8 Σεπ 2010

Ανησυχίες διεθνώς προκαλεί η καύση του κορανίου από Αμερικανό πάστορα


Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η πρόθεση ενός ιερέα από την εκκλησία Dove World Outreach να κάψει αντίτυπα του Κορανίου στην επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είναι μια μεμονωμένη ενέργεια ενός φανατικού πάστορα στο Γκέινσβιλ της Φλόριντας που μπορεί όμως να προκαλέσει επικίνδυνες αναφλέξεις σε διάφορες περιοχές της κόσμου, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες όπου σταθμεύει και δραστηριοποιείται ο αμερικανικός στρατός.

Δεν μας ενδιαφέρει η Σαρία, δεν ανεχόμαστε τις απειλές τους

Ο πάστορας ποζάρει μπροστά στο τρέιλερ Ο πάστορας ποζάρει μπροστά στο τρέιλερ

Η μικρή και ασήμαντη εκκλησιαστική κοινότητα Dove World Outreach στη Φλόριντα επιμένει στην καύση του κορανίου κατά την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς δηλώνει αμετακίνητος. Στο τρέιλερ του αυτοκινήτου του κάνει μάλιστα και διαφήμιση της πρωτοβουλίας του, καλώντας τους πιστούς να δώσουν το «παρών» στο Γκέινσβιλ στη συμβολική καύση αντιτύπων του κορανίου. «Στις 11 Σεπτεμβρίου το βράδυ από τις 6 μέχρι τις 9». Και όπως ο ίδιος εξηγεί: «Θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που δολοφονήθηκαν άγρια στις 11 Σεπτεμβρίου και παράλληλα να στείλουμε στα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία ένα σαφές μήνυμα. Δεν μας ενδιαφέρει η Σαρία, δεν ανεχόμαστε τις απειλές τους, τον τρόμο και τον εξτρεμισμό τους».

Ο Τέρι Τζόουνς είναι ο επικεφαλής της μικρής εκκλησιαστικής κοινότητας. Και η πρωτοβουλία του συνιστά, όπως λέει, διαμαρτυρία κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού στις ΗΠΑ. Η κοινότητα του δεν είναι μέλος σε καμία από τις μεγάλες εκκλησίες της χώρας.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ

Το κοράνι θεωρεί για όλα υπεύθυνο ο ΤζόουνςΤο κοράνι θεωρεί για όλα υπεύθυνο ο Τζόουνς

Αναφερόμενος στις δυνητικές συνέπειες της πράξης του δηλώνει: «Μας είναι σαφές ότι κάποιοι άνθρωποι θα αισθανθούν ότι προσβάλλονται. Και εγώ προσβάλλομαι όταν βλέπω να καίνε την αμερικανική σημαία και τη βίβλο. Αλλά κατά την γνώμη μας το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι σημαντικότερο από το γεγονός ότι θα προσβληθούν κάποιοι. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ μόνο και μόνο επειδή κάποιοι θα στενοχωρηθούν».

Στην ιστοσελίδα της εκκλησίας μπορεί κανείς να διαβάσει 10 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ριφθεί στην πυρά το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων. Μεταξύ αυτών αναφέρεται ότι το Ισλάμ είναι όπλο του αραβικού ιμπεριαλισμού.

Η πρωτοβουλία του Τζόουνς έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς. Στο Αφγανιστάν, διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του ιδιόρρυθμου ιερωμένου.

«Ως πότε θα υποχωρούμε»

Ανησυχίες εκφράζει ο στρατηγός Ντέιβιντ ΠετρέουςΑνησυχίες εκφράζει ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους

Μάλιστα, ακόμη και ο αρχηγός της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους διακρίνει σοβαρούς κινδύνους για τα στρατεύματα, εάν ο Τζόουνς υλοποιήσει το σχέδιο του. Αλλά αυτό δεν πτοεί τον ιερωμένο, παρά τα λεγόμενά του.

«Ανησυχούμε και παίρνουμε τα λόγια του στρατηγού σοβαρά. Προσευχόμαστε για την πρωτοβουλία μας στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά ως πότε θα υποχωρούμε», τονίζει ο Τζόουνς.

Τέλος, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τέρι Τζόουνς καλεί και μετριοπαθείς μουσουλμάνους να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωσή του. Το ζήτημα είναι, θα του επιτρέψει η πυροσβεστική υπηρεσία να την πραγματοποιήσει;

Albrecht Ziegler/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης:Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw-world.de/l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com