24 Ιουν 2023

Το εκλογικό κριτήριο, το οποίο δίδαξε ο Όσιος Παΐσιος.

Το εκλογικό κριτήριο, το οποίο δίδαξε ο Όσιος Παΐσιος.

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Εξ αφορμής της επισήμανσης εκ μέρους Ιεραρχών, ότι η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με κόμματα, και η οποία είναι ορθή, οδηγήθηκαν κάποιοι σε παρερμηνείες. Σίγουρα η Εκκλησία δεν ανακατεύεται με κόμματα και όσες φορές το έπραξε έγινε αιτία σκανδάλου.  

Όμως είναι θλιβερό κάποιοι πολιτικοί να μεθερμηνεύουν την επισήμανση αυτή, ως ανοχή εκ μέρους της ποιμαίνουσας Εκκλησίας, για πολιτικές θέσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.    

Η Εκκλησία ουδέποτε θα συνηγορήσει σε νόμους που αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της. Στο θέμα των αμβλώσεων για παράδειγμα, η θέση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη. 

Αυτό εξέφραζε και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  στις  7/6/2001, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων το εξής:  «Η Εκκλησία πιστεύει ότι το έμβρυο από τη στιγμή της συλλήψεως είναι πρόσωπο και εικόνα του Θεού και έχει δικαίωμα στη ζωή, το οποίο κανείς δεν μπορεί να του το αφαιρέσει».

Επίσης είναι γνωστή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. ‘’Ή ουκ οίδατε ότι άδικοι βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι; μη πλανάσθε·ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται…βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι’’ (Α΄Κορ. 6, 9-10).   Αυτή είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας μας στο θέμα τούτο. 

Η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο ίδρυμα, για να υπακούει σε κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της. 

Η εκκοσμίκευση που μας ήλθε από τη Δύση, δυστυχώς κάνει ευρύτερη την αποδοχή πολλών ευρωπαϊκών θεσμικών πλαισίων, τα οποία  αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοση της Εκκλησία μας. 

Η ‘’επιβεβαιωτική’’ απάντηση πολλών, ‘’ότι αυτό εφαρμόζεται στην Ευρώπη’’, για την Εκκλησία δεν ισχύει. Η Εκκλησία ουδέποτε θα συνηγορήσει σε νόμους που αντίκεινται στην Αγιογραφική και Αγιοπατερική Παράδοσή της. 

Ο Όσιος Παΐσιος μας δίδαξε, «όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε».  Αυτό αποτελεί κανόνα εκλογικής συμπεριφοράς για ένα συνειδητό χριστιανό. 

Είναι λυπηρό ένας Χριστιανός να γνωρίζει την αντιεκκλησιαστική στάση κάποιων πολιτικών και να επιμένει στη συνένοχη ψήφισή τους. 

Το επιχείρημα ότι ‘’όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο’’, αποτελεί προϊόν φυγής και αντιλογίας.  Ο Όσιος Παΐσιος υπέδειξε το πως πρέπει να ψηφίζουμε, με τη γνωστή φράση του, να διαλέγουμε τις «ελιές με το λιγότερο δάκο’’, οι οποίες ‘’φαίνονται ποιες είναι’’.  Η συμβουλή του Οσίου αυτού είναι ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια αχρείαστων φληναφημάτων. 

*(Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994  Β΄ Έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com