9 Μαΐ 2009

«Παιδιά ελευθέρας βοσκής»


Μια συγγραφέας στην Αμερική, μητέρα δύο παιδιών, έχει προκαλέσει, αντιδράσεις με τις απόψεις –και τις πράξεις της. Η 49χρονη Αμερικανίδα Λενόρ Σκενάζι μεγαλώνει δύο αγόρια, ηλικίας 11 και 13 χρόνων, σε διαμέρισμα στο Μανχάταν…..«Free-range kids», και μετά τα αυγά και τα κοτόπουλα, τώρα και τα παιδιά μας πρέπει να... βόσκουν ελεύθερα αναφέρει η Σκενάζι. Εκείνο που ανησυχεί τη συγγραφέα είναι η κουλτούρα του «μη» και του «όχι», που εμποδίζει όπως πιστεύει την εξέλιξη και ωρίμαση των παιδιών…. Όταν η Σκενάζι έγραψε για την κοινή απόφαση με τον σύζυγό της να κυκλοφορούν τα παιδιά τους μόνα με το τρένο, δεν προλάβαινε να πηγαίνει καλεσμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές….. Παρά το γεγονός ότι στην Αμερική τουλάχιστον είναι νόμιμο για ένα 10χρονο παιδί να κυκλοφορεί στον υπόγειο σιδηρόδρομο ασυνόδευτο, φέτος ένας οδηγός αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία... Ήταν ο Σκενάζι τζούνιορ.
Η κ. Σκενάζι δεν κατάλαβε ακόμη ότι εκτός από αγάπη, τα παιδιά χρειάζονται και κανόνες.
Δυστυχώς αυτό που λείπει από τα παιδιά είναι ενήλικες που να είναι πρόθυμοι να περάσουν χρόνο μαζί τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κανονικά.Τα παιδιά στα περισσότερα σπίτια δεν ακολουθούν κανόνες και οι γονείς περιμένουν από τους καθηγητές και τους δασκάλους να τα πειθαρχήσουν.
Ο ψυχίατρος
Νίκος Σιδέρης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»(12-04-09) αναφέρει: «Τα παιδιά αισθάνονται να μην έχουν γονείς, επειδή οι γονείς αισθάνονται ότι δεν επαρκούν ως γονείς. ……Υπάρχει ένα στοιχείο παραίτησης των γονιών και αίσθησης των παιδιών ότι είναι ακυβέρνητα σε έναν κόσμο ακατανόητο, όπου προφανώς αγριεύονται. Αγριεύεται η ψυχή τους, το μυαλό τους, το σώμα τους.Ένα παιδί δεν χορταίνει με ύλη, χορταίνει με αγάπη και η αγάπη είναι το κοινό νόμισμα στο οποίο μετατρέπονται τα πάντα στην εμπειρία του παιδιού.
Ό,τι και να ζήσει ένα παιδί το μετατρέπει σε αγάπη. Αν η οποιαδήποτε εμπειρία δεν έχει αγάπη μέσα της, είναι άνευ σημασίας. Και εκτός από αγάπη, χρειάζονται και κανόνες. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι στη ζωή δεν είναι χύμα τα πράγματα, όλες οι διαδικασίες διέπονται από κάποιους κανόνες. Άλλοτε ευχάριστους, άλλοτε δυσάρεστους. Υπάρχουν παιχνίδια στα οποία επιλέγεις να μπεις και παιχνίδια στα οποία συμμετέχεις εξ ορισμού. Και τα δύο έχουν κανόνες.
Οι αντιλήψεις για «Παιδιά ελευθέρας βοσκής» έφεραν τη βία στα σχολεία, τα ναρκωτικά, τις αυτοκτονίες και τα ψυχολογικά προβλήματα. Όσοι απαξίωσαν την πνευματική προσφορά του σχολείου και φρόντισαν μόνο για την απόκτηση ξερών τεχνολογικών γνώσεων τώρα θερίζουν τους καρπούς.
Οι νέοι άνθρωποι, καθώς δεν είναι εφοδιασμένοι με αντιστάσεις, πνευματικές και ψυχικές, μετατρέπονται σε άβουλα όντα, έτοιμα να αντιγράψουν μύθους και σάπια πρότυπα. Αυτά είναι τα «Παιδιά ελευθέρας βοσκής»!!!
Δείτε και :
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com