8 Σεπ 2010

Απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας στο Υπόμνημα της Π.Ε.Θ για το μάθημα των Θρησκευτικών

ΠANEΛΛHNIOΣ ENΩΣIΣ ΘEOΛOΓΩN

Xαλκοκονδύλη 37 - 104 32 AΘHNA

Tηλ. 21052 24 180 FAX 21052 24 420

e-mail.1. panenthe@otenet.gr.2. enosis@petheol.gr

Ἱστοχῶρος:www.petheol.gr

Ἀπαντήσεις τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας στό ὑπ᾽ ἀριθμ. 137/11-6-2010 Ὑπόμνημά μας.


α) Διεύθυνση σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ἀριθμ. πρωτ. 77474/Γ2/2-7-2010.


Θέμα:« Ἀπάντηση σέ Ὑπόμνημα

Σε απάντηση του με αρ. πρ. 137/11-06/10 Υπομνήματός σας το οποίο απευθύνατε στην κα Υπουργό, κατά το μέρος που αφορά στη Διεύθυνσή μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, τα οποία καθορίζονται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

΄Οσον αφορά στις προτάσεις σας σχετικά με την εισαγωγή ενός εναλλακτικού μαθήματος πολιτιστικού με στοιχεία ιστορίας θρησκειών και πολιτισμού, η αρμοδιότητα εμπίπτει στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στο οποίο θα διαβιβάσουμε το Υπόμνημά σας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΚΟΥΡΗΣ


β) Διεύθυνση σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αριθμ. πρωτ. 81995/Γ2/9-7-2010

Θέμα: Διαβίβαση υπομνήματος

Σας διαβιβάζουμε σε φωτοαντίγραφο το με αρ. πρ. 137/11-06-2010 υπόμνημα της Πανελλήνας ΄Ενωσης Θεολόγων και τα συνημμένα σε αυτό, πού μας εστάλη απο το Γραφείο της κας Υπουργού και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ


γ) Διεύθυνση σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αριθμ. πρωτ. 82493/Γ1/12-7-2010


Θέμα: Απάντηση σε έγγραφο

Σε απάντηση του με αριθμ. πρωτ. 137»11-6-2010 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό στην Πρωτοβάθμια καί Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτό ορίζεται και κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 παρ. 3. του Συντάγματος αλλά καί στό άρθρο 1α του Νόμου 1566/1985.

Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα που έχουν καθοριστεί από το Υπ. Παιδείας Δ. Β.Μ.Θ.

Το Υπ. Παιδειας Δ.Β.Μ.Θ παραμένει προσηλωμένο στο σεβασμό των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όλων ανεξαιρέτως των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία ασχέτως θρησκεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις η ελληνικη πολιτεία δίνει τή δυνατότητα στους μη ορθόδοξους μαθητές των οποίων τα παιδιά παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, να ζητήσουν εξαίρεση από το μάθημα των Θρησκευτικών, εφόσον το επιθυμούν.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

-Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς την Υπουργό Παιδείας

-Υπόμνημα (Β) της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για το μάθημα των Θρησκευτικών

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι βλακείες του Υπυργείου Αμάθειας και Αθεϊας!

Αφού όλοι ξέρουμε ότι δίνονται με την σέσουλα απαλλαγές και σε ορθόδοξους μαθητές γιατί μας εμπαίζουν κατάμουτρα οι του Υπουργείου με αυτόν τον άθλιο τρόπο;

Καλλίστρατος

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Καλλίστρατο. Πραγματικά ποιόν προσπαθούν να κοροϊδεψουν;

Θα μου πείτε τον αποχαυνωμένο Ελληνικό λαό. Και θα έχετε δίκαιο...

Ξενοφώντας

Vera είπε...

Παρακαλώ, μπορείτε να σκανάρετε και να στείλετε στο e-mail μου το πρωτότυπο της απάντησης ώστε να είμαι απολύτως σίγουρη για την ακριβή φρασεολογία;
Προφανώς η απάντηση δόθηκε με επιστολή και σεις την πληκτρολογήσατε εδώ προς ενημέρωση όλων - κάτι που δικαιολογεί το όποιο λάθος. Γιατί διαφορετικά, αν κάνατε copy-paste και οι λέξεις "...μη ορθόδοξους μαθητές των οποίων τα παιδιά..." υπάρχουν όντως στην απάντηση, αυτό υποδυκνείει και την προχειρότητα της σύνταξής της από το αρμόδιο γραφείο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την εξυπηρέτηση.
Βέρα

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com