4 Αυγ 2010

Σερβία - Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής όσων έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση «Θύελλα»

Σήμερα 4/08/2010 στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Βελιγραδίου, τελέσθηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των Σέρβων που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση του κροατικού στρατού, με τίτλο «Θύελλα», πριν από 15 χρόνια.

Το μνημόσυνο τέλεσε, ο Σέρβος Πατριάρχης, Ειρηναίος. Εκτός από τους Σέρβους πρόσφυγες από την Κροατία, στην τελετή ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης, κ. Jovan Krkobabić, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να προσευχηθούν για τις ψυχές των σκοτωμένων Σέρβων, η μοναδική ενοχή των οποίων ήταν το ότι ήταν ορθόδοξου θρησκεύματος και ήταν Σέρβοι. Ο Milojko Budimir, εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Σέρβων της Κροατίας, είπε ότι ανάλογα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, στις εστίες τους στην Κροατία μέχρι στιγμής έχουν γυρίσει περίπου 53.000 Σέρβων, αλλά ότι η διαδικασία της επανόδου τους εξελίσσεται και παραπέρα με μεγάλη βραδύτητα. «Η θέση των Σέρβων που ζουν στην Κροατία δεν έχει αλλάξει ακόμα και 15 χρόνια μετά την επιχείρηση ‘Θύελλα’, και δε διαφέρει καθόλου σε σχέση με τα πρώτα χρόνια μετά την προσφυγιά»,- είπε ο κ. Budimir, και υπέδειξε το γεγονός ότι η Κροατία δεν έχει λύσει ακόμα το θέμα των περιουσιασκών και των στεγαστικών δικαιωμάτων των Σέρβων προσφύγων.

Στις 4 Αυγούστου, σαν σήμερα, του έτους 1995, οι κροατικές δυνάμεις άρχισαν την επιχείρηση με επονομασία «Θύελλα», στην οποία από την Κροατία εκδιώχθηκαν περίπου 200.000 Σέρβων, και περίπου 2.000 Σέρβων βρήκαν θάνατο στην επιχείρηση ή φέρονται σαν αγνοούμενοι μετά απ’αυτήν.

glassrbije.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com