12 Νοε 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
*********************************************************************
Προς

Τον εξοχώτατο Yπουργό

Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Aθήνα

Eξοχώτατε κύριε Yπουργέ,
Μας θλίβει βαθύτατα η ανακοίνωση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσα στο κατακαλόκαιρο για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα, αν ο μαθητής είναι ανήλικος, η του ιδίου, αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής, «χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής».
Aσφαλώς σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρούσαμε το μάθημα υποχρεωτικό για μαθητές άλλου δόγματος, ό,τι δηλαδή ίσχυε μέχρι την 10η Ιουλίου 2008.
Aλλά σε μία χώρα, όπως η δική μας, πού η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μία τέτοια απόφαση το λιγότερο τορπιλίζει τη ζωή του σχολείου.
Eμμέσως στην εποχή της ήσσονος προσπαθείας εξωθεί τα παιδιά στη ραστώνη, να μελετούν και να εξετάζονται ένα μάθημα λιγότερο· έτσι δημιουργείται η ανισότητα άλλοι μαθητές, λ.χ. στο Γυμνάσιο, να εξετάζονται σε 13 και άλλοι σε 14 μαθήματα. Δεν προβλέπεται επίσης με τι ασχολούνται οι απαλλαγμένοι μαθητές την ώρα των Θρησκευτικών. Θα περιφέρονται ασκόπως στους διαδρόμους του σχολείου;
Και αν αύριο, κάποιοι γονείς, επειδή δεν είναι ελληνικής καταγωγής, ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα των Αρχαίων, των Νέων Ελληνικών, της Ιστορίας, τι θα μας προτείνουν οι πανίσχυρες αρχές και οι παντοδύναμοι συνήγοροι; Δεν θα πρέπει να σεβασθούμε τα προσωπικά τους δεδομένα;
Η διευκρίνιση μάλιστα ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής αδιακρίτως, μόνον σύγχυση και αντιφατικότητα δημιουργεί. Είναι ισότιμο το μάθημα με τα άλλα η όχι; Αν ναι, τότε έχουν - η θα πρέπει να αποκτήσουν - δικαίωμα απαλλαγής κι από τα άλλα μαθήματα.
Η όλη κίνηση από την πλευρά σας αποκαλύπτει διάθεση κατάργησης, έστω και αν δεν ομολογείται σαφώς.
Τι κρίμα! Περιμέναμε να δούμε διορθώσεις στα νέα σχολικά βιβλία. Aντί γι’ αυτό βλέπουμε η πορεία του αποχρωματισμού να συνεχίζεται με στόχο την ολοκληρωτική διάλυση του σχολείου. Λυπούμαστε πάρα πολύ για την απόφαση αυτή και εκφράζουμε τη μεγάλη αγανάκτησή μας.
Eλπίζουμε -και δεν θα θέλαμε άλλη μία φορά να διαψευσθούν οι προσδοκίες μας- σύντομα να ανακληθεί η εγκύκλιος για το καλό των παιδιών μας και του Έθνους μας.
Κοινοποίηση: κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας
κ. Πρωθυπουργό
Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια
Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και Ιερά Σύνοδο
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σέργιο
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων

Με τιμή
Υπογράφουμε
( ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 140 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com