8 Μαρ 2009

Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε εγκύκλιο του, που αναγνώστηκε σήμερα στους ιερούς ναούς με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, επισημαίνει ότι η διατήρηση και ενίσχυση της ιδιοπροσωπίας δεν είναι εθνικισμός, ούτε και συνιστά σοβινισμό.
«Η Εκκλησία προκρίνει, την αγωγή της συνδιαλλαγής και της αγάπης προς όλους»,τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αλλά συγχρόνως επισημαίνει ότι δεν μπορεί η διαπολιτισμική αγωγή «να γίνεται το μέσο για το ξερίζωμα της ψυχής του έθνους μας και για την κατάργηση της μνήμης του. Αντίθετα, το παρελθόν θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην αποφυγή παρόμοιων λαθών. Και οι διαφορές πρέπει να γίνονται γνωστές, ακόμη και να ενισχύονται, γιατί αποτελούν εκφάνσεις της ιδιοπροσωπίας του κάθε ανθρώπου και του έθνους του»,προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Η παιδεία μας, αναφέρει
ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «θα πρέπει να εξακολουθήσει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων εδαφών μας, να τονώσει το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα της νέας γενιάς, μακριά από πνεύμα σοβινισμού, μισαλλοδοξίας και διχόνοιας».
Παράλληλα προς την καλλιέργεια της εθνικής αυτοσυνειδησίας, θα πρέπει η παιδεία να ενισχύει την αλληλοκατανόηση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνολική πρόοδο της νήσου μας, επισημαίνει ο κ. Χρυσόστομος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκφράζει την ελπίδα ότι οι Επιτροπές, που επωμίστηκαν την ευθύνη της διαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, δεν θα αποστούν από τις βασικές αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Πηγή: «.e-tipos»
Ολόκληρη η εγκύκλιος εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΣΩΝΙΑΣ;

AΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙ ΜΑΣΩΝΙΑΣ ΣΤΟ Π.Ι. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ TO ΞΕΧΑΣΑΤΕ (;).

ΓΡΑΨΑΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΥΙΟΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (ΤΟΥ π. Γ. ΜΕΤΑΛΛΗNΟΥ, ΑΛΛΟΥ, ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ...) ΟΤΙ ΣΤΟ Π.Ι. ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΑΣΩΝΟΙ.

ΣΑΣ (ΞΑΝΑ-) ΖΗΤOYME ΝΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ,ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ,ΤΗΡΩΝΤΑΣ, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ,ΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΑΤΕ.

ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ - OI ANAΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ - ΤΗΛEΦΩΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΛΑΒΑΜΕ ΩΣ ΦΑΙΔΡΗ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑ...

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ (ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ) ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ 'Η ΨΕΥΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΣΑΣ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΔΟΘΗΚΑΝ ΩΣ "ΦΗΜΗ" ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ), ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com