Μετά την ακύρωση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών,οι ενδιαφερόμενοι επέλεξαν τη δικαστική οδό για να πετύχουν αυτό που θέλουν με προσφυγή για το Σύμφωνο Συμβίωσης στο Ευρωδικαστήριο.
Όπως αναφέρει το «Βήμα»(10/05/2009) εν όψει εκλογών έχουμε εξελίξεις:
[Με προσφυγές αντιδρούν οι φορείς των ομοφυλοφίλων στην ακύρωση των γάμων της Τήλου και σχεδιάζουν παρέμβαση εν όψει εκλογών.
Κομματικοί πονοκέφαλοι για ένα γάμο.
Στην πολιτική ατζέντα τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων- ΠαΣοΚ και ΣΥΝ μετρούν αντιδράσεις.
ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ παρενέργειες που θα έχει εν όψει ευρωεκλογών η πρόσφατη δικαστική ακύρωση των δύο γάμων ομοφύλων που είχαν τελεστεί στο δημαρχείο Τήλου πριν από έναν χρόνο «μετρούν» στην Κουμουνδούρου και στην Ιπποκράτους. Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΝ πιο καθαρά και το ΠαΣοΚ με πιο ουδέτερο τρόπο τοποθετήθηκαν έναντι των εξελίξεων που διαμορφώνονται με την έκδοση των δύο δικαστικών αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου. Σύμφωνα με αυτές, οι συγκεκριμένοι γάμοι είναι ανύπαρκτοι και ανυπόστατοι, με το σκεπτικό ότι «όπως προκύπτει από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εντός του οποίου οφείλει να κινηθεί και το δικαστήριο τούτο, δεν καταλείπεται η ευχέρεια τέλεσης γάμου μεταξύ ομοφύλων προσώπων, αφού η διαφορά του φύλου θεωρείται, σχεδόν καθολικά, προϋπόθεση του υποστατού του γάμου, όπως αντιλαμβάνεται τον γάμο ο έλληνας νομοθέτης». Εν όψει μάλιστα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου, επανέρχεται στην επιφάνεια το θέμα των δικαιωμάτων των ομοερωτικών ατόμων, οι φορείς των οποίων ετοιμάζουν σχετικές παρεμβάσεις προς τα κόμματα για να καθορίσουν και την τελική στάση τους έναντι της κάλπης.
Με φόντο τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) φέρεται διατεθειμένη να αποστείλει σε όλα τα κόμματα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καλώντας τα να λάβουν θέση και να δώσουν απαντήσεις, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουν. «Έτσι θα φαίνεται ποιοι μας στηρίζουν και ποιοι δεν μας στηρίζουν» σχολιάζει παράγοντας της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, αφήνοντας εμμέσως να διαφανεί πώς θα κινηθούν εκλογικά.
Παράλληλα ξεκινούν δικαστικό αγώνα εντός και εκτός συνόρων με προσφυγές κατά των επίμαχων δικαστικών αποφάσεων και μετά την εξάντληση των εγχώριων ένδικων μέσων δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με τις αποφάσεις 114 και 115/2009 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου για την ακύρωση των δύο γάμων που έγιναν στις 3 Ιουνίου 2008 από τον δήμαρχο Τήλου κ. Α. Αλιφέρη. Οι αγωγές έγιναν δεκτές ως προς τα εμπλεκόμενα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά απορρίφθηκαν σε ό,τι αφορά τον δήμαρχο Τήλου.
Το σκεπτικό
Στο κοινό σκεπτικό των δύο αποφάσεων αναφέρεται εξάλλου ότι «η βούληση του νομοθέτη ως προς την αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης, ήτοι του μορφώματος της ελεύθερης συμβίωσης, αποτυπώθηκε πρόσφατα στον Ν. 3719/2008 περί “ελεύθερης συμβίωσης”, στο πρώτο άρθρο του οποίου αναγράφεται ρητά ότι οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου αφορούν αποκλειστικά ετερόφυλα ζευγάρια, γεγονός το οποίο, ανεξάρτητα από τον αντίλογο τον οποίο θα μπορούσε να παραθέσει κανείς, αποτελεί την έκφραση της βούλησης της εσωτερικής έννομης τάξης, η οποία θεωρείται ότι αντανακλά τις ηθικές και κοινωνικές αξίες και παραδόσεις του ελληνικού λαού».
