15 Ιαν 2021

Τα άδηλα και τα κρύφια αποκαλύπτονται. Η παραπληροφόρηση του λαού για τα Θεοφάνεια.

ΤΑ ΑΔΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΦΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ

Στέφανος  Κισιώτης, θεολόγος

Έρχονται στιγμές κατά τις οποίες μπορείς να διακρίνεις τους ανθρώπους. Να δεις την ποιότητα που έχουν, τα αισθήματα που κρύβουν στα βάθη της καρδιάς τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους που τα έχουν υποβάλλει σε προσωρινό… lockdown… Και τώρα όλα και όλοι στο φως. Όπως λένε και οι λοιμωξιολόγοι εν μέσω υποχρεωτικής μασκοφορίας… «οι μάσκες έπεσαν»!!

Το γνωρίζαμε ότι θα συμβεί, γιατί είχαμε  τα σημάδια. Το υποψιαζόμασταν, γιατί τα χαμόγελά τους σε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο κάτι υπονοούσαν. Και τώρα όλα στο φως. Όλοι εξέφρασαν τις προθέσεις, αλλά και τις θέσεις τους: Πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, ΜΜΕ και αποπροσανατολισμού, επίσημα πρόσωπα με θέσεις και αξιώματα, πανεπιστημιακοί… Το είπαν, το έγραψαν, το διατράνωσαν με κάθε μέσον… Για όλα φταίει η Εκκλησία. Από το «κλείστε τις εκκλησίες», μέχρι την παρέμβαση στην Λατρεία της και ιδιαίτερα στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, αλλά και την παραπληροφόρηση από κανάλια και μια εφημερίδα.

Κι όμως συνέβη κι αυτό: Τρία πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια, τα ALPHA, ΣΚΑΪ και STAR και η Εφημερίδα ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια έβγαλαν την «είδηση»: Το κακό με τον κορωνοϊό διαδίδεται από την Εκκλησία με τους ανοιχτούς ναούς των 25 πιστών και τις τελετές του αγιασμού των υδάτων, όπου πλήθος κόσμου συμμετείχε και μάλιστα χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, δηλ. σκέτος συνωστισμός, σκέτη διασπορά, και όλα αυτά παρά την απαγόρευση!!

 Έλεος!! Και πάλιν έλεος!! Μεγάλο ψέμα και ασέβεια και «ύβρις»!! Όλα τα βίντεο και η φωτογραφία που προβλήθηκε ανήκουν στα Θεοφάνεια του 2015 και παρουσιάστηκαν ως φρέσκα!! Κανένας δεν καταδίκασε. Όλοι το κατάπιαν. Κανένας δεν ζήτησε συγνώμη. Κανένας δεν παραιτήθηκε. Αλλά και κανένας δεν είχε το θάρρος και την ντομπροσύνη να βγει και να πει: Το κάναμε επίτηδες. Δεν θέλουμε ο κόσμος να τρέχει στην Εκκλησία. Τα αφεντικά μας είναι πολύ θυμωμένα.

Κι ύστερα από αυτές τις ενέργειες ο απλός πολίτης σκέφτεσαι: Οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται, για να λένε την αλήθεια -στη λέξη αλήθεια μπορεί να χρειάζονται εισαγωγικά, μπορεί όχι- τόσα λεφτά παίρνουν… Άξιος ο μισθός τους!!

Και η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία τήρησε τα μέτρα, όπως τα είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα, και για τα Θεοφάνεια. Και δεν έκανε επίσημο καθαγιασμό των υδάτων, όπως το Πατριαρχείο στην Πόλη… επί Ερτογάν. Κι αυτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν αναφέρθηκε επίσημα από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά ούτε καταδικάστηκε η ανήθικη παραπληροφόρηση  κατά της Εκκλησίας από τα συγκεκριμένα κανάλια… Έτσι, είναι σαν να μη συνέβη τίποτα. Όλα κύλισαν ομαλά. Όλα καλά και ωραία και η λάσπη απλώθηκε εκεί που έπρεπε, αλλά από τους πρωταίτιους κανένας δεν λερώθηκε.

Η ίδια σιωπή για το γεγονός επεκράτησε και από τα άλλα κόμματα. Πού είναι ο καταγγελτικός τους λόγος για fake news, όπως σε άλλες περιπτώσεις;  «Έ όχι, και να υπερασπιζόμαστε την εκκλησία…», δηλώνεται δια της σιωπής τους!! Αλλά και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, τι έκανε; Σιωπή κι από κει.  Η περίπτωση αυτή είναι πολλή σοβαρή. Πρόκειται για κατασυκοφάντηση του κορυφαίου θεσμού του Γένους των Ελλήνων, για την Εκκλησία.

 Ευτυχώς η Εκκλησία αυτή την φορά δεν σιώπησε. Έστω και με καθυστέρηση μιας εβδομάδας καταδίκασε το περιστατικό και άφησε να εννοηθεί ότι θα προσφύγει η ίδια στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Είναι μια ευκαιρία να αναδείξει τον άδικο πόλεμο που δέχεται από την αρχή της πανδημίας, σαν να ήταν αυτή η αιτία της εμφάνισης και της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Και οφείλει η Εκκλησία με επίσημο τρόπο καταγγέλλοντας την συκοφαντία, να αποκαθηλώσει πρόσωπα και ιδεολογίες για την στάση τους αυτή, και να πει στους πιστούς: Προσέξτε, μην ακούτε εύκολα τις μεγαλοστομίες από κόμματα και παρατάξεις για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Άλλα λένε και άλλα κάνουν στην πράξη.   

