4 Δεκ 2021

Η Ευρωπαία Επίτροπος που προσπάθησε να ακυρώσει τα Χριστούγεννα

   Η Ε.Ε. κατηγορείται ότι θέλει να ακυρώσει τα Χριστούγεννα – Γιατί υπαναχώρησε

Δημοσθένης Γκαβέας

 Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να ακυρώσει τα Χριστούγεννα. Αφορμή ένας οδηγός επικοινωνίας για τους θεσμούς της ΕΕ ο οποίος στο πλαίσιο της αποφυγής των διακρίσεων και της συμπεριληπτικότητας μεταξύ άλλων προέτρεπε να αποφεύγεται η χρήση της λέξης Χριστούγεννα.

Οι αντιδράσεις από το Βατικανό, πολιτικούς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάγκασαν την Κομισιόν και συγκεκριμένα την Επίτροπο αρμόδια για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι να το αποσύρει.

Ειδικότερα το 30 σελίδων εγχειρίδιο με τίτλο «Union Of Equality: European Commission Guidelines for Inclusive Communication», συνιστούσε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους αντί να λένε για παράδειγμα «η περίοδος των Χριστουγέννων» να χρησιμοποιούν τη φράση «η περίοδος των γιορτών» ή αντί για να εύχονται «καλά Χριστούγεννα» να λένε «καλές γιορτές».

«Δεν γιορτάζουν όλοι τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, επίσης δεν γιορτάζουν όλοι οι χριστιανοί τη συγκεκριμένη ημέρα την ίδια ημερομηνία» αναφέρεται στον οδηγό και συμβουλεύει τους παραλήπτες του να αποφεύγουν εκφράσεις που εμπεριέχουν τη λέξη Χριστούγεννα όπως για παράδειγμα «Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να γίνει αγχωτική», αντί αυτού θα πρέπει να λένε «Η περίοδος των εορτών μπορεί να γίνει αγχωτική».

Επιπλέον στο εγχειρίδιο, εκτός από την κατάργηση της λέξης «Χριστούγεννα» προτρέπει να μην χρησιμοποιείται η φράση «χριστιανικά ονόματα» αλλά να λένε «πρώτο όνομα» ή «το βαπτιστικό όνομα».

Ακόμη περισσότερο επισημαίνεται να μην χρησιμοποιούνται ονόματα που προέρχονται από μόνο μια θρησκεία και δίνει το παράδειγμα του Μαλίκα και Τζούλιο (Malika and Julioαντί για το Μαρία και Ιωάννης (Maria and John) που περιγράφουν, όπως τονίζεται, ένα διεθνές ζευγάρι.

Όπως αναφέρει το Politico, το έγγραφο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που υποστήριξε ενθέρμως η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία φαινεται να ξέχασε το περιστατικό που την άφησε όρθια ο Ερντογάν, για την επίτευξη μιας «Ένωσης Ισότητας» και να διασφαλίσει ότι «όλοι εκτιμώνται και αναγνωρίζονται ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, την όποια αναπηρία μπορεί να έχουν, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.”

Άλλωστε σε αυτό το εγχειρίδιο ζητείται από τους εργαζομένους στην Κομισιόν όταν απευθύνονται σε κοινό να μην κάνουν ποτέ χρήση των όρων «κυρίες και κύριοι» (ladies and gentlemen) αλλά να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως αγαπητοί συνάδελφοι (Dear colleagues).

Ομως αυτό που προκάλεσε την οργή ήταν η προσπάθεια, όπως καταγγέλθηκε, της αποχριστιανοποίησης. 

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και Επίτροπος της Κομισιόν έως το 2014, έγραψε, μετά την απόσυρση του εγχειριδίου, πως επικράτησε η λογική. «Ζήτω τα Χριστούγεννα. Ζήτω η κοινή λογική» έγραφε στο twitter.  

 

Ένας αξιωματούχος της Κομισιόν που επικαλείται το Politico αλλά δεν κατονομάζει καταφέρθηκε εναντίον της Επιτρόπου Νταλί λέγοντας πως αποδομεί και τα στοιχειώδη. «Θα τρελαθούμε με την Νταλί βιώνουμε τον σουρεαλισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν ήταν και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως επρόκειτο για ένα παράλογο και λάθος έγγραφο τονίζοντας πως μια κοινότητα δεν πρέπει να φοβάται τις ρίζες της, σημειώνοντας παράλληλα πως η πολιτισμική ταυτότητα είναι αξία και όχι απειλή. 

Όμως ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αντίδραση του υπουργού των Εξωτερικών του Βατικανού. Ο καρδινάλιος Pietro Parolin, σύμφωνα με το Associated Press, παρενέβη με μια ασυνήθιστα έντονη κριτική όπου σε τηλεοπτική εμφάνιση αν και επαίνεσε τις προσπάθειες για εξάλειψη των διακρίσεων στην Ε.Ε., υπογράμμισε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να περιλαμβάνουν την «ακύρωση των ριζών μας, τη χριστιανική διάσταση της Ευρώπης μας, ειδικά όσον αφορά τις χριστιανικές γιορτές».«Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη και την ταυτότητά της σε πολλές επιρροές, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μία από τις κύριες επιρροές, αν όχι η κύρια, ήταν ο ίδιος ο Χριστιανισμός», είπε.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η Χέλενα Νταλί, η Μαλτέζα Επίτροπος για την Ισότητας αναγκάστηκε να αποσύρει το εγχειρίδιο, το οποίο ήταν έτοιμο από τον Οκτώβριο, προσπαθώντας όμως να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως πράγματι εκφράστηκαν προβληματισμοί σχετικά με το περιεχόμενο ενός οδηγού που ήταν για εσωτερική διακίνηση και ενημέρωση, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία που συνηθίζεται καθώς είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αφού μελετηθούν όλες οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί θα επαναφέρει μια βελτιωμένη εκδοχή του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Νοεμβρίου 2021 οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην προσπάθειά τους να πορευθούν το μονοπάτι της πολιτικής ορθότητας εκτέθηκαν και πάλι με αφορμή μια καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Η ελευθερία βρίσκεται στο χιτζάμπ», η οποία έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε στην Γαλλία, αναγκάστηκε να την αποσύρει και την Κομισιόν που είχε συνεισφέρει το ποσό των 340.000 ευρώ να αναγκαστεί να κρατήσει αποστάσεις.

huffingtonpost.gr

Δείτε και -Εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέγραψε τα… Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com