29 Ιουλ 2010

ΙΜΙΑ : 3 λάθη σε τρεις γραμμές στο σχολικό βιβλίο Γ΄ Γυμνασίου

Στο βιβλίο «Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία» της Γ´ Γυμνασίου , έκδοση ΟΕΔΒ, ISBN 960-06-2013-X , το οποίο θα διδάσκεται και τη νέα σχολική χρονιά 2010 – 2011 , και συγκεκριμένα, στη σελ. 163 , γράφονται από τους συγγραφείς Ευαγγελία Λούβη και Δημήτρη Ξιφαρά επί λέξει τα εξής :

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο , το οποίο είναι και αρμόδιο για το ήδη τυπωμένο βιβλίο , από την ιστοσελίδα του : www pi – schools.gr χρησιμοποιώντας τον όρο «παροράματα-βελτιώσεις» διορθώνει το κείμενο στο ορθό :

«Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996)»!

Το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μάθησης , με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την 25 – 7 - 2010 με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα για το βιβλίο αναφέρει :

/// Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο για το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε:

Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών -μεταξύ άλλων- και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007.

Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια” αλλάζει στο ορθό “ με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”.

Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών.

Γραφείο τύπου ///

Εδώ , και με την υποτιθέμενη βελτίωση του κειμένου , η οποία θα γίνει , στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011 , εξακολουθούν να παραμένουν τα τρία τεράστια λάθη , κυριολεκτικά σε τρεις γραμμές : Ηθικό , ιστορικό και γεωγραφικό

Πρώτο λάθος

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας « ΝΑΒΑΡΙΝΟ » – Χριστόδουλου ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη , Υποπλοιάρχου ΠΝ , Παναγιώτη ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη , Υποπλοιάρχου ΠΝ , και Έκτορα ΓΙΑΛΟΨΟΥ χειριστή συσκευών , Αρχικελευστή ΠΝ – που θυσιάστηκαν , την 31η Ιανουαρίου 1996 , στα Ίμια , υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας τους-μας .

.Δεύτερο λάθος

Με όσα γράφονται στο βιβλίο γίνεται πλαστογράφηση της αλήθειας και της ιστορικής πραγματικότητας .

Οι συγγραφείς αγνοούν την Τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης των Ελληνικών βραχο - νησίδων Ιμια από 28 μέχρι 31 Ιανουαρίου 1996

Η Ελλάδα παραδέχεται μέσω του επίσημου διδακτικού (;) βιβλίου ότι δεν έχει την κυριαρχία των βραχο - νησίδων Ίμια, αλλά τη... διεκδικεί η Τουρκία !

Διεκδικούσαν δηλαδή οι Τούρκοι τα Ίμια, που δεν ήταν κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας.

« Διεκδίκηση » σημαίνει « προσπάθεια απόκτησης κάποιου που το επιδιώκουν και άλλοι » χωρίς να είναι δικό τους .

Τελικά , τίνος είναι οι νησίδες ΙΜΙΑ αφού έγιναν και οι « αμοιβαίες υποχωρήσεις » ;

Τρίτο λάθος

Οι συγγραφείς εκτός από την ιστορία φαίνεται να αγνοούν ή να παραποιούν και τη γεωγραφία .

Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ιμια αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ιμια , τα ανατολικά Ιμια με βάθη από 5 μέχρι 35 μέτρα και τα δυτικά Ιμια με βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα .

Είναι νησιά που ανήκουν στην αλυσίδα νησιών με την ονομασία «Δωδεκάνησα» . Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα με βλάστηση . Υπήρχε κτηνοτροφική δραστηριότητα στα δυτικά Ιμια μέχρι και τον Απρίλιο του 2004 .

Αλεξανδρούπολη 26 - 07 -2010

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)

Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης

tideon.org/29/07/2010

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για την επισήμανση του εξαίρετου άρθρου.

Παναής είπε...

Μπράβο στον Υποναύαρχο για το θάρρος και την τόλμη να ξεκαθαρίσει το θέμα!Θα θέλαμε να δούμε και άλλους αξιωματικούς να γράφουνε για το θέμα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com