5 Μαΐ 2022

Αυτό θεωρείται Ορθόδοξη Βάπτιση;

Ομαδική βάπτιση παιδιών και νέων στη Βουλγαρία

Το μυστήριο του Βαπτίσματος σε έντεκα νεοφώτιστους ηλικίας από ενός έως δεκαεννέα ετών τέλεσε ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης στον εθνικό αρχαιολογικό χώρο της πρώτης πρωτεύουσας του Βουλγαρικού κράτους Πλίσκα το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών δημοτικών αρχών και πλήθους πιστών.

του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ομαδική βάπτιση έχει καθιερωθεί να τελείται από το 2014, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατέστη δυνατό αυτό εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας ξεκίνησε την ομιλία του με το «Χριστός Ανέστη» και στην συνέχεια ανέφερε:

«Σήμερα τελέσαμε δύο σημαντικά μυστήρια – το ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος και το ιερό μυστήριο του Χρίσματος σε αυτούς τους δούλους του Θεού. Τα περισσότερα είναι παιδιά, καθώς και ένα μεγαλύτερο κορίτσι που συμμετείχε στο μυστήριο έχοντας συνείδηση σε αυτή την ηλικία. Αυτή είναι μεγάλη χαρά για την Εκκλησία και για την Μητρόπολη συνολικά, διότι από σήμερα από σήμερα θα μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στην εκκλησιαστική και πνευματική ζωή. Τι σημαίνει αυτό; Θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε και στα άλλα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας, δηλαδή τα μικρά παιδιά θα μπορούν να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και οι μεγαλύτεροι να συμμετέχουν στο Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης. Επίσης, θα έχουν την υπέροχη δυνατότητα να μνημονεύονται τα ονόματά τους σε κάθε Θεία Λειτουργία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πνευματική ζωή ενός ατόμου.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους αναδόχους, τόνισε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτά τα αθώα, αγνά και ανέγγιχτα από την αμαρτία, παιδιά. Επιπλέον, επισήμανε ότι η γονική προσευχή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική, καθώς και η καθοδήγηση των παιδιών στον ναό του Θεού.

Επίσης, ευχήθηκε σε όλους υγεία και καλή επιτυχία παρά την ιδιαίτερη εποχή που ζούμε και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Χριστιανική πίστη είναι πίστη χαράς και κατέληξε: «Επομένως, με την καλή  ανατροφή και με τη σκληρή δουλειά σας, θα μπορέσετε να κάνετε αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν άξιοι πολίτες, τόσο της Εκκλησίας όσο και της Βουλγαρικής κοινωνίας».

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης δώρισε στους νεοφώτιστους εικόνες και Ευαγγέλια.

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com