5 Αυγ 2021

Ο Μητροπολίτης Αντινόης κ. Παντελεήμων προς Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμερικής κ.κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
(Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας)
Ενορία Τιμίου Προδρόμου, Χώρας
852 00 ΚΑΛΥΜΝΟΣ - GRECCE

 Προς
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Αμερικής
κ.κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ
8-10 East 79th St.
New York, NY 10075 - U.S.A.
Tel: (212) 570-3500 • Fax: (212) 570-3569
E-mail; archdiocese@goarch.org

Σεβασμιώτατε Αδελφέ, Άγιε Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρε,

Ο Χριστός μεθ’ ημών.

Mε σεβασμό προς την υμετέρα αγαπητή μου Θεοπρόβλητο Σεβασμιότητα, Σας γνωστοποιώ την ταπεινή απάντησή μου στη δήλωσή Σας στο Facebook, όπου αναφέρετε ότι «υπάρχουν πολυάριθμα μονοπάτια, που οδηγούν τελικά στην κορυφή του βουνού, και ότι όσοι δεν το πιστεύουν βρίσκονται σε απέραντη άγνοια»! Εννοείτε στη δήλωσή Σας αυτή, φυσικά, τις πολυάριθμες θρησκείες και αιρέσεις.

Προσπαθετε να σπείρετε τον Οικουμενισμό, που είναι η μίξης όλων των θρησκειών σε μία.

Με σεβασμό, θα ήθελα να τονίσω την Ορθόδοξο Διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Σύμφωνα με τα Ιερά Ευαγγέλια, ο Ιησούς Χριστός είναι η μόνη Οδός, Αλήθεια και Ζωή του κόσμου. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό Πατέρα, παρά μόνο μέσον του Υιού. Εκείνος που δεν πιστεύει στον Υιό, δεν έχει ούτε τον Πατέρα.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η μόνη Αληθινή Χριστιανική Εκκλησία, διότι διατήρησε, χωρίς τις παραμικρές αλλοιώσεις ή αλλαγές, τις γνήσιες Αποστολικές Διδασκαλίες και Παραδόσεις. Ενώ η μεν Ρωμαιοκαθολική ομολογία (και όχι εκκλησία) αλλοίωσε την γνησιότητα αυτή με την εισαγωγή νέων και ξένων διδασκαλιών, ενώ οι Προτεσταντικές δε ομολογίες (και όχι εκκλησίες) αρνήθηκαν εντελώς αυτές.

Μόνο μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία ο άνθρωπος μπορεί να βρει την Οδό (τον Δρόμο) που «οδηγεί στην κορυφή του βουνού», (όπως σημειώνετε), που είναι ο Πατήρ και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Αλλά για να το επιτύχει αυτό θα πρέπει κανείς να ανήκει στην Κανονική και Γνησία Εκκλησία, που ο Χριστός ίδρυσε και θεμελίωσε επάνω στον Σταυρό και ξεκίνησε την Ημέρα της Πεντηκοστής.

Μόνο μέσα στην Ορθόδοξο Εκκλησία ο άνθρωπος επιτυγχάνει τον αγιασμό και την σωτηρία του εν Χριστώ. Όλες οι άλλες θρησκείες και χριστιανικές αιρέσεις ΔΕΝ οδηγούν κανένα στη σωτηρία, που επιτυγχάνεται μέσον του Υιού του Θεού. Γι’ αυτό, στις άλλες θρησκείες και αιρέσεις δεν υπάρχουν Άγιοι (εξαίρεση είναι η Ρωμαιοκαθολική, αλλά μόνον μέχρις του Μεγάλου Σχίσματος (1054 μ.Χ.). Οι δε Προτεστάντες δεν αναγνωρίζουν κανένα Άγιο. Εάν ο άνθρωπος δεν είναι ενωμένος με τον Χριστό, μένει άκαρπος και αποξενωμένος από την σωτήρια Χάρη του Θεού.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω την πίστη των αρχαίων Πατέρων και εκκλησιαστικών Συγγραφέων της μιας ενωμένης Εκκλησίας (Ανατολής και Δύσεως), που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «εκτός Εκκλησίας, δεν υπάρχει σωτηρία»! Επομένως, θα πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα, ότι οι άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός, η Ειδωλολατρία, οι χριστιανικές αιρέσεις και σχίσματα, δυστυχώς, ΔΕΝ οδηγούν στη σωτηρία. Αποτελούν απλές ανθρώπινες κατασκευές, φιλοσοφικά συστήματα και οργανισμούς.

Όσοι επιθυμούν να βρουν τον Αληθινό Θεό, τότε πρέπει να γίνει μέλος του Θεανδρικού Σώματός Του, που είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία. Ο Οικουμενισμός, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, και οι παρόμοιοι ανορθόδοξοι οργανισμοί είναι ο σκοτεινότερος υιός του Σατανά, και οι υποστηρικτές του υιοί απώλειας.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλομε να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων συνανθρώπων, αλλά ποτέ ΔΕΝ συμφωνούμε ή αποδεχόμαστε αυτές.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μια μέρα θα σταθούμε μπροστά μπροστά στο Δίκαιο Κριτή και θα δώσουμε λόγο για τα λόγια, σκέψεις και πράξεις μας. Τα πάντα θα εξεταστούν με αυστηρότητα.

Με αυτές τις σκέψεις, ασπάζομαι την Σεβασμιότητά Σας, ευχόμενος, όπως ο Άγιος μας Θεός, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, χαρίζει στην Σεβασμιότητα Σας μακροημέρευση ημερών, έτη πολλά, υγεία, ψυχής τε και σώματος, για να διακονείτε και να ορθοτομείτε τον Λόγο της Αληθείας επί πλείστα έτη και να ωφελείτε με την πνευματική και θεομίμητη πολιτεία Σας την Ορθόδοξο Εκκλησία του Θεού.

Επί δε τούτοις, διατελώ μετά του προσήκοντος σεβασμού, αδελφικής αγάπης και εκτιμήσεως.

Αγαπητός εν Χριστώ τω Θεώ Αδελφός.

+Ο Αντινόης ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

(Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Άγιος Στέφανος, Αττικής, 19 Ιουλίου, 2021

impantokratoros.gr

3 σχόλια:

ΣΤΑΝΕΓΛΟΥΔΗΣ Βασιλειος είπε...

EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΑ ΣΚΙΑΖΕΙ Η ΦΟΒΕΡΑ

ΣΤΑΝΕΓΛΟΥΔΗΣ Βασιλειος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΧΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Πρόμαχος είπε...

Άξιος .εύχομαι και προσεύχομαι να υπάρξει συνέχεια.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com