3 Αυγ 2021

Ο Σκοπιανός γενικός πρόξενος του Τορόντο παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Σκοπιανός γενικός πρόξενος του Τορόντο παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Πολύ πρεμούρα έχει πιάσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την τήρηση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, την ίδια στιγμή που οι Σκοπιανοί την παραβιάζουν καθημερινά. Και δεν είναι μόνο οι απλοί Σκοπιανοί πολίτες που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά και υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι των Σκοπίων, όπως είναι η περίπτωση του Σκοπιανού γενικού πρόξενου στο Τορόντο του Καναδά, Jovica Palashevski. Ο κύριος αυτός, αν και επίσημος εκπρόσωπος του κράτους των Σκοπίων, όχι μόνο παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φωτογραφίζεται κιόλας, ίσως επειδή θέλει να διαδοθεί η πράξη του και –γιατί όχι;– να βρει και άλλους μιμητές1.

Η σκοπιανή ιστοσελίδα με την ονομασία «Македонска нација» (στα βουλγαρικά σημαίνει «Μακεδονικό έθνος»), στις 30 Ιουνίου 2021 δημοσίευσε ένα άρθρο2 σχετικά με έναν Σκοπιανό που ίδρυσε την εφημερίδα «Македонија» («Μακεδονία») στο Τορόντο. Σε αυτό το άρθρο υπάρχει και μία φωτογραφία με Σκοπιανούς και Σκοπιανές του Τορόντο που καμαρώνουν δίπλα στη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας. Μεταξύ αυτών των Σκοπιανών βρίσκεται και ο γενικός πρόξενος του Τορόντο Jovica Palashevski, ο οποίος μάλιστα κρατάει την άκρη της σημαίας με το δεξί του χέρι. Κάτω από τη φωτογραφία υπάρχει στα βουλγαρικά η φράση «Μακεδόνες του Τορόντο».

Σχετικά με τον Ήλιο της Βεργίνας η Συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 8 παρ. 3 αναφέρει το εξής: «Το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του». Δηλαδή, απαγορεύεται το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας. Παρ’ όλ’ αυτά ο Σκοπιανός γενικός πρόξενος του Τορόντο όχι απλά το χρησιμοποιεί, αλλά επιπλέον φωτογραφίζεται με αυτό.

Επίσης, στο προφίλ του προσωπικού λογαριασμού του κυρίου Palashevski στο Linkedin διαβάζουμε τα εξής3: «Jovica Palashevski PhD, Consul General at Consulate General of R. Macedonia in Toronto, Canada». Βλέπουμε ότι αναφέρεται στο κράτος των Σκοπίων ως «R. Macedonia», δηλαδή «Republic of Macedonia», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ούτε Βόρεια ούτε ξε-Βόρεια. Σκέτο «Μακεδονία».

Βέβαια, ο συγκεκριμένος Σκοπιανός είχε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά και το 2017. Τότε, με την ιδιότητα του γενικού πρόξενου της ΠΓΔΜ (FYROM), συμμετείχε στην αλυτρωτική εκδήλωση Ilinden Picnic 2017 της οργάνωσης United Macedonians Organization of Canada στο Τορόντο και μίλησε στους παριστάμενους Σκοπιανούς με φόντο τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας αλλά και το γνωστό χάρτη της υποτιθέμενης μεγάλης Μακεδονίας4, ο οποίος περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, το 2018, υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία υποτίθεται ότι οι Σκοπιανοί θα υποχρεωνόντουσαν να πειθαρχήσουν σε κάποια πράγματα. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν «άνθρακες ο θησαυρός», μια και οι Σκοπιανοί μόνο πήραν από την πιο πάνω συμφωνία. Ο,τι δεν τους αρέσει απλά δεν το τηρούν.

Και εδώ οι δικοί μας, τρέμουν μη τυχόν πουν ή κάνουν κάτι που θα είναι αντίθετο με τη συμφωνία που ξεπούλησε ελληνική ιστορία τριών χιλιάδων ετών. Που είστε κύριοι της ελληνικής κυβέρνησης; Κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, τι θα κάνετε σχετικά με τις πιο πάνω αποκαλύψεις; Επιμένετε ακόμα να σέβεστε τη Συμφωνία των Πρεσπών; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι θα πρέπει να κυρώσετε τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων που απορρέουν από αυτήν;

Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα πρέπει να σοβαρευτεί γιατί η υπομονή των Ελλήνων έχει τα όριά της. Αυτή η πληγή που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να κλείσει μια για πάντα! Αυτό να το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση και να καταγγείλει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική. Σε αντίθετη περίπτωση ο λαός θα δώσει την απάντησή του εκεί όπου έχει τη δύναμη, στις κάλπες και απ’ ό,τι φαίνεται η στιγμή αυτή δε θα αργήσει να έρθει…

Το προσωπικό προφίλ του Σκοπιανού Γενικού Πρόξενου του Τορόντο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο τα Σκόπια αναφέρονται ως σκέτο «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια».

Εκδήλωση των Σκοπιανών στο Τορόντο το έτος 2017. Μεταξύ των συμβόλων που έχουν αναρτήσει βρίσκεται ο αλυτρωτικός χάρτης τους, ο οποίος περιλαμβάνει ελληνικές περιοχές μέχρι τη Χαλκιδική, αλλά και ο ελληνικός Ήλιος της Βεργίνας.

Ο Σκοπιανός Γενικός Πρόξενος του Τορόντο, Jovica Palashevski, ενώ εκφωνεί ομιλία σε εκδήλωση το 2017 σε Σκοπιανούς στο Τορόντο. Πίσω του βρίσκονται ο αλυτρωτικός χάρτης των Σκοπιανών με τον οποίο διεκδικούν μέχρι και τη Χαλκιδική και ο Ήλιος της Βεργίνας.

1.https://www.facebook.com/history.of.macedonia/posts/2014393755391495

2.http://mn.mk/iselenici-region/19877-poznati-licnosti-vo-iselenistvoto-5

3.https://ca.linkedin.com/in/jovica-palashevski-phd-25335743

4.https://www.protothema.gr/politics/article/705578/upex-genikos-proxenos-ton-skopion-se-ekdilosi-me-fodo-harti-tis-pgdm-me-ellinika-edafi/

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr

original posted 1 August 2021

antibaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com