6 Ιουλ 2021

Γαλλία: Διώχνουν άρον άρον επικίνδυνους ισλαμιστές

Σε απελάσεις ισλαμιστών με fast track διαδικασίες προχωρά η Γαλλία, επιταχύνοντας το πρόγραμμα απελάσεων, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από τους μισούς δυνάμει τρομοκράτες χωρίς άδεια παραμονής έχουν απελαθεί από τη χώρα. Το Παρίσι έχει σημαδευτεί από το γεγονός πως περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου, με μια νέα πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, εντείνονται τώρα οι έλεγχοι σε υπόπτους για τρομοκρατία ή άλλα βαριά εγκλήματα, με στόχο είτε την τιμωρία τους από τη γαλλική Δικαιοσύνη είτε την άμεση απέλασή τους στις χώρες προέλευσης.

Ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι (Ifri) Μαρκ Εκέρ δήλωσε στην Deutshe Welle πως «το προφίλ των δραστών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είναι πια Γάλλοι υπήκοοι, δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ούτε έχουν πάει σε γαλλικό σχολείο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν έρθει πρόσφατα στη χώρα. Κάποιοι είχαν άδεια παραμονής, κάποιοι είχαν κάνει αίτηση ασύλου, ενώ υπήρχαν και αυτοί που βρίσκονταν παρανόμως στη Γαλλία».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί στις βάσεις δεδομένων 23.000 δυνάμει τρομοκράτες. Από αυτούς, οι 1.115 δεν είχαν ξεκαθαρισμένο καθεστώς παραμονής, κι έτσι οι Αρχές απέλασαν περισσότερους από τους μισούς στις πατρίδες τους. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι απελαύνονται δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής, ενώ οι υπόλοιποι είτε εκτίουν ποινές είτε βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης.

Ωστόσο, τους Γάλλους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότεροι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών δεν ήταν γνωστοί στις Αρχές. Είναι, άλλωστε, πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες από την επίθεση του τσετσενικής καταγωγής Αμπουλάχ Α., ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αποκεφάλισε τον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, αλλά και του Τυνήσιου, ο οποίος λίγο αργότερα σκότωσε τρεις ανθρώπους σε εκκλησία στη Νίκαια. Και οι δύο ήταν άγνωστοι στις διωκτικές Αρχές.

«Ο Τυνήσιος βρισκόταν παράνομα στη Γαλλία και είχε εισέλθει στη χώρα περίπου έναν μήνα πριν από την τρομοκρατική επίθεση» εξήγησε ο Εκέρ, προσθέτοντας πως αυτό ίσως είναι ένα βήμα -η αύξηση, δηλαδή, των απελάσεων- προς την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας στη Γαλλία.

newsbreak, 6-07-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com