Ωστόσο κατά του νόμου περί «ελεύθερης συμβίωσης» έχει προσφύγει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ένα ζευγάρι ατόμων του ιδίου φύλου από τη χώρα μας, στη βάση περυσινής απόφασης του δικαστηρίου που αφορούσε υπόθεση υιοθεσίας από ομοφυλόφιλη στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης που τη δικαίωνε αναφερόταν ότι «το δικαστήριο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι, απορρίπτοντας την αίτηση της προσφεύγουσας για άδεια υιοθεσίας, οι ημεδαπές αρχές προέβησαν σε διάκριση που βασίζεται στις κρίσεις τους όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, μια διάκριση που δεν είναι ανεκτή». Εν τω μεταξύ, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως να ασχοληθεί με ανάλογη υπόθεση ακύρωσης από γαλλικό δικαστήριο γάμου ατόμων του ιδίου φύλου. Όπως επισημαίνει η ΟΛΚΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση όχι μόνο για ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (περί απαγόρευσης των διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (περί του δικαιώματος σεβασμoύ της ιδιωτικής και oικoγενειακής ζωής), αλλά και για ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 (περί του δικαιώματος συνάψεως γάμου), το οποίο αναφέρει ότι «άμα τη συμπληρώσει ηλικίας γάμoυ, o αvήρ και η γυvή έχoυv τo δικαίωμα vα συvέρχovται εις γάμov και ιδρύωσιv oικoγέvειαv συμφώvως πρoς τoυς διέπovτας τo δικαίωμα τoύτo εθvικoύς vόμoυς».
Η κοινότητα των ομοφυλοφίλων ισχυρίζεται ότι η εξέλιξη αυτή «δικαιώνει όλους και όλες που πίστευαν πως το άρθρο 12 δεν προστατεύει αποκλειστικά το δικαίωμα σε γάμο ζευγαριών που αποτελούνται από άτομα διαφορετικού φύλου, αλλά σε κάθε γάμο όπως ορίζεται από το κάθε εθνικό δίκαιο » και ότι «όταν στο τελευταίο ο γάμος δεν ορίζεται ρητά και αποκλειστικά ως γάμος ζευγαριών ατόμων διαφορετικού φύλου, η απαγόρευση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί διάκριση».
Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου κατά των διακρίσεων
Εκτός από τη μακρά δικαστική εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση αυτή, υπάρχει και η πολιτική πλευρά. Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ κατήγγειλε την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των ατόμων του ιδίου φύλου, θεωρώντας απαράδεκτη τη διαιώνιση των θεσμικών διακρίσεων εναντίον τους». Επιτέθηκε δε κατά της κυβέρνησης καλώντας την «αντί να κρύβεται πίσω από τα δικαστικά πραξικοπήματα του κ. Γ. Σανιδά , να αποδεχθεί το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα στην ισότητα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υλοποίησή του».
Η θέση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, κάτι που άλλωστε δεν απαγορεύεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (γι΄ αυτό και οι κατηγορίες εναντίον του δημάρχου της Τήλου κατέπεσαν)». Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται κάθε χρόνο τη «Γιορτή Υπερηφάνειας» που διοργανώνεται στο κέντρο της Αθήνας από ανθρώπους με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Για την Κουμουνδούρου άλλωστε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν από πλευράς του στην προεκλογική ατζέντα. Παρά ταύτα, δεν φαίνεται να υπάρχει εκπροσώπηση του χώρου αυτού στην ευρωλίστα του κόμματος, καθώς «θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα είχε φανερό ψηφοθηρικό χαρακτήρα», όπως αναφέρει ο αρμόδιος για θέματα δικαιωμάτων κ. Κ. Μαρματάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.
Προβληματισμός
Με προβληματισμό αντιμετωπίζει τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και η ΟΣΤ-ΠαΣοΚ, η Ομάδα για τη Σεξουαλική Ταυτότητα, που λειτουργεί από το 2006 στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια ομάδα προβληματισμού και επεξεργασίας προτάσεων που αφορούν τα προβλήματα που σχετίζονται με θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και απευθύνεται «σε άτομα που ανήκουν στην προοδευτική Κεντροαριστερά, μέλη και φίλους του ΠαΣοΚ που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού». Η ΟΣΤΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ «της απάλειψης κάθε διάκρισης σε βάρος των ομοφυλοφίλων είτε στο επίπεδο της νομοθεσίας, είτε στην αντιμετώπισή τους από τις κρατικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις δικαστικές αρχές, είτε στους εργασιακούς χώρους». Και ζητεί την αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «ώστε να απαλειφθούν προσβλητικές για τους ομοφυλόφιλους ορολογίες και να εξισωθούν τα όρια ηλικίας από τα οποία και πάνω επιτρέπεται η συναίνεση τόσο για τις ετεροφυλόφιλες όσο και για τις ομοφυλόφιλες πράξεις». Βάση των ενεργειών του ΠαΣοΚ είναι η πρότασή του για καθιέρωση ενός Συμφώνου Συμβίωσης που θα αφορά άτομα τόσο του ιδίου φύλου όσο και διαφορετικού φύλου που δεν θέλουν να τελέσουν γάμο και θα παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τον γάμο. Υπ΄ αυτό το πρίσμα είδαν και την τέλεση των γάμων από τον κ. Αλιφέρη, ο οποίος ανήκει στον χώρο του ΠαΣοΚ και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι ένας εκ των οποίων το όνομα έχει πέσει στο τραπέζι για να λάβει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «είναι γελοίο η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αρνείται στους ομοφυλόφιλους ίσα δικαιώματα και προνόμια», ενώ είχε επισήμως λάβει την κάλυψη του κόμματος για την απόφασή του να παντρέψει ομοφυλόφιλους, αν και, όπως λέγεται, οι αρχικές επαφές μαζί του είχαν γίνει μέσω του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ.
Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ταχθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ατόμων, έχοντας μάλιστα συγχαρεί τον κ. Αλιφέρη για τη στάση του, καθώς και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, η οποία θα λάβει επίσης μέρος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου].
=================================
Χρήσιμα συμπεράσματα.
1. «Σχεδιάζουν παρέμβαση εν όψει εκλογών»
2. «Έτσι θα φαίνεται ποιοι μας στηρίζουν και ποιοι δεν μας στηρίζουν»
3. Πέρασε από τη σκέψη κομμάτων(ΣΥΝ & ΠαΣΟΚ ) να υπάρχει εκπροσώπηση του χώρου αυτού στην ευρωλίστα.
4. Στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει « ΟΣΤ-ΠαΣοΚ, η Ομάδα για τη Σεξουαλική Ταυτότητα, που λειτουργεί από το 2006 στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια ομάδα προβληματισμού και επεξεργασίας προτάσεων που αφορούν τα προβλήματα που σχετίζονται με θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και απευθύνεται «σε άτομα που ανήκουν στην προοδευτική Κεντροαριστερά, μέλη και φίλους του ΠαΣοΚ που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού». Η ΟΣΤΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ «της απάλειψης κάθε διάκρισης σε βάρος των ομοφυλοφίλων είτε στο επίπεδο της νομοθεσίας, είτε στην αντιμετώπισή τους από τις κρατικές υπηρεσίες, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις δικαστικές αρχές, είτε στους εργασιακούς χώρους». Και ζητεί την αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «ώστε να απαλειφθούν προσβλητικές για τους ομοφυλόφιλους ορολογίες και να εξισωθούν τα όρια ηλικίας από τα οποία και πάνω επιτρέπεται η συναίνεση τόσο για τις ετεροφυλόφιλες όσο και για τις ομοφυλόφιλες πράξεις». Βάση των ενεργειών του ΠαΣοΚ είναι η πρότασή του για καθιέρωση ενός Συμφώνου Συμβίωσης που θα αφορά άτομα τόσο του ιδίου φύλου όσο και διαφορετικού φύλου που δεν θέλουν να τελέσουν γάμο και θα παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τον γάμο.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα είδαν και την τέλεση των γάμων από τον κ. Αλιφέρη, ο οποίος ανήκει στον χώρο του ΠαΣοΚ και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είναι ένας εκ των οποίων το όνομα έχει πέσει στο τραπέζι για να λάβει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «είναι γελοίο η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αρνείται στους ομοφυλόφιλους ίσα δικαιώματα και προνόμια», ενώ είχε επισήμως λάβει την κάλυψη του κόμματος για την απόφασή του να παντρέψει ομοφυλόφιλους, αν και, όπως λέγεται, οι αρχικές επαφές μαζί του είχαν γίνει μέσω του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ.
5.Οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, έχουν ταχθεί υπέρ του γάμου ομόφυλων ατόμων.
=================================
Όταν εκατομμύρια λαού ζήτησαν και ζητούν σεβασμό στην πίστη τους, δεν είδαμε τα κόμματα να τρέξουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του.
Το θέατρο του παραλόγου καλά κρατεί. Τα κόμματα που «ενδιαφέρονται» για τους γάμους των ομόφυλων, έχουν επιτροπές για την οικογένεια;
Το Υπουργείο όταν ψηφίζονταν το νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση, διαβεβαίωσε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ότι ή Πολιτεία λαμβάνει μεν αυτά τα μέτρα για τις ελεύθερες συμβιώσεις, παράλληλα όμως θα στήριξη την οικογένεια. Μιλούσε για στήριξη της οικογενείας , την ώρα πού με άλλη διάταξη του ιδίου νομοσχεδίου συντομεύονταν ο χρόνος εκδόσεως του αυτομάτου διαζυγίου!
Τελικά ποιόν άραγε εμπαίζουν;
Οφείλουμε χωρίς αναβολή να αντιδράσουμε στα σχέδια για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, για τα Θρησκευτικά, τα Σχολικά Βιβλία και τη Σεξουαλική Αγωγή.
Δείτε και :
●Στο Ευρωδικαστήριο το Σύμφωνο Συμβίωσης. Μέσω Βρυξελών και με τη βούλα ο γάμος των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα;
●ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ; ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
●Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης – Ποιες είναι οι προτάσεις των κομμάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου