάτι! "Όχι μόνο το κήρυγμα».

Να σημειωθεί, ότι παρόμοιες θέσεις υποστήριζαν και οι μακαριστοί σπουδαίοι λειτουργιολόγοι Παν. Τρεμπέλας, Ιωάννης Φουντούλης, Κοζάνης Διονύσιος, Σηλυβρίας Αι μιλιανός.

Ας ελπίσουμε, ότι θα «βαρεθούν» να φοράνε την άντιπαραδοσιακή μίτρα στο κεφάλι οι δεσποτάδες και θα την μεριάσουν. Ήδη αρκετοί το έχουν κάνει.Ό λαός θαυμάζει το εντός της κεφαλής, όχι το υπεράνω της κεφαλής!

Περιοδικό «Ο Σταυρός» Ιούλιος - Αύγουστος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com