24 Ιουν 2009

Γαλλία: Η Βουλή συζητά το θέμα της μπούργκας


ΠΑΡΙΣΙ. «Επιτροπή πληροφόρησης» για το θέμα της μπούργκας, της ισλαμικής γυναικείας κελεμπίας που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, θα συστήσει η γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του οργάνου, Μπερνάρ Ακουαγέ.
Την απόφαση αυτή έλαβαν χθες ομόφωνα οι Γάλλοι κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι αποφάσισαν ότι η επιτροπή θα αποτελείται από 32 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, από τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται σε αυτήν.
Μία ημέρα νωρίτερα, κατά την ιστορική του ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η μπούργκα δεν είναι ευπρόσδεκτη στο έδαφος της γαλλικής δημοκρατίας», ζητώντας από την Εθνοσυνέλευση να ασχοληθεί με το θέμα.
Ο κ. Σαρκοζί τόνισε, ωστόσο, ότι η διαφωνία του δεν στηρίζεται «σε θρησκευτικές ενστάσεις», αλλά στο ότι η μπούρκα πλήττει «την ισότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ύπαρξη στη χώρα μας γυναικών που βρίσκονται φυλακισμένες πίσω από κάγκελα, αποκομμένες από κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής.
Δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι τη γυναικεία αξιοπρέπεια». Στις 6 Ιουλίου, ο Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει, σε ομιλία του ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Νορμανδία, ότι στηρίζει το δικαίωμα των γυναικών να φορούν ισλαμική μαντίλα.
Η δήλωσή του Γάλλου προέδρου οδήγησε στενούς του συμβούλους να διευκρινίσουν πως ο κ. Σαρκοζί αντιτίθεται στη χρήση της μαντίλας στα γαλλικά σχολεία.
Η επιτροπή θα έχει αποκλειστικά συμβουλευτικό ρόλο και οι εργασίες της θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τη διαφωνία του με το σχέδιο εξέφρασε χθες ο Αντρέ Γκερέν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, που κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνισε ότι καμία νομοθετική απαγόρευση της μπούργκας δεν θα λύσει το πρόβλημα «ως διά μαγείας».
Επικρίσεις στις δηλώσεις Σαρκοζί άσκησε χθες και ο μέγας αγιατολάχ Φαντλαλά, ηγετική πνευματική φυσιογνωμία των σιιτών του Λιβάνου, λέγοντας: «Η ελευθερία -ιερό προνόμιο του ανθρώπου- πρέπει στηρίζεται στην ατομική θέληση, όχι στους νόμους του κράτους.
Οι μουσουλμάνες δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μπούργκα, αλλά αν το επιθυμούν, η απόφασή τους πρέπει να γίνεται σεβαστή».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com