30 Μαρ 2010

Σλάβικος ο νέος καθεδρικός ναός Κύπρου;


Έκθεση τριών καθηγητών πανεπιστημίου υποδεικνύει ότι ο προτεινόμενος καθεδρικός ναός δεν έχει σχέση με τη βυζαντινή ή την κυπριακή αρχιτεκτονική, αλλά είναι μάλλον σλάβικου τύπου.

Μετέωρα τα σχέδια για καθεδρικό ναό

ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣκαι ένας διδάκτορας πανεπιστημίου θεωρούν ότι ο προτεινόμενος καθεδρικός ναός ουδεμία σχέση έχει με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική αλλά και με την κυπριακή αρχιτεκτονική.

Οι τρεις οι οποίοι ετοίμασαν (κατόπιν αιτήματος του ΕΤΕΚ) έκθεση αξιολόγησης των δεδομένων που αφορούν την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού στο χώρο της αρχιεπισκοπής, θεωρούν ότι ο προτεινόμενος ναός έχει περισσότερη σχέση με τη σλάβικη αρχιτεκτονική.

Η μελέτη των τριών καθηγητών (του εξ Ελλάδος κ. Γεώργιου Πανέτσου, του Κύπριου Δρ. Σωκράτη Στρατή και του επίσης Κύπριου Δρ. Χάρη Φεραίου) θα υποβληθεί και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στον οποίο θα επεξηγηθούν τα δεδομένα ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Μέλος της Επιτροπής ανέφερε στον «Φ», πως το θέμα δεν είναι τόσον ο όγκος όσον το είδος του προτεινόμενου ναού. Όσον αφορά το κατά πόσον ενδείκνυται να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο, το ίδιο μέλος παρατήρησε πως θεωρεί «ακραίο να κτιστεί εκεί ένας καθεδρικός ναός» για να προσθέσει πως «αν αυτό κριθεί αναγκαίο, τότε θα πρέπει να κτιστεί ένας ναός ο οποίος να σχετίζεται με τη βυζαντινή και κυπριακή αρχιτεκτονική αφού διαφορετικά θα αποτελεί ξένο σώμα».

Το θέμα της ανέγερσης νέου καθεδρικού ναού συζητείται αυτές τις μέρες ενώπιον της πολεοδομικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας. Ενώπιον της Επιτροπής του Δήμου κατετέθη και επιστολή του ΕΤΕΚ το οποίο κυρίως για υποκειμενικούς λόγους δεν είχε πάρει προηγουμένως σαφή θέση επί του θέματος. Στην επιστολή του ΕΤΕΚ, με την οποία τάσσεται εναντίον της ανέγερσης του προτεινόμενου ναού, αναφέρονται και τα εξής:

-Η συγκεκριμένη πρόταση, όσον αφορά τη μορφολογία του ναού, δεν συνάδει με το χαρακτήρα της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας.

-Η απόφαση για χωροθέτηση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο δεν τεκμηριώνεται επαρκώς.

«Ο Φιλελεύθερος» - 30/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com