17 Οκτ 2009

Με διαμαρτυρίες άρχισε το Συνέδριο της Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο


Με διαμαρτυρίες σημαδεύτηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.
Μέλη χριστιανικών ορθόδοξων ενώσεων, μοναχοί της Μονής Σταυροβουνιού καθώς και κληρικοί της μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' τη μη διεξαγωγή του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αγιος Γεώργιος στην Πάφο.
Τα μέλη των ορθοδόξων ενώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο διαμαρτύρονται επειδή ισχυρίζονται ότι ο διάλογος μεταξύ των δυο εκκλησιών στοχεύει στην υποταγή της ορθόδοξης εκκλησίας στον Πάπα.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την απαρέσκεια του για την εκδήλωση ενώ ζήτησε από τους κληρικούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας να μεταβούν στο γραφείο του τη Δευτέρα.
Η Διεθνής Μικτή Επιτροπή
, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχει σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Λόγω της συγκέντρωσης των πιστών έξω από το ξενοδοχείο ματαιώθηκε μέρος του προγράμματος που προέβλεπε έναρξη της συνέλευσης με κοινή προσευχή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος τόνισε ότι σκοπός του διαλόγου είναι να βρεθεί η πίστη, την οποία είχαν από κοινού ορθόδοξοι και καθολικοί πριν από τη διαίρεση των εκκλησιών.
Όλοι τονίζουν είπε ''ότι υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν σοβαρότατες διαφορές, χίλια χρόνια διαίρεσης αύξησαν και τις διαφορές μας, αύξησαν και κάποια πράγματα για τα οποία από την αρχή υπήρχε διαφορετική εξήγηση από τη μια και από την άλλη πλευρά και μας χώριζαν.
Όμως οι καιροί σήμερα επιβάλλουν τη συμφιλίωση, παρόλο που πέρασαν οι εκκλησίες από μίση και εχθρότητες, σήμερα καταλαβαίνομε ότι πρέπει να συνεργαστούμε.»
Τη συνέλευση, που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια, φιλοξενεί η Εκκλησία της Κύπρου μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Οι εργασίες της διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν σήμερα τη Λευκωσία και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
πηγή:iKypros

6 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δόξα σοι ο Θεός!

Μοναχοί της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, της Ακρόπολης της Ορθοδοξίας στην Κύπρο, κληρικοί της Μητρόπολης Κιτίου και πλήθος λαού ματαίωσαν συμπροσευχή Ορθοδόξων και Παπικών στην Πάφο.

Ιδού τι αξίζουν οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: Οι εκπρόσωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας πήραν εντολή να διεξάγουν το διάλογο μέσα στα κανονικά πλαίσια. Δηλαδή να μη συμμετάσχουν σε συμπροσευχές.

Και όμως! Οι εκπρόσωποι της Ελλαδικής Εκκλησίας θα συμμετείχαν στη συμπροσευχή αν δεν τη ματαίωναν οι ορθόδοξοι πιστοί. Επομένως τα όποια θετικά στοιχεία της απόφασης της ιεραρχίας ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ μπορούν να αξιοποιηθούν αν τα διαχειρίζονται άνθρωποι με ορθόδοξο φρόνημα. Ο έστιν μεθερμηνευόμενον: Ο Περγάμου, ο Μεσσηνίας, ο Αχαίας, ο Σύρου, ο Κωνσταντίας και οι λοιποί οικουμενιστές είναι εν παντί αφερέγυοι για να εκπροσωπούν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στους διαλόγους.

Η Ιεραρχία πρέπει να παραμερίσει τις αντιρρήσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο διάλογο με τους παπικούς και να ορίσει τους Αιτωλοακαρνανίας, Πειραιώς, Κυθήρων και Κονίτσης ως εκπροσώπους της.

Κώστας είπε...

Καλά τα είπες Παναγιώτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όμως ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κληρικοί που έλαβαν μέρος στην διαμαρτυρία θα τεθούν σε αργία, και θα πεί στον Γέροντα Σταυροβουνίου να μην κοινωνήσουν για βδομάδες ! Εάν δε δεν τους αρέσει αυτό να κρεμάσουν και τα ράσα ! Άκουσον !

Μήπως με αυτά τα λόγια βρίζει και τον Γέροντα; Διότι θεωρώ ότι οι μοναχοί θα είχαν ευλογία απο τον Γέροντα για να διαμαρτυριθούν.

Δέν ξέρω τι θα κάνει ο Γέροντας, αλλα΄καλό θα είταν όσοι είναι κοντά του να μήν τον αφήσουν να 'τιμωρίση' με αυτό το τρόπο τους μοναχούς.

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τη Μονή Σταυροβουνίου επειδή δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει δικαιοδοσία να της επιβάλει τίποτα.

Οτι δεν θα τιμωρηθούν οι μοναχοί πρέπει να θεωρείται βέβαιο αλλά αυτό από μόνο του δεν μας ικανοποιεί.

Εγιναν ήδη πολλές παρατυπίες με συμπροσευχές και πρέπει να δούμε ποιο κοινό κείμενο θα εκδώσει η Μικτή Επιτροπή για να ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το κακό που μας έρχεται.

