25 Μαρ 2021

Το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών τιμά το 1821

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Αναμφισβήτητα το 1821 είναι από την αρχή ως το τέλος ένα θαύμα. Το κυοφορούσε με τρόπο μυστικό, σιωπηλό και μεγαλειώδη στα τρίσβαθά της επί 400 χρόνια –για μας τους βόρειους 500- η αδούλωτη ελληνική ψυχή.

 Με τα απίθανα μεγαλουργήματά τους, τις απροσμέτρητες θυσίες και τα ολοκαυτώματά τους οι γιγαντομάχοι του ’21 απέδειξαν πως το «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν καθημερινή πράξη. Ντύθηκαν όλοι την πανοπλία ψυχικής τόλμης, για να γίνουν εθελοντές του «υπέρ πίστεως και πατρίδος» αγώνα.

Για τους λεοντόκαρδους εκείνους αγωνιστές που λαμπάδιαζαν από την αγάπη για την πατρίδα, αποθέτουμε –ιδιαζόντως λόγω πανδημίας φέτος- με περισσή συγκίνηση τα δάφνινα στεφάνια της ευγνωμοσύνης μας· ραίνουμε με τα πιο βαρύτιμα μύρα της ψυχής μας τους τάφους των αγωνιστών του 1821.

Εμείς οι Νεοέλληνες που γευόμαστε τους αγλαούς καρπούς της θυσίας τους, γονατίζουμε ευλαβικά, προσκυνούμε το χώμα που τους σκέπασε και τα χείλη μας σιγοψάλλουν τους στίχους του Κάλβου:

«Ω γνήσια της Ελλάδος τέκνα·

ψυχαί που επέσατε εις τον αγώνα ανδρείως,

τάγμα εκλεκτών ηρώων,

καύχημα νέον».

            Το σχολείο μας -το 1ο Γυμνάσιο Γρεβενών-, κοινωνώντας απ΄ «τ΄ αθάνατο κρασί του 21» εξέπεμψε πύρινο το σύνθημα «1821- Ελευθερία ή θάνατος».

  Συμμετέχοντας και το σχολείο μας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, που δυστυχώς, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του κορωναιου, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, δημιουργήσαμε ένα βιντεάκι με απαγγελίες, τραγούδια και δρώμενα των παιδιών. 

  Η προσπάθεια αυτή έγκειται στην επιθυμία μας να ζωντανέψουμε κάποιους ήρωες-πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και τη δράση τους. Πρωταγωνιστές που εμφορούνταν από το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας, ένα ιδανικό που και εμείς σήμερα οφείλουμε να αγωνιζόμαστε να διαφυλάξουμε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

http://1gym-greven.gre.sch.gr/index.php/drastiriotites/epeteiakes-giortes


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΣΜΟ.ΖΕΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
<>(ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ)

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com