14 Σεπ 2010

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος:«Για εμάς, του Ορθοδόξους, υπάρχει το αλάθητο του Πάπα. Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό θέμα»

Την ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Αυστρία η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010, εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Βιέννη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αυστρίας H. Fisher, τον Δήμαρχο Βιέννης κ. Μ. Haulp, τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Μιχαήλ και τον Ρ/Καθολικό Καρδινάλιο Kristof Senborn.

Να σημειωθεί, ότι την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος λειτούργησε στο Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού.

Ο Πατριάρχης Σερβίας σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ορθόδοξης και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και στον κοινό εορτασμό του Πάσχα.

«Πρέπει να κάνουμε ο, τι μπορούμε ώστε αυτές οι δυο Εκκλησίες να επιστρέψουν η μια στην άλλη, ώστε οι οδοί που τους χώρισαν, να προσεγγιστούν. διότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Επίσης, ο κ. Ειρηναίος τόνισε ότι «Για εμάς, του Ορθοδόξους, υπάρχει το αλάθητο του Πάπα. Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό θέμα, αλλά κατά τη συζήτηση ή το διάλογο, μάλλον μπορούμε προς χαρά του Θεού να καταλήξουμε σε θετική επίλυση».

Όσον αφορά τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, ο Πατριάρχης Σερβίας δήλωσε ότι "αυτό είναι μεγάλη ανάγκη" και είναι θέμα ημερολογίου.

"Το αναλογιζόμαστε από πολύ παλαιά και συνήλθε ακόμα και Σύνοδος στην Βασιλεύουσα (Κωνσταντινούπολη), όπου το θέμα του ημερολογίου συζητήθηκε τότε έντονα. Ένα μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας υιοθέτησε το νέο, ενώ το άλλο μέρος δέχθηκε το παλαιό"

Συνάντηση με τον Καρδινάλιο Σένμπορν

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, συναντήθηκε και με τον Καρδινάλιο Kristof Senborn, στο Παλάτι δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Καρδινάλιος Σενμπόρν ανέφερε, ότι η σημερινή επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου «είναι σημάδι ενότητας της πίστεως».

Επίσης ο Καρδινάλιος εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι Σέρβοι που ζουν στην Αυστρία να διατηρήσουν την πίστη τους.

Από την πλευρά του ο κ. Ειρηναίος, ευχήθηκε η επίσκεψη του αυτή να αποβεί καρποφόρος, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος για το Κόσσοβο

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσσόβου, τονίζοντας ότι «ο διάλογος μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, θα είναι η καλύτερη λύση για το Κόσσοβο. Όμως, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και οι δύο πλευρές.»

«Θέλουμε να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση, η οποία θα ικανοποιεί τους Αλβανούς, αλλά δεν θα επηρεάσει του Σέρβους. Η απόφαση εξαρτάται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «για εμάς το πιο σημαντικό πράγμα είναι η διαφύλαξη των ιερών χώρων, καθώς και να διασφαλιστεί η ειρηνική ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί. Επαναλαμβάνω, ότι ο διάλογος μεταξύ ημών και των Αλβανών θα είναι η καλύτερη λύση».

romfea

Δείτε και:

-Συναντήσεις του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου στη Βιέννη

-Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στην Αυστρία

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ

"«Πρέπει να κάνουμε ο,τι μπορούμε ώστε αυτές οι δυο Εκκλησίες να επιστρέψουν η μια στην άλλη, ώστε οι οδοί που τους χώρισαν, να προσεγγιστούν. Διότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού»"

Αυτά μας είπε ο πατριάρχης των Σέρβων, κι εμείς οι ολιγομαθείς (για "ντουβάρια" μας έχουν) ρωτάμε : Ποιός έφυγε για να επιστρέψει; Και οι δυο φύγαμε; Και αν φύγαμε και οι δυο, από που φύγαμε και που θέλουμε να ξαναπάμε, να ξαναγυρίσουμε;

Η αλήθεια είναι ότι και οι δυο φύγαμε. Πάντως όμως κάποιοι έμειναν και επειδή έμειναν, τους βγάλαμε στη σύνταξη (σημ. εδώ τους λέμε σχισματοαιρετικούς και "ξοφλάμε").

Άντε, καλή επιστροφή να ευχηθούμε και στους δυο, τον Σέρβο και τον Αυστριακό. Όσο για τη "σύνταξη" που κι αυτοί θα πάρουν οπωσδήποτε, αυτή θα την πάρουν μετά θάνατον και θα είναι "σύνταξη θανάτου". Δεν θα είναι σύνταξη Ζωής.

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ ! ΑΙΣΧΟΣ! ΑΙΣΧΟΣ!


ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com