Σίγουρα  κάποιος θα σκεφτεί… δυνατά: Πού είναι η αγάπη της Εκκλησίας, πού είναι η συγχωρητικότητα; Η Εκκλησία βέβαια συγχωρεί, αλλά κάτω από προϋποθέσεις. Συγχωρεί αυτόν που αναγνωρίζει το λάθος του και ζητάει συγνώμη. Μάλιστα μια «αστοχία» σαν αυτή προϋποθέτει δημόσια συγνώμη, γιατί διαπράχτηκε δημόσια και «εξέθεσε» την Εκκλησία δημόσια. Σε διαφορετική περίπτωση ο «παραπτωματίας» δεν ωφελείται και γεμάτος θράσος θα επαναλάβει τα ίδια ανενόχλητος… Όμως μαζί με την συγκατάβαση που μπορεί να δείξει η Εκκλησία, όταν συντρέχουν ανάλογες προϋποθέσεις, οφείλει να εκφράζει και την αλήθεια. Κι αυτό για δυο λόγους: Για την αποκατάσταση των πραγμάτων στη σωστή τους θέση, αλλά και για την προστασία του ποιμνίου της από «λύκους βαρείς», που κυκλοφορούν «με ένδυμα προβάτου», για να μην παρασύρεται και να μη σκανδαλίζεται. 

Στην εποχή μας ο αποπροσανατολισμός, η προπαγάνδα, τα παραπλανητικά συνθήματα… είναι επιστημονική δουλειά. Ολόκληρα επιτελεία με ειδικούς επιστήμονες συσκέπτονται, καταστρώνουν σχέδια και αρχίζουν το έργο… Ο Γκέμπελ μπροστά τους μοιάζει με μαθητή του Δημοτικού. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στον τομέα της διαφήμισης!! Όμως εδώ πρόκειται για τον έλεγχο των μαζών και την ποδηγέτησή τους, όχι για προϊόντα κατανάλωσης, αλλά για την πίστη τους, για τα όσια και τα ιερά∙ για τα οποία άνθρωποι μαρτύρησαν, ασκήτεψαν, αγιάσθηκαν. Κι όχι στις παλιές εποχές μόνον, αλλά και στις ημέρες μας, όπου νέοι Άγιοι εμφανίστηκαν με χαρίσματα και παρρησία, με θαυμαστή ζωή και ποικιλία θαυμάτων…  Γι’ αυτό η Εκκλησία οφείλει να είναι ενήμερη, προσεκτική και να αποκαλύπτει την αλήθεια στους πιστούς, αλλά και να πείθει με το ήθος και την παρουσία της. Να ομιλεί προς τους έχοντες εξουσία, χωρίς να βάζει «νερό στο κρασί της». Και το «κρασί» της Εκκλησίας είναι παλαιό, δοκιμασμένο και ανεκτίμητο. Μόνον έτσι θα την σέβονται και θα την υπολογίζουν.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει. Οι παράγοντες που ασκούν την εξουσία δεν έχουν καμιά σχέση με την Παράδοση του λαού μας. Επισκέπτονται  τους ναούς μόνον για τις δοξολογίες, τυπικά και με το … αζημίωτο. Ζούνε προσκολλημένοι στις ιδέες τους, στην ιδεολογία τους, έχουν εξάρτηση από διάφορους «χώρους», κάποιοι τους λένε «κέντρα εξουσίας». Και τελικά, παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους κόμματα και πολιτικές παρατάξεις, συμφωνούν σε ένα πράγμα: Να απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία της Εκκλησίας και των … παπάδων!! Φυσικά, όποιος μπορεί να δει τα πράγματα στην  ουσία τους, αντιλαμβάνεται ότι δεν ενοχλούν οι «παπάδες», αλλά ο Χριστός!! Αυτός είναι το πρόβλημά τους!!

 Όμως τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Κάποιοι «ενεργούν» και όλοι οι άλλοι σιωπούν… Όμως η σιωπή τους κάτι δηλώνει, κάτι αποκαλύπτει: Ποιοι είναι και τι επιδιώκουν. Έτσι επιβεβαιώνεται ο λόγος του Συμεών κατά την Υπαπαντή του Κυρίου γι’ Αυτόν: «Ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών… όπως αν αποκαλυφθώσι εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί»(Λουκ.2,34-35). Που σημαίνει: Αυτός, ο Χριστός, θα γίνει αιτία να καταστραφούν ή να σωθούν πολλοί… Θα γίνει αιτία να αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Θα φανερωθούν οι μυστικοί διαλογισμοί και οι απόκρυφοι πόθοι πολλών καρδιών.

Η Εκκλησία πρέπει να διακηρύσσει την αλήθεια της, με την απαιτούμενη παρρησία, και για έναν ακόμη λόγο: Μήπως τελικά, και αυτοί που σκέφτονται «πονηρά» απέναντί της, μετανοήσουν… Γιατί η Εκκλησία, παρά τα όσα υφίσταται, παραμένει μητέρα στοργική με υπομονή και καρτερικότητα. Θάλπει, ανέχεται, αγκαλιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com