6 Αυγ 2009

ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Υasmin Αlibhai-Βrown

Η καταπίεση της γυναίκας στις ισλαμικές χώρες είναι σαφές ότι επιδεινώνεται. Το Ισλάμ, όπως εφαρμόζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα εισέρχεται στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα. Ιδού μια καταγραφή φρικτών περιστατικών, τα οποία έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα- και πόσα άλλα συνέβησαν τα οποία ποτέ δεν θα μάθουμε.
Η Ντελάρα Νταραμπί, ιρανή ζωγράφος, μόλις 22 ετών και φυλακισμένη από τα 17 της, θανατώθηκε με απαγχονισμό την περασμένη εβδομάδα
, παρά το γεγονός ότι της είχε δοθεί προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ποινής, επειδή κατηγορήθηκε ότι σκότωσε συγγενή της. Την ημέρα του απαγχονισμού της, τηλεφώνησε στη μητέρα της για βοήθεια. Το τηλέφωνο το άρπαξε ένας φύλακας λέγοντας: «Εύκολα θα εκτελέσουμε την κόρη σου και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα». Οι πίνακές της φανερώνουν τη φρίκη που υπέστη.
Η Ροξάνα Σαμπερί, 32 ετών, δημοσιογράφος με πατέρα Ιρανό, είναι έγκλειστη στη φυλακή Εβιν της Τεχεράνης, με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των ΗΠΑ. Η ίδια αρνείται τη συγκεκριμένη κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι φυλακίστηκε επειδή εθεάθη να αγοράζει ένα μπουκάλι κρασί. Αυτή η όμορφη και έξυπνη γυναίκα κάνει απεργία πείνας.
Στη Σαουδική Αραβία, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι χώρισε από έναν 50χρονο. Ο πατέρας της, δίχως αμφιβολία πολύ πιστός μουσουλμάνος, πούλησε την κόρη του για 8.000 δολάρια.
Διάβασα το βιβλίο «Παραμορφωμένη», την ιστορία της Ράνια αλ Μπαζ, παρουσιάστριας ειδήσεων στην τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας- πρώτη γυναίκα σε τέτοια θέση-, η οποία έφαγε τόσο ξύλο από τον βίαιο σύζυγό της ώστε υπεβλήθη σε 13 αισθητικές επεμβάσεις για να αποκτήσει πάλι το όμορφο πρόσωπό της. Η συζυγική βία καταστρέφει τις γυναίκες σε όλες τις χώρες.
Ωστόσο στα μουσουλμανικά κράτη δικαιολογείται από τον νόμο και τις κοινωνικές αξίες.
Στο Αφγανιστάν, η Αϊμαν Ουντάς
, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, ξαναπαντρεμένη με δύο παιδιά, πυροβολήθηκε θανάσιμα, πιθανότητα από τα ίδια τα αδέρφια της, επειδή εμφανίστηκε στην τηλεόραση με κραγιόν στα χείλη της.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι έδωσε στους τερατώδεις φυλάρχους της χώρας, αυτό που ζητούσαν: απόλυτο έλεγχο των συζύγων επί των γυναικών τους και το δικαίωμα να τις βιάζουν στο συζυγικό κρεβάτι, αν αυτές αντιδρούν.
Στο Πακιστάν, τη χώρα που κάποτε εξέλεξε γυναίκα αρχηγό κράτους, η κοιλάδα Σουάτ εκχωρήθηκε για πολιτικούς λόγους στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έκτοτε ανατίναξαν εκατοντάδες σχολεία θηλέων, ξυλοκοπώντας επί καθημερινής βάσεως «αμαρτωλές» γυναίκες στους δρόμους.
Γνωρίζω ότι τα λόγια μου ενδεχομένως επιβεβαιώνουν τις ολέθριες προκαταλήψεις που φουντώνουν στο μυαλό όσων μισούν το Ισλάμ. Ωστόσο το να συγκαλύπτει ή να συγχωρεί κανείς τα εγκλήματα, ισοδυναμεί με το να τα ενθαρρύνει. Τα χειρότερα έπονται...
ΒΗΜΑ- 05/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com