3 Ιουν 2021

Μήπως η αποσιώπηση των σουλιωτικών αγώνων, κρύβει κάτι άλλο;

Μήπως η αποσιώπηση των σουλιωτικών αγώνων, κρύβει κάτι άλλο;

Του Δημήτρη Μπότσαρη

Η συμπεριφορά αυτών που θέλουν να ασχοληθούν μόνο με τον Αλή-πασά, διοργανώνοντας του τριήμερο Διεθνές Συνέδριο και έτσι να τον τιμήσουν, δείχνει να εντάσσεται στα πλαίσια της «αποδόμησης των εθνικών μύθων», όπου προνομιακή θέση κατέχει προφανώς και η κατάρριψη του «μύθου» των Σουλιωτών, μιας από τις ισχυρότερες καταγωγικές αφηγήσεις του νεώτερου ελληνισμού κι αυτό το εγχείρημα εκφράζεται κυρίως μέσω της αποσιώπησης – όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και στο ιστορικό ντοκυμαντέρ του Σκάι για την Τουρκοκρατία, στις αρχές του 2011, όπου εκθειάζεται ο Αλή πασάς και αποσιωπούνται ολοκληρωτικά οι Σουλιώτες. Κι αυτό διότι, μέσα από ορισμένες ιστορικές πραγματείες –όπως αυτή της όψιμης ιστορικού Βάσως Ψιμούλη– επιχειρείται ένα ακόμη βήμα πιο πέρα, από την ανοικτή αμφισβήτηση του ίδιου του «εθνικού μύθου» του Σουλίου και των Σουλιωτών, μέσα από το σχετικό βιβλίο της. 

Δυστυχώς, αυτό το εγχείρημα διαθέτει ήδη τους «προοδευτικούς» τίτλους τιμής του. Π.χ., ο Γιάννης Κορδάτος, ο «γενάρχης» της μαρξιστικής ιστοριογραφίας –παρότι σήμερα δεν προβάλλεται, εξ αιτίας της πληθώρας των σφαλμάτων του και των ενίοτε επιδερμικών αποφάνσεών του–, είναι ο πρώτος διδάξας. Έτσι στην Ιστορία (του) της νεώτερης Ελλάδαςδεν περιλαμβάνεται κάποιο κεφάλαιο ή υποκεφάλαιο για το Σούλι, ενώ οι ελάχιστες σχετικές αναφορές, γίνονται σε κεφάλαιο σχετικό με τον Αλή πασά, όπου αντιπαρατίθεται ο «προοδευτικός» Τεπελενλής, προς τους «ληστές και πλιατσικολόγους» Σουλιώτες! Στις γεμάτες θαυμασμό και επαίνους, σελίδες του, για τον Αλή-πασά, διαβάζουμε:

Επειδή χτύπησε τους εκμεταλλευτές και δυνάστες της φτωχολογιάς καθώς και τους Σουλιώτες και τους κοτζαμπάσηδες, του έψαλλαν όσα σέρνει η σκούπα και έτσι σχηματίστηκε η παράδοση πως ήταν αιμοβόρος, άρπαγας και σκληρός τύραννος. Όσο ζούσεν ο Αλής, η αγροτιά της Θεσσαλίας τον αγαπούσε, γιατί δεν άφηνε τους μπέηδες και τσιφλικάδες να φέρνονται σκληρά στους κολλιγάδες και φτωχοαγρότες. 

Είναι γνωστή η θετική αποτίμηση πολλών Ελλήνων ιστορικών και ιστοριολογούντων, και όχι μόνο της Αριστεράς, για τον Αλή, τον οποίον εντάσσουν στον «διαφωτισμένο μοναρχισμό», ωστόσο κανείς δεν έφτασε, εξ αντιδιαστολής, σε τόσο αρνητικές τοποθετήσεις για τους Σουλιώτες, όπως ο Κορδάτος: 

Δεν είναι σωστό ότι ο Αλής χτύπησε τους Σουλιώτες με τον πιο σκληρό τρόπο; Σωστό είναι, αλλά τί ήταν οι Σουλιώτες; Η απάντηση είναι ότι ήταν κλέφτες που ρήμαζαν τα γύρω χωριά. 

Σύμφωνα με τη μαρξιστική ορθοδοξία, «οι Σουλιώτες ανήκαν σε καθυστερημένους πληθυσμούς και «ο δημοκρατισμός τους, για τον οποίο κάνουν λόγο οι αστοί ιστορικοί, αντανακλούσε την πρωτόγονη οργάνωση του γένους και όχι νεώτερες δημοκρατικές αντιλήψεις». Κατά συνέπεια, αποτελούσαν εμπόδιο στην «πρόοδο» και, όπως μας διδάσκει η «ιστορία», θα…έπρεπε να εξαλειφθούν. 

ΑΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ, ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΛΗ-ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΌΠΟΙΟ, ΚΑΤ΄ΑΥΤΟΥΣ, ΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ, ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ, ΟΣΟΝΟΥΠΩ…  

  *Πρόεδρος Απανταχού Σουλιωτών 

https://ardin-rixi.gr/archives/235095

Δείτε σχετικά και

-Στα Γιάννενα θα τιμήσουν τον Αλή Πασά

-Αναβολή του συνεδρίου για τον Αλή Πασά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com