18 Ιουλ 2022

Η ΠΕΘ για το Μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία: ΕΠΑΛ, ΜΟΥΣΙΚΑ, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ

 ÃƒÆ’ƒÆ’ƒÆ’ƒÅ½Ã¢â‚¬ËœÃƒÂÃ¢â€šÂ¬ÃƒÅ½Ã‚¿Ãâ€žÃŽÂ­ÃŽÂ»ÃŽÂµÃÆ’μα εικόνας για Πανελλήνια Ένωση ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΕΣ

Προς την

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζωή Μακρή

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ανδρέα Παπανδρέου 37

Τ.Κ. 151 80

Μαρούσι

Κοιν.: Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΘΕΜΑ: Το Μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία: ΕΠΑΛ, ΜΟΥΣΙΚΑ, ΕΝΕΕΓΥΛ και ΕΕΕΕΚ.

Αξιότιμη Κυρία Υφυπουργέ,

Η Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων, μελετώντας εμπεριστατωμένα τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών του 2021  διαπιστώνει σημαντικές παραλείψεις, που αφορούν στην μη εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών για μια κατηγορία Σχολείων:

·                  Τα Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑΛ). Τα προηγούμενα χρόνια επιλέγονταν για τα ΕΠΑΛ ύλη μαθημάτων από την ύλη των (3) τάξεων των Γενικών Λυκείων. Αυτό ίσχυε, διότι το Μάθημα των Θρησκευτικών, στο ΕΠΑΛ, είναι μονόωρο για την Α΄ και Β΄ Λυκείου, ενώ δεν διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου (ΦΕΚ 2485/Β/28-6-18). Έτσι, οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν διδάσκονταν καθόλου βασικές θεματικές ενότητες, τις οποίες διδάσκονταν επιμελώς οι μαθητές των Γενικών Λυκείων. Αυτό συνιστούσε μια επιπλέον ανισότητα για τους/τις μαθητές/τριες, η οποία, κατά τη γνώμη μας, μπορεί και πρέπει να αρθεί. Να σημειώσουμε ότι στα Εσπερινά ΕΠΑΛ το Μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται μόνον μια ώρα στην Α΄ Λυκείου (ΦΕΚ 2636/Β/28-6-18).

·                  Στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, το Μάθημα των Θρησκευτικών είναι μονόωρο (ΦΕΚ 3523/Β/25-8-20, 5643/Β/3-12-21. Το ίδιο ισχύει για τα Εσπερινά Γυμνάσια (ΦΕΚ 3791/Β/13-8-2021).

·                  Στα ΕΝΕΕΓΥΛ, οι μαθητές διδάσκονται στα Θρησκευτικά την ύλη των βιβλίων των Γενικών Γυμνασίων και Λυκείων. (ΦΕΚ 4622/Β/6-10-21).

·                  Τα ΕΕΕΕΚ, τα οποία, αν και ακολουθούν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των άλλων Μαθημάτων, το Μάθημα των Θρησκευτικών απουσιάζει. Από τα ανωτέρω στοιχεία, διαπιστώνεται ότι στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, τα Θρησκευτικά, είτε δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες (μαθησιακές-νοητικές) των μαθητών, είτε δεν διδάσκονται καθόλου, είτε διδάσκονται πλημμελώς, δηλαδή λιγότερες ώρες απ’ όσες διδάσκονται οι μαθητές των Γενικών Λυκείων. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν Προγράμματα Σπουδών και Σχολικά Εγχειρίδια για τα ειδικά σχολεία, τα οποία να ανταποκρίνονται στη μαθησιακή δεκτικότητα και στις νοητικές δυνατότητες και ανάγκες των παιδιών αυτής της δομής. Από επιστημονικές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι το Μάθημα των Θρησκευτικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, κυρίως για τα παιδιά με Ειδικές μαθησιακές δεξιότητες, επειδή, από τη φύση του, συμβάλλει σημαντικά τόσο στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους όσο και στην αποτελεσματικότερη επίτευξη της αίσθησης της αποδοχής τους στο κοινωνικό σύνολο.

