15 Απρ 2010

Στην Κύπρο, ο Πάπας Βενέδικτος θα έχει συνάντηση και με τον θρησκευτικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ιμάμη της Λεύκας Ναζί Κιπρισί

Σάλο προκάλεσαν στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα τελευταία δημοσιεύματα που θέλουν τον μουφτή, γνωστό ως ιμάμη της Λεύκας, Sheikh Nazim Haghani, να συναντιέται με τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο νησί στις 4 Ιουνίου. Σε προχθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πάπα μια τέτοια δραστηριότητα. Ποιος είναι ο μουφτής της Λεύκας;

Μιλώντας στην «Α» ο Θεολόγος – ερευνητής επιστημ. Συν. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Πιτσιλλίδης, μας ανέφερε πως ο κ. Haghani διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ καλές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και με αξιωματούχους της Εκκλησίας. «Ο μουφτής της Λεύκας Sheikh Nazim Haghani, είναι μια θρησκευτική προσωπικότητα κύρους ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά λόγω της βαθιάς του ευσέβειας και των ανοιχτών διαθρησκειακών του οριζόντων απολαμβάνει σεβασμού από θρησκευτικούς ηγέτες του χριστιανικού κόσμου».

Όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλλίδης, αν και σε βαθύ γήρας, ο μουφτής διατηρεί δίπλα του πολλά νέα παιδιά τα οποία και μυεί σε ένα Ισλάμ πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και κηρύττει «ιερό πόλεμο» ενάντια στους «άπιστους». «Ο γέροντας αυτός, μαγνητίζει δεκάδες επισκέπτες καθημερινά τόσο από την Κύπρο αλλά και άλλους που ταξιδεύουν από άλλες ισλαμικές χώρες που έρχονται ειδικά για να τον επισκεφτούν και να τον συμβουλευτούν. Είναι ένας ιεροκήρυκας της ειρήνης και της συναδέλφωσης που τάσσεται ανεπιφύλακτα ενάντια στη χρήση βίας και δεν διστάζει να καταδικάσει ακόμα και τις τουρκικές κυβερνήσεις και τους Τούρκους πολιτικούς ηγέτες όταν δεν εργάζονται για την ειρήνη και το θέλημα του ελεήμονος Θεού αλλά γίνονται κοράκια πολέμου, αδικίας και καταστροφών», πρόσθεσε.

Φίλος του Νικηφόρου και Νεόφυτου Ο κ. Haghani συμμετέχει εδώ και χρόνια στον διαθρησκειακό διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ενώ διατηρεί στενή φιλία με τους μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτο και Κύκκου Νικηφόρο, όπως μας αποκάλυψε ο θεολόγος -ερευνητής.

«Οι δύο μητροπολίτες τον επισκέπτονται συχνά και αυτός ανταποδίδει τις επισκέψεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του, λόγω ηλικίας. Επαφές είχε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Επαφές διατηρεί και με ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς». Να σημειώσουμε ότι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, η φήμη που απέκτησε ο γέροντας είναι τέτοια που ο πάπας της Ρώμης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί αυτό το πνευματικό ανάστημα κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Άλλωστε ο Ρωμαίος ποντίφικας προσπαθεί να στείλει μηνύματα αγάπης και φιλίας προς το Ισλάμ μετά που στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορήθηκε για αντιισλαμισμό λόγω μιας ατυχούς δήλωσής του.

ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΕΥΤΥΧΙΟΥ

«Αλήθεια» - 15/04/ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com