21 Ιουλ 2010

Στη Χάγη νομικός συμβιβασμός . Απόφαση στη Νέα Υόρκη


Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη διάλεξε μια συμβιβαστική λύση με την ανακοίνωση ότι η ανακήρυξη των προσωρινών αρχών στην Πρίστινα σχετικά με τη μονόπλευρη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το Δικαστήριο διευκρίνισε ότι δε συζητά σχετικά με το δικαίωμα για αυτοπροσδιορισμό, ή για το δικαίωμα σε απόσχισης από ανάγκη. Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης ουσιαστικά παρέμεινε στα πλαίσια της εντολής του, που σημαίνει ότι πρέπει να ασχολείται με διαφορές μεταξύ των κρατών, όπως και στο γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζει το όποιο δικαίωμα σε αποσχιστικά κινήματα για απόσχιση, ούτε τους απαγορεύει κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο το Δικαστήριο στη Χάγη δεν αναγνώρισε το δικαίωμα των Αλβανών του κοσσόβου για απόσχιση από τη Σερβία, και την απόφαση για την παραιτέρω διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος του κοσσόβου ανέθεσε στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης αποφάνθηκε σχετικά με το εξείς ερώτημα – αν δηλαδή η μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσόβου, στις 17. Φευρουαρίου του 2008, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αυτή την ερώτηση, μετά την πρωτοβουλία της Σερβίας, έθεσε η Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2008.

Το Δικαστήριο όμως δε διάλεξε μια απευθείας συζήτηση, ούτε δηλαδή ότι η μονόπλευρη ανεξαρτησία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, ούτε ότι δεν είναι. Το Δικαστήριο διευκρίνισε πως δε συζητά σχετικά με το δικαίωμα για το αυτοπροσδιορισμό και το δικαίωμα για την απόσχιση από λόγους ανάγκης.

Vuk Jeremić: Συνεχίζουμε τον ειρηνικό διπλωματικό αγώνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Vuk Jeremić, επανέλαβε, μετά τη δημοσιοποίηση της γνώμης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης σχετικά με τη μονόπλευρη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ότι η Σερβία δε θα αναγνωρίσει ποτέ την όποια ανεξαρτησία του Κοσσόβου.

Η Σερβία θα συνεχίσει μια φιλειρηνική, διπλωματική μάχη υπέρ του Κοσόβου και Μετοχίας, - μήνυσε ο κ. Jeremić αναφέροντας ότι ενώπιον της Σερβίας βρίσκεται ένας δύσκολος αγώνας.

Ο αρχηγός της διπλωματίας της Σερβίας εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να διαφυλαχθεί η ειρήνη και τη σταθερότητα στο έδαφος όλης της Επαρχίας και κάλεσε τους πολίτες να μην αντιδρούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε προβοκάτσιες.

Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του κοσσόβου, διευκρίνισε ο Jeremić στη Χάγη και τόνισε ότι το επόμενο βήμα αποτελεί η συζήτηση ενώπιον της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ.

Tadic: Tο δικαστήριο δεν αποφάνθηκε σχετικά με το ζήτημα της απόσχισης του Κοσσόβου

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης σχετικά με τη μονόπλευρη κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου είναι βαριά για τη Σερβία, όμως είναι σαφές ότι αυτό το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε σχετικά με το ζήτημα της απόσχισης του Κοσσόβου,- δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Boris Tadić.

Το ΔΔΔ με αυτό τον τρόπο έχει αναθέσει το καθεστωτικό ζήτημα του Κοσσόβου και Μετοχίων στη Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ.

Τονίζοντας ότι οι αρχές του Βελιγραδίου διαθέτουν σαφές σχέδιο των διπλωματικών ενεργειών κατά την προσεχή περίοδο, ο πρόεδρος Τάντιτς τόνισε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να μάχεται με νομικά και ειρηνικά μέσα υπέρ της διαφύλαξης του Κοσσόβου και Μετοχίων.

Mόσχα : Η συμβουλευτική γνώμη του Δ.Δ.Δ δεν επηρεάζει καθόλου τη θέση της Ρωσίας

Η συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή η αυτοανακήρυχτη ανεξαρτησία του Κοσσόβου και Μετοχίων. Δεν είναι ενάντια με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν επιρεάζει καθόλου τη θέση της Μόσχας, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της νότιας σερβικής επαρχίας,- δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Andrej Nesterenko. «Θεωρούμε ότι το ζήτημα της επίλυσης του ζητήματος του Κοσσόβου και Μετοχίων.Είναι δυνατή μόνο μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, με βάση τις αποφάσεις του Ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ»,- είπε ο κ. Nesterenko. Ο ίδιος τόνισε ότι και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτό το ψήφισμα παραμένει και αποτελεί τη γενικά αναγνωρισμένη διεθνή νομική βάση για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσόβου και Μετοχίων.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός που το δικαστήριο έλαβε σήμερα θέση μόνο σχετικά με τη διακήρυξη των Αλβανών σχετικά με την κήρυξη της ανεξαρτησίας, όμως πήρε απόσταση σε ένα ευρύτερο πλάνο, γιατί δεν εξέτασε το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσσόβου και Μετοχίων για μονόπλευρη απόσχιση από τη Σερβία,- επισήμανε ο εκπρόσωπος της Μόσχας.

.glassrbije.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com