5 Νοε 2021

Μπαρισέφσκ Βίκτωρας: Ο Τόμος χορηγήθηκε στη λογική της έκφρασης ''σκασίλα μου''

Την πρόσφατη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Μόσχας λέγοντας "σκασίλα μου", σχολίασε μέσω Telegram ο Επίσκοπος Μπαρισέφσκ κ. Βίκτωρας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στους Ευρωπαϊκούς Διεθνείς Οργανισμούς Επίσκοπος Μπαρισέφσκ, τόνισε:

«Η έκφραση αυτή συνήθως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε μέρη που δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία. Και το γεγονός ότι ο εν ενεργεία Προκαθήμενος της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως δε δίστασε να προφέρει τέτοια λόγια, δείχνει αναμφισβήτητα ότι οι εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν οφείλονται σε τίποτε άλλο παρά σε προσωπικές φιλοδοξίες του ιδίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δε χορήγησε τον Τόμο στηριζόμενος στους κανόνες της Εκκλησίας, αλλά στη λογική της έκφρασης που χρησιμοποίησε: «σκασίλα μου»

Επειδή δε μπορεί παρά να «κάτσει να σκάσει» ο άνθρωπος, ο οποίος νοιάζεται για την ενότητα της Εκκλησίας σε εκπλήρωση της έκκλησης του Χριστού «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν». Δε μπορεί να «μη σκάει», να αδιαφορεί δηλαδή για τη θέση άλλης τοπικής Εκκλησίας, η οποία είναι μάλιστα και η πλέον πολυάριθμη και ακριβώς αυτή που σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του ιδίου διεκδικεί την υπεροχή.

Σε τελική ανάλυση ούτε ένας χριστιανός δε μπορεί να μιλάει έτσι για την ευχαριστιακή ενότητα. Διότι αν γενικεύσουμε τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τι αποτέλεσμα θα έχουμε; Θα έχουμε να κάνουμε με μια φρικτή βλασφημία που δεν έχει τίποτε το κοινό με τον χριστιανισμό.

Με άλλα λόγια, αν ρωτούσαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ποια είναι η στάση του έναντι στο γεγονός ότι το Σώμα του Χριστού υποφέρει εξαιτίας της διαίρεσης που προέκυψε με δική του υπαιτιότητα, τι θα απαντούσε;

Φοβάμαι καν να το σκεφτώ, αλλά κάτι μου λέει ότι θα έλεγε αυτό που έχει ήδη πει: «Σκασίλα μου!». Κι εμείς όμως θα «κάτσουμε να σκάσουμε», γιατί καιγόμαστε» και «νοιαζόμαστε». Διότι, «αν ένα μέλος πάσχει, όλα τα μέλη πάσχουν μαζί του» (Α΄ Κορ. 12:26).

Όσο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να προσπαθούσε να δείξει τη στάση του απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος του ορθόδοξου κόσμου, βλέπουμε μόνο ένα πράγμα - έναν άνθρωπο πάσχοντα και πλανημένο, ο οποίος με τα λόγια και τις πράξεις του απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τον Χριστό...

Υ.Γ.: Χθες, όλη την ημέρα, σκεφτόμουν αυτά τα λόγια, που ειπώθηκαν δημοσίως από τον πρώτο Προκαθήμενο μεταξύ ίσων – δηλαδή των Αρχηγών των Τοπικών Εκκλησιών. Αναπολούσα στη μνήμη μου την πρώτη μου προσωπική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (που μόνο μ’ αυτή την ιδιότητα αντιλαμβανόμουν τότε τον Αρχηγό της Πρώτης Εκκλησίας στα Δίπτυχα), όταν, όντας νεαρός φοιτητής της Ακαδημίας, αξιώθηκα να πάρω την ευλογία του σε ένα από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Τότε ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της νεανικής μου ζωής, το οποίο θυμόμουν καθημερινά για πολλά χρόνια. Και χθες άκουσα από το στόμα του ίδιου Πατριάρχη αυτά τα ανεξήγητα λόγια: «Σιγά που θα σκάσω» για την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού!

Αλλά προσωπικά, εγώ και πολλά εκατομμύρια πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο δε μπορούμε παρά να μην «σκάσουμε» για την θεοκέλευστη ενότητα!

Γι' αυτό θα εξακολουθήσουμε να προσευχόμαστε για να είμαστε όλοι ένα εν Χριστώ, να προσευχόμαστε «υπέρ πάντων», καθώς και για τη νουθεσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

Δείτε και -"Θαυμάστε" φρασεολογία.. -Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com