26 Μαΐ 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Ο Μητροπολίτης Λεμεσού βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκοπικού θρόνου

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Είναι με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό παράξενη η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου τις τελευταίες μέρες. Απειλεί τώρα όσους επισκόπους (ο αριθμός τους παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος) δεν θέλουν να παραστούν στην υποδοχή του Πάπα. Μία λογική (επαναμβάνω λογική) εξήγηση υπάρχει: Απεφάσισε να χρίσει, για τους δικούς του λόγους, έμμεσα τον Μητροπολίτη Λεμεσού διάδοχό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο! Υπενθυμίζω ότι αναφέρθηκα δύο φορές σε λογική εξήγηση της συμπεριφοράς του Αρχιεπισκόπου. Δεν εννοούσα κατ’ ανάγκην ότι ερμηνεύει το θέατρο του παραλόγου που ζούμε αυτές τις μέρες στην Κύπρο.

ΟΣΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ

______________

Ως γνωστόν οι Ιεροί Κανόνες των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως τη συμπροσευχή με αιρετικούς. Ο Πάπας με βούλλα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου είναι αιρετικός. Αρα όσοι συμπροσευχηθούν με τον Πάπα πρέπει να καθαιρεθούν με βάση τους Ιερούς Κανόνες. Αν ο Αρχιεπίσκοπος θέσει θέμα στη σύνοδο για να τιμωρήσει τους Ιεράρχες που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στην υποδοχή του Πάπα βάσει ποιων κανόνων θα τους καταδικάσει; Βάσει αυτών που προβλέπουν καθαίρεση του ιδίου και όποιου άλλου ιεράρχη παρανομήσει και συμπροσευχηθεί με τον Πάπα;

Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

___________________________

Αν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια μια λογική εξήγηση υπάρχει! Για κάποιο λόγο απεφάσισε να δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στο Σεβασμιότατο Λεμεσού. Αν επιβάλει το επιτίμιο αποβολής από τις εργασίες της Συνόδου σε όσους Ιεράρχες απόσχουν από την υποδοχή του Πάπα το ΜΟΝΟ πράγμα που θα κατορθώσει είναι να κάνει τον Μητροπολίτη Λεμεσού μάρτυρα στη συνείδηση των πιστών. Οσες αντιρρήσεις και αν υπάρχουν ή αν υπήρχαν εκ μέρους των παραδοσιακών πιστών απέναντι στο πρόσωπο του Αγίου Λεμεσού θα σβηστούν με μια μονοκοντυλιά άπαξ και διαπαντός και θα καταστεί με μαθηματική ακρίβεια κατα αναπόδραστη νομοτέλεια ο πόλος αντίστασης στα οικουμενιστικά ανοίγματα της Εκκλησίας της Κύπρου και ο βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκοπικού θρόνου όποτε προκύψει θέμα διαδοχής. Αυτά λέγει η κοινή λογική ακόμη και ημών των ανεγκεφάλων και ανοήτων που ενεργούμε με ζήλον χωρίς επίγνωση, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του Μακαριότατου.

ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ;

___________

Και ο μεν Αρχεπίσκοπος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των λόγων του ή ίσως προωθεί, με αυτόν τον τρόπο, την υποψηφιότητα Λεμεσού. Καλά ούτε ο Μητροπολίτης Πάφου το κατανοεί; Ούτε ο Αγιος Μόρφου; Ούτε ο Αγιος Κιτίου; Ούτε ο Αγιος Κωνσταντίας; Το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να αγνοούν ότι ο ευνοούμενος του ΑΚΕΛ για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, όποτε ήθελαν προκύψει, έχει ήδη ορισθεί. Ο Μητροπολίτης Πάφου έχει αποκλειστεί λόγω των θέσεων του στο Κυπριακό. Οι Μητροπολίτες Κύκκου, Κιτίου, Κωνσταντίας και Μόρφου είναι δεκτοί από το ΑΚΕΛ πλην όμως το ΑΚΕΛ έχει κάψει τη γούνα του δύο φορές τα τελευταία χρόνια στις εκλογές εκκλησιαστικών προσώπων: Και στη Μητρόπολη Λεμεσού και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Γι’ αυτό αποκλείεται να ποντάρει σε άλογο που δεν έχει σοβαρότατες πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα. Ετσι η μόνη επιλογή που απονέμει είναι η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ταμασού ο οποίος αφ' ενός μεν θα έχει στη διάθεσή του τον κορβανά της Μονής του Κύκκου και παράλληλα την ικανότητα να διεμβολίσει τη δεξαμενή των ψήφων της δεξιάς με μεγαλύτερη επιτυχία. Επομένως η κοινή λογική λέγει ότι αν ο Μητροπολίτης Λεμεσού (μόνος εκ των δελφίνων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου) αφεθεί μόνος να πολεμά τις οικουμενιστικές ενέργειες η εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι με μαθηματική βεβαιότητα εξασφαλισμένη. Θα μου πείτε: Μα αυτά τα γράφεις για να προβληματίσεις όσους σκέφτονται να παραστούν στην υποδοχή του Πάπα. Και απαντώ: Ασφαλώς και τα γράφω γι’ αυτό το σκοπό και όχι για κανένα άλλο, αλλά δεν είναι η ΜΟΝΗ ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων που υπάρχει;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ;

______________

Ας σημειωθεί ότι η στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική αν ορισμένοι από το περιβάλλον του σταματήσουν να υποσκάπτουν την κατά Θεόν στάση του. Ο Αρχεπίσκοπος μιλά με αυτή την αθυροστομία και τον αυταρχισμό όχι μόνον εξαιτίας του χαρακτήρα του αλλά και επειδή ενθαρρύνεται από τη στάση ορισμένων ιεραρχών.

