22 Ιουν 2021

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος εναντίον όσων δεν "υπακούουν στη Σύνοδο"

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος εναντίον όσων δεν "υπακούουν στη Σύνοδο"

Άγγελος Νικολάου

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε με το κήρυγμά του ο σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος την Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου, καθώς επιτέθηκε λεκτικά με σφοδρότητα ενάντια σε όσους δεν μπορούν να υπακούσουν στη σύνοδο των επισκόπων χαρακτηρίζοντάς τους ως “σκληροτράχηλους, απερίτμητους και πωρωμένους στην καρδιά”. Μάλιστα τόνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι δεν έχουν μέσα τους Χάρη Θεού έστω και αν παρουσιάζονται ότι είναι πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και αν είναι κληρικοί, μοναχοί ή λαϊκοί.

Δείτε απόσπασμα εδώ (από 15:20-17:05)

Και επειδή προφανώς ο σεβασμιώτατος δεν εννοούσε με το λόγο του τον άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, το μυαλό όλων πήγε ότι πιθανά αναφέρεται στις περιπτώσεις των συνεπισκόπων του Αιτωλίας κ Κοσμά και Κυθήρων κ Σεραφείμ: Υπενθυμιστικά, με την κριτική στάση που κράτησαν ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου σχετικά με τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, ενόχλησαν πολλούς στη Σύνοδο και μάλιστα κινήθηκε και πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους από τη ΔΙΣ.

Η μεγάλη έκπληξη όμως σχετικά με αυτή τη λεκτική επίθεση, ήταν ότι τελικά χωρίς να το καταλάβει στρεφόταν και εναντίον του εαυτού του, καθώς και ο ίδιος στο παρελθόν είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση να αντιταχθεί σε απόφαση Συνόδου και μάλιστα “Πανορθόδοξης”! Συγκεκριμένα ο σεβασμιώτατος Ναυπάκτου είχε ασκήσει σκληρή κριτική και διαφωνώντας, αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκκλησίας με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο, της “Αγίας και Μεγάλης Συνόδου” στο Κολυμπάρι (17-26/6/ 2016) και μάλιστα είχε επαινεθεί από πολλούς για αυτό.

Άραγε όταν κράτησε αυτή τη στάση κόντρα στην ομόφωνη απόφαση της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Σύνοδο αλλά και των υπολοίπων συνεπισκόπων του, παρόντων στη Σύνοδο από όλο τον κόσμο ήταν και ο ίδιος “απερίτμητος στην καρδιά”?

Άραγε ευθυγραμμίστηκε εκ των υστέρων με τη συγκεκριμένη απόφαση της “Πανορθόδοξης” συνόδου των επισκόπων προκειμένου να μην παραμείνει “σκληροτράχηλος και πωρωμένος”?

Ή μήπως τελικά είπε στο κήρυγμα της Κυριακής και μια κουβέντα παραπάνω, όπως συμπεραίνεται και από το δελτίο τύπου της μητροπόλεως απ'όπου λείπουν οι ακραίοι αυτοί χαρακτηρισμοί?

https://www.parembasis.gr/index.php/el/6896-2021-06-20

Ίσως είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει ο ίδιος να απαντήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com