16 Μαΐ 2022

TikTok: Τι είναι το φονικό ''blackout challenge'' που έχει σημάνει συναγερμό

TikTok: Τι είναι το φονικό ''blackout challenge'' που έχει σημάνει συναγερμό

Ένα "παιχνίδι" με θύματα αθώα παιδιά - Μηνύσεις εναντίον της πλατφόρμας

Η είδηση πως ένα 12χρονο αγόρι βρέθηκε απαγχονισμένο στο δωμάτιό του στα Κάτω Πατήσια συγκλονίζει την Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, όλη τη χώρα, ενώ τις πρώτες ώρες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η αυτοκτονία του εφήβου σχετίζεται με τη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok και συγκεκριμένα ένα παιχνίδι πρόκλησης που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, κάτι που τελικά δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται. 

Τι είναι, όμως, το "Blackout challenge" και πόσο επικίνδυνο είναι;

Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να στραγγαλιστούν με ένα καλώδιο ή κορδόνι παπουτσιού μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα (η λιποθυμία λέγεται «blackout» στα αγγλικά) και στη συνέχεια να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας, όταν ανακτούν ξανά τις αισθήσεις τους.

Αγωγή σε βάρος του TikTok κατέθεσε η οικογένεια ενός 10χρονου κοριτσιού που πέθανε αφότου συμμετείχε στο «Blackout Challenge».

Όπως γράφει το Bloomberg, η Nylah Anderson ήταν ένα έξυπνο παιδί που μιλούσε τρεις γλώσσες. Στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφεια. Πέρασε πέντε μέρες στην εντατική και τελικά έχασε τη ζωή της.

Η οικογένεια της Anderson κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.

«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Nylah Anderson και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει η αγωγή σε βάρος της ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok.

Σε ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει σχετικά με τον θάνατο του κοριτσιού, η εταιρεία ανέφερε ότι «αυτό το ανησυχητικό challenge, για το οποίο άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν από άλλες πηγές πέραν του TikTok, υπήρχε πολύ πριν από την πλατφόρμα μας».

Αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες, όπου εταιρείες social media κατηγορούνται για θανάτους, όπως στην περίπτωση ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος όπου τρεις νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία ταχύμετρου του Snapchat για να βιντεοσκοπήσουν τους εαυτούς τους καθώς έτρεχαν με περισσότερα από 190 χιλιόμετρα. Η αυτοκτονία ενός 16χρονου αποδίδεται, σε άλλη υπόθεση, στον εθισμό στο Instagram.

Τουλάχιστον άλλα τέσσερα παιδιά έχουν πεθάνει κάνοντας το «blackout challenge», σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Anderson. Το challenge έχει εμφανιστεί και σε άλλες πλατφόρμες, αλλά η εξέταση του κινητού της Nylah Anderson έδειξε ότι χρησιμοποιούσε το TikTok τη στιγμή του συμβάντος.

Μακεδονία,16/05/2022

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ χαζό να κατηγορείται η πλατφόρμα. Το θέμα έγκειται στην εφαρμογή που παίζει και σε άλλες πλατφόρμες. Είναι σα να πεις ότι φταίει η μάρκα του τάδε κινητού που χρησιμοποιούσε. Κάτι τέτοια κάνουν οι δικηγόροι και πάνε άπατες οι υποθέσεις

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com