17 Φεβ 2010

Αυθαίρετες προσθήκες στη Θεία Λειτουργία

ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

πηγή: «Ο ΣΩΤΗΡ» Τεῦχος 1995 - 15-02-2010

4 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πολύ "σκοταδιστικό" μου φαίνεται το σχόλιο του Σωτήρος!

Ακούς εκέι! Να μην εγκρίνουν τις λειτουργικές καινοτομίες του παπα-Κώστα Μπέη τον οποίο ο "αποστολικός νούντσιος" του Νεοβαρλααμισμού νεοφανής "αποφατικός" θεολόγος π. Δανιήλ Αεράκης ονομάζει "φωτισμένο" κληρικό!

Καλό και θαυμάσιο το σχόλιό σας, πατέρες και αδελφοί του Σωτήρος, αλλά αν δεν γίνει καταγγελία στη Σύνοδο και αν δεν καθαιρεθεί ο Μπέης και ο Θερμός δεν βλέπω να ξεμπερδεύουμε εύκολα από τους "Νεοβαρλααμίτες"!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι την μια καινοτομία θα την διαδεχθεί κάποια άλλη και στο τέλος, η απόσταση από το σχίσμα (νεοημερολογητικό) μέχρι την αίρεση (νεοορθοδοξία του οικουμενισμού) δεν είναι μεγάλη.

Η νεοημερολογητική καινοτομία έγινε αφορμή για άλλες μικρότερες και άλλες σοβαρότερες Λειτουργικές παρεμβάσεις, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και μόνο σποραδικά έρχονται στην επικαιρότητα. Γεμίζουν οι στήλες των (θρησκευτικών) εφημερίδων με επιστολές και άρθρα, για να ακολουθήσει στο τέλος η επωδός "έκαστος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα" ή το "γράψαμε πολλά και άλλα δεν μπορούμε".

Με αυτά θέλω να πω ότι ο π. Κωσταντίνος Μπέης, που ίσως διεκδικεί τον τίτλο "Κωνσταντίνος ο Χρυσόφθαλμος", αφού μας άνοιξε τους νοητούς οφθαλμούς των δακρύων και των νοημάτων, δεν βαδίζει ιδίαν οδό. Ακολουθεί την οικεία και την "πεπατημένη" των άλλοτε μικρών και άλλοτε σοβαρών Λειτουργικών καινοτομιών.

Μπορεί κάποιους να δυσαρεστήσω, δεν ξέρω, το πιθανολογώ. Αυτή είναι όμως η γνώμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τελεβάντος να πάψει να διχάζει τους ορθόδοξους και να σταματήσει το μένος του προς τον π.ΔΑΝΙΗΛ ΑΕΡΑΚΗ, έναν καταξιωμένο κληρικό της Εκκλησίας.

Του αρέσει τώρα που μιλάει ο κ.Χριστοδουλίδης για νεοημερολογιακό σχίσμα; Εμένα όχι. Αλλά να ξέρει ότι δικό του κατόρθωμα είναι. Αυτός άρχισε με πάθος να πολεμά και να συκοφαντεί τους παλαιοημερολογίτες αδελφούς μας.

ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Καταξιωμένος κληρικός ο π. Δανιήλ Αεράκης;

Γιατί; Επειδή συγχύζει την θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά με τον Νεοπλατωνισμό ή επειδή έχει καταστεί ο νούτσιος του Μπέη και του Νεοβαρλααμισμού;

Η μήπως επειδή όταν επισκέπτεται τακτικά ως μη όφειλε τη Φλώρινα δεν πηγαίνει να επισκεφθεί το Σεβασμιότατο π. Αυγουστίνο επειδή όπως λέγει είναι ένα λέιψανο;

Δεμ έμαθε ότι τα λείψανα τα τιμούμε; Ιδίως όταν υπήρξαν Γέροντές μας;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com