23 Οκτ 2009

Κύπρος, Στη Βιέννη η... συνέχεια της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου


ΝΕΑ συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου (ΜΕΘΔ) μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Βιέννη. Αυτό αποφασίστηκε χθες κατά τη λήξη της 11ης συνάντησης, στην Πάφο.
Στη συνάντηση της Βιέννης θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος «Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών κατά την πρώτη χιλιετία». Στόχος είναι η ΜΕΘΔ να καταλήξει σε κοινό κείμενο πάνω στο δύσκολο, όπως χαρακτηρίζεται, αυτό θέμα. Οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση ενός σχεδίου κειμένου 13 σελίδων από 32 παραγράφους.
Ο εκ των γραμματέων της Επιτροπής από την πλευρά των Ορθοδόξων, μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος δήλωσε ότι έγινε εντατική εργασία επί του προσχεδίου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η εξέτασή του.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Σασίμων οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εκφράζουν τη λύπη τους για τις αρνητικές αντιδράσεις έναντι του διαλόγου και τα γεγονότα, που σημειώθηκαν στην Πάφο.
Ο επίσκοπος Καρκαβίας (Ουνίτης) Δημήτριος
, μέλος της αντιπροσωπείας των Παπικών, δήλωσε ότι έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις. «Ο διάλογος χρειάζεται πολλή προσοχή και σύνεση», επεσήμανε.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας σε δήλωση απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία ότι οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών προδίδουν την Ορθοδοξία. «Αυτή τη στιγμή στο διάλογο δεν μιλούμε για ενότητα των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, αλλά για τις μεταξύ μας διαφορές», εξήγησε ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων.
Στο μεταξύ την έντονη διαφωνία στο θέμα του διαλόγου διατυπώνει ο μητροπολίτης Κηρυνείας Παύλος σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών «Ορθόδοξος Τύπος».
Ο μητροπολίτης Παύλος αφήνει αιχμές εμμέσως και κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, υπογραμμίζοντας ότι «η αποφυγή σύγκλησης Συνόδων, η εν περιπτώσει συγκλήσεως, η αφαίρεση της δυνατότητος από τους συγκροτούντες αυτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και θέσεις τους, ή η μη έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων των ειδικών Επιτροπών για την ετοιμασία διαφόρων εισηγήσεων προς την Ιερά Σύνοδο προς λήψη σχετικών αποφάσεων, συνιστά εκτροπή από το συνοδικό σύστημα διοικήσεως της Εκκλησίας και δεν διασφαλίζει τη διαμόρφωση Ορθοδόξων θέσεων. Περαιτέρω, η προσπάθεια επιβολής έξωθεν διαμορφωθείσης γραμμής υπονομεύει την εκκλησιαστική τάξη».

Δική μας αναμόρφωση είδησης από την εφημερίδα
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com