25 Ιουν 2010

Ο πρέσβης της Κύπρου στο Βατικανό καλείται στη Βουλή για εξηγήσεις

Μετά τον Πάπα, έρχεται ο Πουλλίδης

Τα όσα παράδοξα τεκταίνονται στην πρεσβεία μας στο Βατικανό και αποτυπώνονται στις λογιστικές καταστάσεις που ενέκρινε Iιταλίδα λογίστρια, θορύβησαν και την επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία τον Σεπτέμβριο θα καλέσει ενώπιόν της για εξηγήσεις τόσο τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών, που εγκρίνει τα κονδύλια, όσο και τον ίδιο τον πρέσβη Γιώργο Πουλλίδη. Όπως έγραψε χθες ο «Π», η χορηγία που λάμβανε τα τελευταία χρόνια η πρεσβεία στο όνομα του κ. Πουλλίδη, γεγονός που επισημαίνει και η γενική Ελέγκτρια, διατίθεται με παράδοξο τρόπο για τις ανάγκες της πρεσβείας, της πρεσβευτικής κατοικίας, ακόμη και του αυτοκινήτου πολυτελείας του ίδιου του πρέσβη. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, ενώ τα έτη 2005 και 2006 δεν αναφέρονται έξοδα για την υπηρεσία καθαριότητας της πρεσβευτικής κατοικίας, το 2007 καταγράφεται ποσό ύψους 14.606 ευρώ για αυτό το σκοπό, τη στιγμή που, το ίδιο έτος, για την καθαριότητα των γραφείων της πρεσβείας δαπανήθηκαν μόλις 2.600 ευρώ. Παρά το ότι επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Νικόλαο Αιμιλίου, η γραμματέας του μας μετέφερε ότι επί του παρόντος δεν θέλει να προβεί σε δήλωση επί του θέματος.

«Ούτε Μπάκιγχαμ να ήταν»

«Οι λογιστικές καταστάσεις των τελευταίων χρόνων μας άφησαν όχι μόνο έκπληκτους αλλά κατάπληκτους», αναφέρει στον «Π» ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου, η οποία ζήτησε και έλαβε τις λογιστικές καταστάσεις της εν λόγω πρεσβείας. «Έχω σε παλαιότερες δηλώσεις μου αναφερθεί σε "διπλωματικά λαμόγια", αποσύρω αυτόν τον όρο και λέω τα "διπλωματικά τρωκτικά", τα οποία ενδημούν τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες πρεσβείες μας», τονίζει ο κ. Γιώργος Γεωργίου, για να προσθέσει ότι αυτοί, «εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη λειτουργία των πρεσβειών τους δεν προϋπολογίζονταν για να έχουν έλεγχο από τη γενική ελέγκτρια, αλλά ήταν δυνάμει χορηγιών που το κράτος της μπανανίας, δυστυχώς, τους έδινε τα τελευταία χρόνια, εξαντλούσαν και το τελευταίο σεντ», καταγγέλλει. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα αναμένουν τα στοιχεία και θα τοποθετηθούν.

«Αν είναι δυνατόν το ενοίκιο της πρεσβευτικής κατοικίας να είναι μεγαλύτερο των γραφείων της πρεσβείας. Αν είναι δυνατόν να δαπανούνται τέτοια ποσά για καθαρισμό της οικίας. Ούτε το Μπάκιγχαμ δεν έχει τέτοια έξοδα καθαριότητας», επισημαίνει, για να καταλήξει ότι στην προσεχή συνεδρία θα ζητηθούν όλα τα παραστατικά των εξόδων για κάθε χρόνο, αφού την επιτροπή δεν ικανοποιούν οι βεβαιώσεις της Ιταλίδας λογίστριας και θα ζητηθεί η συμβολή της γενικής Ελέγκτριας. Την άποψη ότι πρέπει το θέμα να τεθεί επί τάπητος συμμερίζονται και οι βουλευτές μέλη της επιτροπής, Γιώργος Περδίκης και Πανίκος Χάμπας. Ωστόσο, ο κ. Χάμπας ανέφερε ότι δεν πρέπει να εκμηδενίζεται το έργο που επιτελείται από την πρεσβεία μας στο Βατικανό, έργο που είχε ως αποτέλεσμα την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ -ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/06/2010

Δείτε σχετικά και:

-Τι συμβαίνει στην πρεσβεία της Κύπρου στο Βατικανό;

-Έλεγχος για τα οικονομικά της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βατικανό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com