Ξέχασαν να στείλουν το φάκελο για Βατικανό
Πάγωσε η έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου για τις δοσοληψίες της κυπριακής πρεσβείας. Αιχμηρή επιστολή Γεωργίου στον υπουργό Εξωτερικών για τα στοιχεία που ζητήθηκαν και δεν κατατέθηκαν.
Ζήτησαν έρευνα, δεν τους στέλλουν στοιχεία
Οι Βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, αφού άκουσαν τη γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τους υπηρεσιακούς του, αποφάσισαν να θέσουν κάτω από το μικροσκόπιό τους τις οικονομικές καταστάσεις της πρεσβεία μας στο Βατικανό. Και αυτό επειδή δεν έλαβαν πειστικές απαντήσεις στα όσα κακώς έχοντα διαπίστωσε η κα Γιωρκάτζη. Αυτά σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου. Μάλιστα, προς διευκόλυνση του επικείμενου ελέγχου, ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ζήτησε από τον Μάρκο Κυπριανού, πριν την ολοκλήρωση της εν λόγω συνεδρίας, να διαβιβάσει γραπτώς στην Βουλή τα έξοδα λειτουργίας της πρεσβείας, από το 2003 που πρωτολειτούργησε (16/1/2003) μέχρι και το 2009. Όμως τα στοιχεία αυτά δεν κατατέθηκαν ακόμη στην Βουλή παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας, με την διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμη και το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, που προστάζει και καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας οποιωνδήποτε στοιχείων της ζητηθούν από τη νομοθετική εξουσία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Λόγω ακριβώς αυτής της καθυστέρησης, ο έλεγχος από την Επιτροπή Ελέγχου δεν μπορεί να προχωρήσει. Η στάση που τηρούν οι διοικούντες στο Υπουργείο Εξωτερικών επί του θέματος, δηλαδή να συνεχίζουν να «παίζουν πελλόν» κατά την καθομιλουμένη και να μην καταθέτουν τα στοιχεία, δημιουργεί εύλογα υποψίες για το κατά πόσον τελικά επιθυμούν ένα τέτοιο έλεγχο από τη Βουλή. Χωρίς να αποκλείεται, η καθυστέρηση κατάθεσης των στοιχείων, από τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα ζητήματα, να συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο. Οι βουλευτές αποφάσισαν περαιτέρω έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τα ακόλουθα:
Πρώτο,η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αρνήθηκε στην ετήσια έκθεσή της για το 2008 να επιβεβαιώσει ότι στην πρεσβεία γίνεται σωστή οικονομική διαχείριση, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές: «Οι εκ των υστέρων εγκρίσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για ανειλημμένες δεσμεύσεις του πρέσβη, κατά την άποψή μου ήταν καθαρά τυπικές και θα έπρεπε να εξεταστούν πιο ενδελεχώς».
Δεύτερο,η Δημοκρατία πλήρωσε από το 2005 μέχρι το 2008 ποσό €1,3 εκατ. για να καλύψει την μισθοδοσία των τεσσάρων υπαλλήλων της πρεσβείας και το ενοίκιο κατοικίας του πρέσβη, ο οποίος να σημειωθεί επιλέγηκε για την θέση και επειδή δήλωσε ότι θα πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί. Εκ των υστέρων, επανήλθε με αιτήματα. Και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, η πρεσβεία μας στο Βατικανό δεν είναι τίποτα άλλο από ένα γραφείο. Το γιατί χρειάζονται τέσσερεις υπάλληλοι, τι δουλειά κάνουν και πόσα αμείβονται, είναι ερωτήματα που οι βουλευτές ευελπιστούν ότι θα λάβουν απαντήσεις, εφόσον διαβιβαστούν στην Βουλή οι οικονομικές καταστάσεις.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
επιστολη στον Μαρκο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, με προχθεσινή επιστολή του προς τον Μάρκο Κυπριανού, τον καλεί να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία «τόσο για σκοπούς ενημέρωσης της επιτροπής όσο και για σκοπούς συνέχισης της άσκησης του δέοντος κοινοβουλευτικού ελέγχου».
«Φιλελεύθερος» - 10/06/2010
1 σχόλιο:
Αρχισαν τα όργανα....
Δημοσίευση σχολίου