25 Δεκ 2021

Η βεβαιότητα του θαύματος

 

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή συνειδητοποίησης της παρουσίας του θαύματος στις ζωές μας. Η ενανθρώπιση του Υιού του Θεού δεν μπορεί να λογίζεται ως τίποτε διαφορετικό παρά ως ένα θαύμα, το οποίο τέμνει την Ιστορία του είδους μας στα δύο – πριν και μετά τη γέννηση του Κυρίου.

Ο Χριστός έκανε τη μεγαλύτερη και διαρκέστερη επανάσταση στην ανθρωπότητα. Πέρα από τη σωτηρία των ψυχών, που είναι πάντοτε το μείζον, το πολιτικό αποτέλεσμα της παρουσίας του Κυρίου στον κόσμο μας ήταν η κατανόηση της ανάγκης για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και κοινωνικής προέλευσης, και η κατάργηση της δουλείας. Η επανάσταση του Χριστού ήταν αναίμακτη. Το μόνο αίμα που χύθηκε για να αλλάξει ο κόσμος ήταν το δικό Του.

Εδώ και καιρό βλέπουμε διάφορους δοκησίσοφους να λένε με στόμφο ότι «η επιστήμη έχει απαντήσεις για όλα, όσοι μιλούν για Θεό είναι καθυστερημένοι» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Τελικά, οι κήρυκες του μηδενισμού απέδειξαν ότι ούτε από Θεό ούτε από επιστήμη σκαμπάζουν – μια και επιλέγουν κάποιες από τις τρέχουσες απόψεις επιστημόνων για να παρουσιάσουν ως απόλυτες αλήθειες, ξεχνώντας ότι η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό, που εξελίσσεται αμφισβητώντας τις τρέχουσες απόψεις. Το μόνο που καταφέρνουν εκείνοι που εξαγγέλλουν τον «θάνατο» του Θεού είναι να δοξάζουν τον ίδιο τον θάνατο και να διασπείρουν την απελπισία του μηδενισμού.

Γι’ αυτό οφείλουμε να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα είναι μεν δύσκολα στην πατρίδα μας και στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίσιμα. Τίποτε δεν αποθαρρύνει τους χριστιανούς. Κάθε πιστός δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος, να πιστεύει ότι το καλύτερο είναι εφικτό, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν, τα θαύματα μπορούν να συμβούν, ο ζόφος της αρρώστιας και η απειλή του θανάτου είναι δυνατόν να περάσουν και να χαθούν, σαν διαβατάρικα σύννεφα που τα σβήνει ο άνεμος.

Ο θόρυβος που σηκώνει η καθημερινότητα, η διαρκής ανησυχία που προκαλεί η παρακολούθηση των εξελίξεων από τα ΜΜΕ, η πανδημία, η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, το διαρκές αίσθημα της αδικίας από την ουσιαστική ανυπαρξία των θεσμών στην Ελλάδα και όλα τα συναφή συναισθήματα και καταστάσεις αποπροσανατολίζουν από τον κύριο σκοπό μας: τη βελτίωση πρώτα του εαυτού μας κι έπειτα την προσπάθεια για την καλυτέρευση της ζωής όλων. Είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να μπορέσει να ανεβάσει τα επίπεδα της αρετής στον τόπο που ζει, αν δεν μπορέσει ο ίδιος να γίνει πιο ενάρετος, πιο ειλικρινής, καλοπροαίρετος στις σχέσεις του με τους άλλους.

Το προσωπικό παράδειγμά μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιδράσουμε θετικά στην κοινωνία και να οδηγήσουμε τις εξελίξεις προς το καλύτερο. Κι αυτό το προσωπικό παράδειγμα θα μπορέσουμε να το προσφέρουμε στην κοινωνία αν ακολουθήσουμε τα βήματα του Κυρίου.

Καλά Χριστούγεννα!

newsbreak,25-12-2021 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com