24 Ιουν 2009

Πρέπει να αποκτήσει νέο ρόλο το μάθημα των Θρησκευτικών, του Θάνου Κορομπυλιά.

Το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία χρήζει αναβάθμισης και απόκτησης νέου ρόλου, ήταν ένα βασικό συμπέρασμα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ημερίδας των Θεολόγων της Κρήτης, που έγινε στη συνεδριακή αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης το πρωί του Σαββάτου.
Την ευθύνη της ημερίδας με θέμα «Το αίτημα για ανανέωση του θρησκευτικού μαθήματος» είχε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, όπως και οι πολλές ερωτήσεις των εκπαιδευτικών, πραγματικά έδωσαν χρήσιμες απαντήσεις σε θέματα σύγχρονα και ιδιαίτερα κρίσιμα σε ότι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.
Εισηγήσεις έκαναν η κα Όλγα Γριζοπούλου, δρ. Θεολογίας, συγγραφέας σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών, η οποία μίλησε με θέμα «Οι εξελίξεις της ευρωπαϊκής θρησκευτικής εκπαίδευσης ως πλαίσιο των εξελίξεων του ελληνικού μαθήματος των Θρησκευτικών», ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, δρ. Θεολογίας, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που μίλησε με θέμα «Το Θρησκευτικό μάθημα μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού.
Προς μία νέα και διευρυμένη θεώρηση της φυσιογνωμίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στο ελληνικό δημόσιο σχολείο» και ο κ. Γιώργος Στάθης Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με θέμα «Λόγος περί των "αυτονοήτων" του θρησκευτικού μαθήματος». Η ημερίδα ξεκίνησε με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου ενώ έψαλε o χορός ψαλτών οι «Κρήτες Μαΐστορες», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Παναγίτσας Μασταμπά Ηρακλείου κ. Αντωνίου Πλαΐτη.
Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και ο διάλογος ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι, διήρκεσε δηλαδή τέσσερις και πλέον ώρες, με πολύ ζωντανό ακροατήριο 120 θεολόγων οι οποίοι έλαβαν μέρος σε μία συζήτηση που έκανε όλους τους παριστάμενους να φύγουν από την αίθουσα με τις καλύτερες εντυπώσεις για την ημερίδα αυτή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιότατος Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Ευγένιος, ο σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Λασιθίου κ. Εμμ. Πολυζωάκης και όσοι άλλοι παρακολούθησαν τις εργασίες δήλωσαν ικανοποιημένοι εκτιμώντας ότι στην ημερίδα αυτή έγινε ένα πρώτο βήμα το οποίο άμεσα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια ώστε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία να αποκτήσει το ενδιαφέρον που του αρμόζει.
Τον «άχαρο», όπως ο ίδιος είπε, ρόλο του συντονιστή σε μια ημερίδα που ο λόγος πρέπει λόγω χρόνου να είναι περιορισμένος είχε ο Γυμνασιάρχης Νεάπολης, επίσης θεολόγος, κ. Μανόλης Φούσκης. Οι προτάσεις που ακούστηκαν δημιουργούν καλές προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των θεολόγων και όσων ασχολούνται με το μάθημα των θρησκευτικών ώστε να γίνει πηγή πλούτου και να συμβάλει στις στέρεες βάσεις της μόρφωσης των μαθητών.
Τα θέματα που θίχθηκαν και αφορούσαν τόσο το περιεχόμενο που πρέπει το μάθημα να έχει όσο και τους στόχους που πρέπει να βάζει, ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, ενώ έγινε κιόλας η πρόταση να ξεκινήσει από την Κρήτη μια προσπάθεια συνεδριακής συνδιάσκεψης που θα αφορά καταρχήν τις ορθόδοξες χώρες ενώ θα μπορεί να επεκταθεί και περισσότερο.
Ο σχολικός σύμβουλος θεολόγων και γραμματέας του Παγκρήτιου Συνδέσμου των Θεολόγων Γεώργιος Στριλιγκάς δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις εργασίες της ημερίδας και είπε πως το μάθημα των θρησκευτικών είναι ένα δυναμικό μάθημα με τους προβληματισμούς που υπάρχουν να ωφελούν την εξέλιξη του. «Θέλουμε πάντα εμείς οι θεολόγοι να είμαστε και επίκαιροι, να ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές ανάγκες.
Για τους λόγους αυτούς και συζητάμε και ψάχνουμε νέους τρόπους ώστε να μην μείνουμε στον τρόπο που το μάθημά μας γίνονταν τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια»,
είπε και ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου για τη φιλοξενία και τη βοήθεια στη διεξαγωγή της ημερίδας.
Πηγή: http://www.anatolh.com/index.php/neapoli/neareportaz/4170-2009-05-12-08-13-51.html
Αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/2009/06/blog-post_4303.html
Από: Ζωηφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com