12 Σεπ 2021

Το κράτος «καταργεί» άτυπα την πρωινή προσευχή των μαθητών – Θα το επιτρέψουμε;

Το κράτος «καταργεί» άτυπα την πρωινή προσευχή των μαθητών – Θα το επιτρέψουμε;

Ελευθέριος Ανδρώνης

Η πρωινή προσευχή κινδυνεύει να «σβήσει» από τον χάρτη των σχολείων μας, με το κράτος να την αφήνει στην ευχέρεια των εκπαιδευτικών και τους περισσότερους εκπαιδευτικούς να αδιαφορούν για την τέλεση της.

Στις 13 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία μετά από την τραγική περσινή χρονιά, κατά την οποία η Ελλάδα ως χώρα με τα σκληρότερα lockdown στην Ευρώπη, κατέστρεψε την ποιότητα εκπαίδευσης με σχολεία να ανοιγοκλείνουν, την τηλεκπαίδευση να υπολειτουργεί και κατά συνέπεια να προκύπτουν τεράστια μαθησιακά κενά.

Ένα σοβαρό θέμα που ίσως πέρασε «στα ψιλά» πέρυσι, άλλα θα το συναντήσουμε ξανά φέτος, πιθανότατα σε χειρότερη μορφή, είναι ο υποβιβασμός της πρωινής προσευχής που γίνεται με πλάγιο τρόπο (καθώς ευνοούν οι συνθήκες της πανδημίας για να υπάρξουν… δικαιολογίες), που αν δεν προσεχτεί, θα οδηγήσει σε μια «αθόρυβη» κατάργηση αυτής της καθιερωμένης και τόσο σημαντικής πνευματικής πράξης στα σχολεία.

Δεν είναι άλλωστε υπερβολικό να πούμε πως η νομενκλατούρα της γαλάζιας «Σοβιετίας», επιθυμεί να ξεριζώσει από παντού κάθε τι ελληνορθόδοξο και συγκεκριμένα στα σχολεία να απομακρυνθούν τελείως οι Ιερές εικόνες, να καταργηθεί εντελώς ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή, αφού όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με τα… «εκσυγχρονιστικά» προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που επιχειρεί να πλασάρει η Νίκη Κεραμέως.

Οπότε οτιδήποτε Ορθόδοξο, οτιδήποτε ιερό, οτιδήποτε πνευματικό «ενοχλεί». Πρέπει να φύγει από τη μέση. Για να μπορούν μετά να διδάσκουν σε δημοτικά και γυμνάσια για την «σεξουαλική ποικιλομορφία», τη «σεξουαλική απόλαυση» και το «κοινωνικό φύλο», με όλη τους την άνεση. Να ωριμάσει η προπαγάνδα πανσεξουαλισμού στις αθώες ψυχές, χωρίς… ενοχλητικά εμπόδια.

Και όπως είδαμε με την εμμονή της Νίκης Κεραμέως πέρυσι στο να εγκατασταθούν καταγραφικά εικόνας και ήχου στα σχολεία, στις μελλοντικές τάξεις της «Νέας Εποχής» είναι πολύ πιθανό μια κάμερα να πάρει τη θέση που είχε κάποτε μια Ιερή εικόνα…

Με τα ως τώρα δεδομένα, ο τρόπος που θα γίνεται προσευχή στα σχολεία φέτος, θα είναι ίδιος με ό, τι έγινε και στη περσινή χρονιά. Δεν θα προβλέπεται η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο, για λόγους αποφυγής συνωστισμού. Η εγκύκλιος της περασμένης σχολικής χρονιάς, όσον αφορά το θέμα της πρωινής προσευχής, όριζε πως αυτή θα γίνεται ανά τάξη, αφού τα μέτρα ανέφεραν ρητά πως: «δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν από την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών».

Και αφού αναμένεται να ισχύσει το ίδιο και φέτος, το αν θα τελεστεί πρωινή προσευχή σε μια σχολική τάξη, θα υπόκειται εξολοκλήρου στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού. Αν ο εκπαιδευτικός θεωρεί την προσευχή ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ένα πολύτιμο πνευματικό εφόδιο για την καθημερινότητα των παιδιών που θα ξεκινούν την μέρα τους δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό, τότε έχει καλώς.

Αν όμως ο εκπαιδευτικός είναι άθεος, αλλόθρησκος, αγνωστικιστής, αντιχριστιανός ή απλά παντελώς αδιάφορος, το κράτος του δίνει κάθε δικαίωμα να καταργήσει άτυπα την προσευχή σε μια τάξη.

Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να αρνηθεί να κάνει ο ίδιος την προσευχή στην τάξη του, χωρίς να χρειάζεται να δηλώσει το λόγο που τον οδηγεί σε αυτή την απόφαση. Θα μπορούσε να την κάνει κάποιος άλλος -πρόθυμος- στη θέση του, που θα μπει στην τάξη μόνο γι’ αυτόν τον λόγο και μετά θα αποχωρήσει για να ξεκινήσει το μάθημα. Λύσεις υπάρχουν για να μη νιώσει κανένας… καταπιεσμένος. Άλλα η εγκύκλιος έχει αφήσει – πιθανότατα σκόπιμα- να πλανάται μια ασάφεια στην υποχρεωτικότητα της πρωινής προσευχής στις τάξεις.

Και που οδηγεί αυτό; Πήραμε μια γεύση στην περσινή σχολική χρονιά. Η πρωινή προσευχή άρχισε να ξεθωριάζει σαν καθιερωμένο και συνταγματικά κατοχυρωμένο έθιμο, πνιγμένη μέσα στην αδιαφορία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών. Τα παιδιά σταματούν να ακούν το «Πάτερ ημών», το «Άγιος ο Θεός», το να κυλήσει ευλογημένα η μέρα τους «Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών».

Και αν δεν ακούγονται ούτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αυτά τα λόγια θα φαντάζουν στα αυτιά τους ολοένα πιο άγνωστα και «ξένα». Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μια σχολική χρονιά που οι προσευχές θα σιγήσουν σε πάρα πολλές σχολικές αίθουσες, με την κυβέρνηση όχι απλά να κάνει τα στραβά μάτια, άλλα να βάζει και πλάτη για να επιτευχθεί αυτό.

Αν δεν επαγρυπνούν οι γονείς και αν δεν πιέσουν οι σύλλογοι γονέων για να δοθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων η αρμόζουσα σημασία σε αυτό το θέμα, τότε η πρωινή προσευχή θα σβήσει. Θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα παιδιά μας και ένα σοβαρό βήμα για έναν ολοκληρωτικό αποχριστιανισμό των σχολείων.

Ήδη η προσευχή ατόνησε την περσινή χρονιά και αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο και δεύτερη συνεχόμενη, τότε η ανεπίσημη κατάργηση θα γίνει σύντομα και επίσημη…

Sportime.gr,10-09-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com