28 Ιουν 2023

Κινητά τηλέφωνα τέλος στις φινλανδικές σχολικές τάξεις

    Η Φινλανδία, γνωστή στο παρελθόν για τις υψηλές επιδόσεις της στις σχολικές εξετάσεις ικανοτήτων PISA, θέλει να αντιστρέψει την τρέχουσα πτωτική τάση και να προωθήσει ένα εστιασμένο μαθησιακό περιβάλλον με την ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία.

    Το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών αξιολογεί τα μαθησιακά αποτελέσματα των 15χρονων στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και την ανάγνωση. Οι επιδόσεις της Φινλανδίας κορυφώθηκαν το 2006, αλλά έκτοτε παρατηρείται πτώση των αποτελεσμάτων.

    Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το πρόγραμμα της νέας δεξιάς φινλανδικής κυβέρνησης αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παραπαίοντων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και υπόσχεται την αναπλήρωση της χρηματοδότησης της βασικής εκπαίδευσης κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές θα αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες στην ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά.

   Ωστόσο, τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν, σύμφωνα με τη φινλανδική κυβέρνηση, καθώς έχει βάλει στόχο τώρα  τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών.

    «Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις εξουσίες των εκπαιδευτικών και των διευθυντών να παρεμβαίνουν σε δραστηριότητες που διαταράσσουν τη διδασκαλία κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών», ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

    «Θα προβούμε στις απαραίτητες νομοθετικές τροποποιήσεις για να επιτρέψουμε πιο αποτελεσματικούς περιορισμούς σε περιπτώσεις όπως η χρήση κινητών συσκευών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ώστε οι μαθητές και οι φοιτητές να μπορούν να επικεντρωθούν καλύτερα στη διδασκαλία», πρόσθεσε.

    Στη Φινλανδία, η εξέχουσα θέση των κινητών τηλεφώνων, βαθιά συνδεδεμένη με την επιτυχία της Nokia, είναι εδώ και καιρό αδιαμφισβήτητη. Τα παιδιά στη χώρα εξοπλίζονται με κινητά τηλέφωνα σε μικρότερη ηλικία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παιδιά αλλού, ενώ πολλά από αυτά έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα κατά την είσοδό τους στο σχολείο.

    Παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις αυτών των συσκευών στην προσοχή και τη συγκέντρωση, οι υφιστάμενοι κανονισμοί που έχει θέσει ο Εθνικός Οργανισμός Εκπαίδευσης της Φινλανδίας δεν εξουσιοδοτούν τα σχολεία να περιορίσουν τους μαθητές από το να φέρνουν κινητές συσκευές στους χώρους τους.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι έτοιμη να αλλάξει εν αναμονή της κοινοβουλευτικής έγκρισης.

    Οι Φινλανδοί ιθύνοντες φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει σημαντική δημόσια υποστήριξη, όπως αποδεικνύεται από μια πρόσφατη πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές, προτρέποντας για την εφαρμογή μέτρων όπως η απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων ή η απαγόρευσή τους από τις τάξεις συνολικά.

Από Pekka Vänttinen | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com