4 Ιαν 2010

Και ο Πάπας γνωρίζει τη Βασούλα;


Απόσπασμα από μία συνέντευξη του Καρδινάλιου Ράτζινγκερ (σημερινού Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄)

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από μία συνέντευξη του Καρδινάλιου Ράτζινγκερ που δημοσιεύτηκε στο Ιταλικό περιοδικό, 30Ημέρες, Τεύχος 1, Ιανουάριος 1999.

Καρδινάλιος Ράτζινγκερ

Μία νέα συνέντευξη

Η τελευταία ερώτηση ίσως σας ενοχλήσει λίγο. Αφορά σε μία σύγχρονη προφητική μορφή - στην ελληνορθόδοξη Βασούλα Ρύντεν. Πολλοί πιστοί, και πολλοί θεολόγοι, ιερείς και επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας θεωρούν ότι είναι ένας αγγελιοφόρος του Χριστού. Τα μηνύματα της, που έχουν μεταφραστεί σε 34 γλώσσες από το 1991, είναι γνωστά σ' όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η Σύνοδος υπέρ της Πίστεως στάθηκε αρνητική στο θέμα αυτό. Η Κοινοποίηση του 1995 σχετικά με τα ασαφή σημεία καθώς και τις θετικές απόψεις των γραπτών της ερμηνεύτηκε από κάποιους σχολιαστές ως καταδικαστική. Έτσι έχουν τα πράγματα;
ΡΑΤΖΙΝΓΚΕΡ: Αγγίξατε ένα πολύ προβληματικό θέμα. Όχι, η Κοινοποίηση είναι μία προειδοποίηση, όχι μία καταδίκη. Από τη στενά διαδικαστική άπoψη, δεν μπορεί κανείς να καταδικαστεί χωρίς δίκη και χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να εκθέσει πρώτα τις απόψεις του. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι ασαφή. Υπάρχουν μερικά συζητήσιμα αποκαλυπτικά στοιχεία και εκκλησιολογικές απόψεις που δεν είναι καθαρά. Τα γραπτά της περιέχουν πολλά καλά πράγματα, αλλά το σιτάρι και το άχυρο είναι ανακατεμένα. Για το λόγο αυτό καλέσαμε τους καθολικούς πιστούς να τα δουν όλα με ματιά επιφυλακτική και να έχουν ως μέτρο τη σταθερή πίστη της Εκκλησίας.

Συνεχίζεται η διαδικασία για τη διευκρίνηση του ζητήματος;

ΡΑΤΖΙΝΓΚΕΡ: Ναι, και ενώ διαρκεί η διευκρινιστική διαδικασία οι πιστοί πρέπει να δείχνουν σύνεση, κρατώντας μία στάση διάκρισης. Υπάρχει αναμφίβολα μία εξέλιξη στα γραπτά που δεν φαίνεται να έχει ήδη τελειώσει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το να είναι κανείς ικανός να προβάλλει τον εαυτό του ως τον λόγο και την εικόνα της εσωτερικής επαφής με το Θεό, ακόμη και στις περιπτώσεις του αυθεντικού μυστικισμού εξαρτάται πάντοτε από τις δυνατότητες της ανθρώπινης ψυχής και τους περιορισμούς της. Οφείλουμε να δείχνουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη μόνο στον αληθινό Λόγο της Αποκάλυψης που συναντούμε στην πίστη που μεταδίδει η Εκκλησία.

Προηγούμενες δηλώσεις του Καρδινάλιου Ράτζινγκερ:

Πολλά ειπώθηκαν σχετικά με την Κοινοποίηση που αφορά στη Βασούλα, όμως ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ, ο πρόεδρος της Συνόδου που εξέδωσε το έγγραφο αυτό, δήλωσε μετά την έκδοση του:

"Μπορείτε να συνεχίσετε να προωθείτε τα γραπτά της".

Όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος της Συνόδου υπέρ της Πίστεως, Καρδινάλιος Ιωσήφ Ράτζινγκερ είχε έλθει στην πόλη μας, τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, για να προεδρεύσει σε μία σύνοδο του CELAM (Διάσκεψη Λατινο-Αμερικανών Επισκόπων) πιστέψαμε ότι ήταν ευκαιρία σταλμένη από τη θεία πρόνοια για να του δώσουμε μαρτυρία σαν αναγνώστες της Αληθινής εν Θεώ Ζωής (τα γραπτά της κας Βασούλας Ρύντεν) και, συγχρόνως να τον ρωτήσουμε τι στάση θα έπρεπε να τηρήσουμε μετά την Κοινοποίηση που δημοσιεύτηκε στις 23-24 Οκτωβρίου 1995 στον "Ρωμαίο Παρατηρητή".Χθες Πέμπτη, 9 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, εμείς, ο Lic Javier de Pelayo, η Carmen de la Torre de Pelayo και η Patricia Salwnin de Rivera (πολύγλωσση Ελβετίδα), πήγαμε στον Οίκο των Πνευματικών Ασκήσεων της Γκουανταλαχάρα, όπου γινόταν το συνέδριο.
Ένας κλητήρας παρέδωσε στον Καρδινάλιο Ράτζινγκερ που βρισκόταν στην αίθουσα συνεδρίου, ένα γράμμα και τα τρία τελευταία βιβλία που είχαν δημοσιευθεί στην Γκουανταλαχάρα: Προσευχές από την Αληθινή εν Θεώ Ζωή, η Ιερά Καρδία του Ιησού στα γραπτά της Βασούλας και θεολόγοι υπερασπίζονται τη Βασούλα Ρύντεν. Έκπληκτοι ακούσαμε τον κλητήρα να λεει ότι τα παρέδωσε στα χέρια του Καρδιναλίου που μας έδωσε την απάντηση: "Θα διαβάσω τα βιβλία και θα σας τηλεφωνήσω".
Την ίδια μέρα, στις 1.30, πήραμε έκπληκτοι ένα τηλεφώνημα που μας καλούσε να συναντήσουμε τον Καρδινάλιο Ράτζινγκερ στις 3.45
. Φθάσαμε συνεπείς στην ώρα μας αλλά μας πληροφόρησαν ότι λόγω αιφνίδιου αναπόφευκτου κωλύματος ο Καρδινάλιος δεν μπορούσε να μας δεχτεί και να περιμένουμε να μας ξανατηλεφωνήσουν. Έτσι και έγινε το επόμενο πρωί, Παρασκευή 10 Μαΐου. Μας κάλεσαν για τις 10.15 π.μ και πήγαμε συνοδευόμενοι από τον π. Τiberio Munari.Σ' ένα διάλειμμα της διάσκεψης, στις 10.30, ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ μας δέχτηκε μ' εγκαρδιότητα, ζήτησε συγνώμη επειδή ο χρόνος που μπορούσε να μας διαθέσει ήταν λίγος και πρότεινε να μιλήσουμε Ιταλικά, για να διευκολύνουμε το διάλογο. Μας είπε τα ακόλουθα:
"Μπορείτε να συνεχίσετε να προωθείται τα γραπτά της, πάντοτε όμως με διάκριση".Τέλος ανέφερε τον Αγιο Παύλο: "Το Πνεύμα μην το σβήνετε, προφήτες μην περιφρονείτε. Όλα να τα δοκιμάζετε και να κρατάτε ότι είναι καλό". (1 Θεσσ. 5:19-21)
Μας αποχαιρέτησε εγκάρδια, ζητώντας και πάλι συγνώμη για το λίγο χρόνο. Πάντοτε ενωμένοι με τις Καρδιές του Ιησού και της Μαρίας, και με πίστη στην Εκκλησία μας.
Υπογραφές:
Lic Javier Pelayo Jones,
Carmen de la Torre de Pelayo,
Patricia Salamin de Rivera

Γκουανταλαχάρα, Μεξικό, 10 Μαίου 1996

Ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ επιβεβαιώνει την Αποψη του πάνω στην Αληθινή εν Θεώ Ζωή

Στο Πορτογαλικό θρησκευτικό περιοδικό (Annuncial a Boa Nova, 140 Νοέμβριος 1997, pp 565-567) δημοσιεύτηκε το ακόλουθο κομμάτι:Στις 10 Οκτωβρίου1997, σε μία συνάντηση προσευχής που οργανώθηκε στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο βοηθός επίσκοπος έθεσε το ερώτημα σχετικά με τη θέση της εκκλησίας αναφορικά με τα γραπτά της. Ο Εξοχότατος Επίσκοπος Joyo Terra μίλησε σε χιλιάδες άτομα. Αρχισε την ομιλία του ως εξής: "Θα ήθελα να πω ευχαριστώ ως βοηθός Επισκόπου για τη χαρά που μας δίνει η παρουσία της Βασούλας εδώ στη Μπραζίλια. Είναι μια εξαιρετική χάρη".
Ο Επίσκοπος συνέχισε μιλώντας για τη θέση της Εκκλησίας:
"Το έτος αυτό έγινε η τοπική συνάντηση των επισκόπων με τον Αγιο Πατέρα. Τότε ρώτησα για τη Βασούλα. Ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ είπε: "Λαβαίνω ένα βουνό γράμματα από Καρδιναλίους".
Ο Επίσκοπος Victor Tielbeek από την επισκοπή της Formosa (Βραζιλία) τον ρώτησε: "Καρδινάλιε, μήπως πρέπει να αλλάξω τελείως (το γεγονός ότι την υποστηρίζω);" Ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ απάντησε "Να συνεχίσετε όπως ακριβώς κάνατε μέχρι σήμερα, να δείχνετε μόνο σύνεση".Το περιοδικό σημειώνει κάτω από το κείμενο: " Η απάντηση του Καρδινάλιου Ράτζινγκερ συμφωνεί απόλυτα με τη διαταγή που έδωσε στο Μεξικό, στις 10 Μαίου 1996: "Μπορείτε να συνεχίσετε να προωθείτε τα γραπτά της, όμως με διάκριση..."
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
-
Η Βασούλα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και το καλωσόρισμα.
-Συμπροσευχές με τη Βασούλα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ;
M.N

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ είναι Ελληνοορθόδοξη!
Δηλώνει ορθόδοξη και αναμιγνύεται με τους ορθόδοξους με σκοπό να τους προσυλητίζει σε αιρέσεις.
Απλά μακριά.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com