Κωνσταντίνος είπε...

Συνέχεισε ο Αρχιεπίσκοπος και απόψε μας είπε ότι η Εκκλησία δεν είναι φρενοκομείο ! Σε όσους δε δεν τους αρέσει να παν να κάνουν δική τους Εκκλησία !

Δεν πίστευα στ' αυτιά μου. Θα μας δημιουργήση και σχίσμα τώρα;

Νομίζω τα χειρότερα έπονται.

Ο θεός μεθ' υμών.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ωστε η έκφραση άποψης για τις αλήθειες της Εκκλησίας μετατρέπει την Εκκλησία σε φρενοκομείο; Πρωτότυπη και πανθαύμαστη εκκλησιολογία!!!

Δεν την ήξερε όμως ο Αγιος Μάξιμος Ομολογητής και έτσι έχασε τη γλώσσα του και το δεξί του χέρι επειδή προμαχούσε κατά των Μονοθελητών.
Και ούτε που σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει δική του Εκκλησία και να πετάξει τα ράσα, όπως προτρέπει τους διαφωνούντες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ωραία πραγματικά σύσταση Αρχιεπισκόπου προς το ποίμνιό του: Οσοι διαφωνείτε γίνετε σχισματικοί!!!

Ποιος δίδαξε το Μακαριότατο αυτή την εκκλησιολογία; Ο παρεπιδημών αυτές τις μέρες στην Κύπρο Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας);

Ανώνυμος είπε...

Μέγας Αθανάσιος:

"Σημάνατε οὖν ἡμῖν͵ ἀγαπητοί͵ περὶ τούτου͵ ἵνα κἀκείνοις γράψωμεν καὶ τοῖς ὀφείλουσι πάλιν συνελθεῖν ἐπισκόποις πρὸς τὸ πάντων παρόντων τοὺς ὑπευθύνους καταγνωσθῆναι καὶ μηκέτι ἀκαταστασίαν ἐν ταῖς ἐκκλησίαις γενέσθαι. [...] ὦ ἀγαπητοί͵ οὐκέτι κατὰ τὸ εὐαγγέλιον͵ ἀλλὰ λοιπὸν ἐπὶ ἐξορισμῷ καὶ θανάτῳ αἱ κρίσεις τῆς ἐκκλησίας εἰσίν. εἰ γὰρ καὶ ὅλως͵ ὥς φατε͵ γέγονέ τι εἰς αὐτοὺς ἁμάρτημα͵ ἔδει κατὰ τὸν ἐκκλησιαστικὸν κανόνα καὶ μὴ οὕτως γεγενῆσθαι τὴν κρίσιν͵ ἔδει γραφῆναι πᾶσιν ἡμῖν͵ ἵνα οὕτως παρὰ πάντων ὁρισθῇ τὸ δίκαιον. […] ἢ ἀγνοεῖτε͵ ὅτι τοῦτο ἔθος ἦν͵ πρότερον γράφεσθαι ἡμῖν καὶ οὕτως ἔνθεν ὁρίζεσθαι τὰ δίκαια; […] οὐχ οὕτως αἱ Παύλου διατάξεις͵ οὐχ οὕτως οἱ πατέρες παραδεδώκασιν· ἄλλος τύπος ἐστὶν οὗτος καὶ καινὸν τὸ ἐπιτήδευμα. [...] ἀξιῶ ὑμᾶς μηκέτι τοιαῦτα γίνεσθαι͵ γράψατε δὲ μᾶλλον κατὰ τῶν τὰ τοιαῦτα ἐπιχειρούντων͵ ἵνα μηκέτι τοιαῦτα πάσχωσιν αἱ ἐκκλησίαι μηδέ τις ἐπίσκοπος ἢ πρεσβύτερος ὕβριν πάσχῃ ἢ παρὰ γνώμην͵ ὥσπερ ἐδήλωσαν ἡμῖν͵ ἀναγκάζηταί τις ποιεῖν͵ ἵνα μὴ καὶ παρὰ τοῖς ἔθνεσι γέλωτα ὀφλήσωμεν͵ καὶ πρό γε πάντων͵ ἵνα μὴ τὸν θεὸν παροξύνωμεν. ἕκαστος γὰρ ἡμῶν ἀποδώσει λόγον ἐν ἡμέρᾳ κρίσεως͵ περὶ ὧν ἐνταῦθα ἔπραξε".

Αυτή είναι η Παράδοση της Εκκλησίας, και όχι οι διαμαρτυρίες με πανώ και άτακτους ήχους. Αν το λέει ένας Άγιος, που υπέμεινε τα πάνδεινα από τους αιρετικούς, που παρά το ότι εκδιώχθηκε από τον θρόνο της Αλεξάνδρειας, ωστόσο υπερασπίζεται με τέτοια ένταση τον κανόνα και την τάξη της Εκκλησίας, μήπως πρέπει να επανεξετάσουν αυτοί που αντιδρούν έτσι, το πόσο ορθόδοξοι και πόσο πιστοί στην παράδοση της Εκκλησίας είναι?


(Ευελπιστώ ότι το σχόλιο δεν θα "λογοκριθεί".)

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com