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

________________

Ενας από αυτούς λ.χ. ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να απόσχει από την υποδοχή του Πάπα. Οι δηλώσεις του Αγίου Νεαπόλεως, αν μετεδόθησαν ορθά από τα ΜΜΕ (δεν είδαμε ακόμη διάψευσή τους), φέρνουν τον Θεοφιλέστατο σε κάθετη αντιπαράθεση με το Γέροντά του Μητροπολίτη Λεμεσού ο οποίος σε δηλώσεις του σε Ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολής του είπε ότι προτιμά να χάσει το θρόνο του παρά να παραστεί στην υποδοχή του Πάπα. Ο Αρχιεπίσκοπος απειλεί με επιτίμιο αποβολής για ένα χρόνο από τις εργασίες της Συνόδου όσους δεν παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα. Η μάχαιρα του επιτίμιου θωπεύει ήδη ανατριχιαστικά το λαιμό του Σεβασμιότατου Λεμεσού. Και ο Αγιος Νεαπόλεως; Προβαίνει στην αποκαρδιωτική και ακατανόητη δήλωση ότι δεν είναι φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να απουσιάσει από την υποδοχή του Πάπα! Να σχολιάσουμε τη στάση του; Είναι το λιγότερο ασέβεια προς τον Γέροντά του! Αήθεια εκ μέρους του! Και φυσικά αδίστακτη παράβαση των Ιερών Κανόνων.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

_______________

Υπάρχει επίσης μια παράξενη σιωπή εκ μέρους του Ηγουμένου του Μαχαιρά (επισκόπου πολλαπλώς ευεργετηθέντος από το Σεβασμιότατο Λεμεσού). Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν αναφέρουν το όνομά του μεταξύ αυτών που θα είναι απόντες από την υποδοχή του Πάπα. Ευελπιστούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει πισώπλατη μαχαιριά κατά του ευεργέτη του. Οφείλει να διευκρινίσει, με δημόσιες δηλώσεις, όπως και ο Αγιος Νεαπόλεως, ότι στηρίζουν το Γέροντά τους και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του προπαντός τώρα που απειλείται με εκκλησιαστικά επιτίμια για την κατά Θεόν στάση που δείχνει αναφορικά με την έλευση του αιρεσιάρχη της Ρώμης στην Κύπρο. Του το οφείλουν! Το οφείλουν στους κανόνες της μοναχικής υπακοής που έχουν δώσει. Και το οφείλουν προπαντός στο Χριστό και στην Εκκλησία αλλά και στις χιλιάδες των παραδοσιακών πιστών που παρακολουθούν ενεοί και κατασκανδαλισμένοι τα τελευταία χρόνια τον οικουμενιστικό κατήφορο της Εκκλησίας της Κύπρου.

3 σχόλια:

Παναής είπε...

Προφητικός ο τίτλος,πράγματι τρέχει με διαφορά στην κούρσα διαδοχής οι άλλοι Επίσκοποι ούτε τον καπνό του δεν είδαν,πάντως ο Λεμεσού θα έκανε "προπόνηση"εδώ και καιρό μέχρι που άκουσε το μπάμ απο την Σταυροβουνιώτικη επιστολή και τα βρήκε δυό στενά και να που έγινε η ανατροπή.Την κατάλληλη στιγμή τον κατάλληλο άνθρωπο έχει ο Θεός μετά ακολουθούν τα πρόβατα...Και μιά ημέρα πρίν έκλαιγα σε ηλεκρονική επιστολή σε ένα καλό κύριο ότι δέν έχουμε ηγετικές μορφές σαν τον π.Θεόδωρο Ζήση την επομένη έφαγα το χαστούκι ΔΑόξα τω Θεώ,και συγχώραμε Θεέ μου για την ολιγοπιστία μου...

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο Αγιος Λεμεσού έπραξε το χρέος του και μας ανέπαυσε με τη σαφή του και ορθόδοξη τοποθέτηση.

Οι υπόλοιποι αρχιερείς μας γιατί σιωπούν;

Τι περιμένουν για να άρουν το βάρος του σκανδάλου από τα πνευματικά τους παιδιά;

Δεν έγιναν όλοι παραλήπτες της επιστολής της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου;

Δεν έγιναν κοινωνοί της κάθετης αντίρρησης της ακρόπολης της Κυπριακής Ορθοδοξίας στην απόφαση όλων των συνοδικών να εξαπολύσουν εγκύκλιο για την υποδοχή του Πάπα;

Γιατί ΜΟΝΟΣ (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ο Αγιος Λεμεσού (απολύτως προς τιμήν του) ευαισθητοποιήθηκε.

Οι άλλοι δεκαέξη αρχιρείς μας πού;

Οι μόνοι που μίλησαν ήταν ο Μακαριότατος, ο Αγιος Πάφου και προς απόλυτη απογοήτευσή μας ο Νεαπόλεως Πορφύριος οι οποίοι δήλωσαν ότι θα παραστούν στην υποδοχή του Πάπα.

Παρακαλούμε και το Μακαριότατο και το Σεβασμιότατο και το Θεοφιλέστατο να κάνουν δεύτερες σώφρονες και ορθόδοξες σκέψεις και να ανακαλέσουν την απόφασή τους να παραστούν στην υποδοχή του Πάπα.

Ο Αγιος Λεμεσού άνοιξε το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι για να σηκώσουν την πέτρα του σκανδάλου από το βάρος της συνείδησης των πιστών.

Ανώνυμος είπε...

Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε!! Ξεχάστε το. Δεν σας πέρασε ακόμα και κάνετε όνειρα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com