Με βάση τα παραπάνω, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων εκφράζει την αγωνιώδη παράκλησή της προς το Υπουργείο Παιδείας, για την άρση της εκπαιδευτικής ανισότητας, ως προς το θέμα της συνταγματικά οριζόμενης υποχρεωτικής χριστιανικής θρησκευτικής  ανάπτυξης των συγκεκριμένων ευαίσθητων κατηγοριών μαθητών/τριών.

Προς τούτο ερωτούμε το Υπουργείο Παιδείας, αν σκοπεύει, ως οφείλει συνταγματικά, να εκπονήσει Προγράμματα Σπουδών και Βιβλία Θρησκευτικών, ειδικά για τις ως άνω αναφερόμενες κατηγορίες σχολείων, που θα συμβάλουν στη χριστιανική θρησκευτική αγωγή των μαθητών που φοιτούν σε αυτά και, μάλιστα, με ικανοποιητικό αριθμό ωρών διδασκαλίας, όπως πρόσφατα αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας (απόφ.ολομ.: 1749&1750/2019).

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                   Η Γενική Γραμματέας 
Ηρακλής Ρεράκης                                                                             Γιολάντα Σίσκου
Καθηγητής ΑΠΘ                                                                                 Ε.ΔΙ.Π. Θεολογίας ΑΠΘ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ;ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΗΝ ΠΕΘ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Ανώνυμος είπε...

Ως απλό μέλος της ΠΕΘ, γνωρίζω ότι τα βιβλία που διανέμονται σήμερα είναι εκείνα που αντικατέστησαν τα ακυρωμένα (Φίλη - Γαβρόγλου), που κρίθηκαν το 2018 και το 2019 ως ακατάλληλα και αντισυνταγματικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι τα λεγόμενα μεταβατικά βιβλία που θα ισχύσουν έως και το έτος 2022 - 2023, διότι όπως λένε από το 2023 θα διανεμηθούν νέα βιβλία, με βάση το ήδη έτοιμο Πρόγραμμα Σπουδών του 2021. Η προκήρυξη αυτών των βιβλίων δεν έγινε ακόμη, αλλά το Πρόγραμμα είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο όχι μόνον για τα θρησκευτικά αλλά και για όλα τα μαθήματα. Αν είναι ορθόδοξα λέτε; γνωρίζω ότι γράφτηκαν πολύ βιαστικά και ότι ένα μεγάλο μέρος της ύλης τους αποτελεί αντιγραφή της ύλης των ακυρωμένων Φίλη - Γαβρόγλου, με αφαίρεση από αυτά των στοιχείων των θρησκειών που αναμειγνύονταν σε εκείνα του Φίλη, με την ύλη της ορθόδοξης πίστης σε ένα απαράδεκτο μείγμα. Επομένως εγώ προσωπικά,ως Θεολόγος, θεωρώ ότι δεν είναι ορθόδοξα, δεν ακολουθούν τις αποφάσεις του ΣτΕ παρά μόνον σε ένα κομμάτι από τις αποφάσεις του. Αλλά, ας όψονται οι "Θεολόγοι" που τα έγραψαν εξ αρχής, διότι η νέα Υπουργός τους είχε δώσει εντολή να είναι είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αλλά τι να περιμένει κανείς να γίνει, όταν ορίστηκαν από την νέα Υπουργό, ως συγγραφείς για τα μεταβατικά βιβλία, συνεργάτες του Φίλη που είχαν γράψει και τα δικά του, τα ακυρωμένα; Γίνονται πολλά ανεξήγητα, περίεργα και παράδοξα υπέρ της αλλαξοπιστίας των νεοελλήνων ορθοδόξων μαθητών. Ο Θεός βοηθός!!! Η ΠΕΘ πάντως έκανε και κάνει τα πάντα για τη συγγραφή και διανομή ορθόδοξων βιβλίων.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com