4 Νοε 2021

ANΤΡΕ MAΡΛΩ* (1956): Είναι αργά να ανακόψουμε το Ισλάμ!

Αντρέ Μαλρώ: Ο δυτικός πολιτισμός είναι ανίκανος να χτίσει έναν ναό ή ένα μνήμα...γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει την ουσία του Ισλάμ: το βλέπει πολύ δυτικά, επιφανειακά.

ANΤΡΕ MAΡΛΩ* (1956): Είναι αργά να ανακόψουμε το Ισλάμ!

Η φύση ενός πολιτισμού είναι ό,τι αρθρώνεται γύρω από μια θρησκεία. Ο δικός μας πολιτισμός είναι ανίκανος να χτίσει έναν ναό ή ένα μνήμα. Θα αναγκαστεί να βρει τη θεμελιώδη του αξία ή θα αποσυντεθεί. Η βία της ισλαμικής προώθησης είναι το μεγάλο φαινόμενο της εποχής μας. Υποτιμημένη από την πλειονότητα των συγχρόνων μας, αυτή η επέκταση του Ισλάμ είναι αναλογικά συγκρίσιμη με τις απαρχές του κομμουνισμού την εποχή του Λένιν. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι ακόμα απρόβλεπτες.

Στην αρχή της μαρξιστικής επανάστασης, πίστευαν ότι μπορούσαν να ανακόψουν την παλίρροια με αποσπασματικές λύσεις. Ούτε ο Χριστιανισμός, ούτε οι εργοδοτικές ή εργατικές οργανώσεις βρήκαν την απάντηση. Έτσι και σήμερα, ο δυτικός κόσμος δεν φαίνεται και πολύ έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ισλάμ. Θεωρητικά, η λύση φαίνεται επίσης εξαιρετικά δύσκολη.  Ίσως θα ήταν δυνατή στην πράξη εάν, για να περιοριστούμε στη γαλλική πτυχή του ζητήματος, το διαχειριζόταν επισταμένως ένας αληθινός πολιτικός. 

Τα τρέχοντα δεδομένα του προβλήματος υποδηλώνουν ότι διάφορες μορφές μουσουλμανικής δικτατορίας θα εγκαθιδρυθούν διαδοχικά σε όλο τον αραβικό κόσμο. Όταν λέω «μουσουλμανική», σκέφτομαι περισσότερο τις εγκόσμιες δομές που πηγάζουν από το δόγμα του Μωάμεθ παρά τις θρησκευτικές. Πρόσφατα, ο σουλτάνος ​​του Μαρόκου υπερκεράστηκε και ο Μπουργκίμπα  [στην Τυνησία] θα διατηρήσει την εξουσία μόνο με αν γίνει δικτάτορας. Ίσως αποσπασματικές λύσεις αρκούσαν να ανακόψουν το κύμα του Ισλάμ, αν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως. 

Σήμερα, είναι πολύ αργά! Οι «άθλιοι» έχουν λίγα να χάσουν. Θα προτιμήσουν να διατηρήσουν τη δυστυχία τους μέσα σε μια μουσουλμανική κοινότητα. Η μοίρα τους αναμφίβολα θα παραμείνει αναλλοίωτη. Έχουμε υπερβολικά δυτική αντίληψη γι' αυτούς. Θα προτιμήσουν το μέλλον της φυλής τους παρά τα οφέλη που ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Η Μαύρη Αφρική δεν θα παραμείνει αναίσθητη σε αυτή τη διαδικασία για πολύ.  Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του φαινομένου και να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξή του.

*(1901-1976). Διάσημος συγγραφέας. Διετέλεσε επίσης υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας υπό τον Στρατηγό Ντε Γκωλ (1962-68).

André Malraux, 3 Ιουνίου 1956

Gaullisme.fr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΟΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com