20 Δεκ 2020

Ιλίου Αθηναγόρας : Το κουταλάκι μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία δεν είναι δογματικό θέμα«είναι μια μακρά συνήθεια αλλά μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ιλίου Αθηναγόρας (ΘΕΜΑ 104,6): Το κουταλάκι μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία δεν είναι δογματικό θέμα

«Με μάσκα θα μπαίνουν όλοι στις Εκκλησίες» τις μέρες των γιορτών, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιερά Συνόδου

Δεν τίθεται δογματικό θέμα για το κουταλάκι μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας Δικαιάκος και εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τον τρόπο με το οποίο γίνεται η Θεία Μεταλαβή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιείται κουταλάκι μιας χρήσης, ο Μητροπολίτης, τόνισε ότι «είναι μια μακρά συνήθεια αλλά μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τις ημέρες των εορτών όπου θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και θα γίνουν 3 λειτουργίες, θα γίνεται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Με μάσκα θα μπαίνουν όλοι στις Εκκλησίες», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρχει επιτήρηση όσο μέσα στους ναούς για να μη ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο αριθμό αλλά και στους εξωτερικούς χώρους για να μην επιτραπεί ο συγχρωτισμός. «Η Εκκλησία πρέπει να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

Οι αντιδράσεις που παρατηρούνται αλλά και η δυσφορία σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στην παράταση των μέτρων, δυσκολεύοντας την πνευματική κατάσταση. Μάλιστα, όπως είπε, και οι ιερείς δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις από τους πιστούς για το άνοιγμα των Εκκλησιών.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η Εκκλησία, είχε ζητήσει από την επιτροπή Βιοηθικής ένα κείμενο με τις θέσεις της. Εξήγησε δε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από γιατρούς ενώ προεδρεύει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. Καθώς τελικά, δεν υπήρξε συμπέρασμα του κειμένου, οι ιερείς έχουν συμφωνήσει να τηρούν συγκεκριμένη γραμμή παραπέμποντας τους πιστούς στους γιατρούς τους που γνωρίζουν κιόλας την κατάσταση της Υγείας τους.

protothema.gr18/12/2020

…………………………………………

Έλληνες Επίσκοποι δέχθηκαν ήδη ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συνοψίζω:

από δω και πέρα Αρχιεπίσκοπος είναι ο Μητσοτάκης,
Επίσκοποι διάφοροι πολιτικοί, Κικίλιας, Χρυσοχοίδης, Χαρδαλιάς, Κεραμέως κλπ.,
Ιερά Σύνοδος οι τεχνοκράτες με πρόεδρο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη,
Διαρκής (κυριολεκτικά) Σύνοδος η Επιτροπή ειδικών, κατά προτίμηση λοιμωξιολόγοι
και εξομολόγοι μας τα νοσηλευτικά προσωπικά και οι νεκροθάφτες!

Σε αυτούς παραδόθηκαν τα ηνία της Εκκλησίας.

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Δηλαδή, με τις κατά καιρούς ανακύπτουσες δύσκολες, κατ` άνθρωπον περιστάσεις και με τόση ευκολία, θα μπορούμε να προφασιζόμαστε τον διαχωρισμό δογματικού και ηθικού ή άλλου θέματος και θα δίνουμε τη λύση του "γούστου" μας; Τόσο ξεκάθαρα και ευδιάκριτα έχετε στα πνευματικά σας μάτια τα όρια του δογματικού από το πρακτικό ή ηθικό μέρος; Αν ενεργούσε κατ` αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία ανά τους αιώνες, σήμερα δεν θα ήταν Εκκλησία Αποστολική, αλλά θα ήταν ένα συνονθύλευμα, ένα προτεσταντικό μόρφωμα, διαφόρων επινοήσεων "έξυπνων εφευρετών" και μάλιστα ποιμένων,ιεραρχών, οι οποίοι θα έδιναν τέτοιες λύσεις "επί του γόνατος"! Δεν είναι θέμα δογματικό, πάμε παρακάτω στο γκρέμισμα! Ωραίες και άνετες λύσεις, που βολεύουν μεν στα μάτια του κόσμου, οδηγούν όμως βήμα βήμα στην απώλεια. Επαναλαμβάνω, από τους ίδιους τους φύλακες της Εκκλησίας! Λίγη συστολή απέναντι στην Παράδοση την των αγίων Μαρτύρων, Ομολογητών, Οσίων και Πάντων των Αγίων, δεν βλάπτει!

Ανώνυμος είπε...

20 Δεκεμβρίου 2020 - 11:44 π.μ.
συμπληρώνω στο σχόλιο μου
στην Διαρκή Σύνοδο μπαίνουν και οι δημοσιογράφοι! (Οποία παράλειψις εκ μέρους μου. Ας με συγχωρέσουν τα παπαγαλάκια).

Ανώνυμος είπε...

Αίσχος !

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΝΕ ΛΑΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΑΒΙΔΑΣ.
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΑ, ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΠΟΛΛΗ ΦΑΣΟΥΛΑΔΑ;

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι πραγματικά που η Ελλαδική εκκλησία έχει τέτοιους εκπροσώπους.Μας προετοιμάζει για κάτι καινούργιο ο Σεβασμιώτατος;Τι προσπαθεί με τις δηλώσεις του να δικαιολογήσει το μισθό του Δημοσίου υπαλλήλου;Τα κατάφερε και με το παραπάνω.Ευτυχώς που ο Κύριος επέτρεψε τον κορονοιό και βλέπουν και οι πιστοί ποιοί είναι ΑΞΙΟΙ και τιμούν το ράσο.Σεβασμιώτατε σας εύχομαι καλή ΜΕΤΑΝΟΙΑ και καλήν Απολογίαν......

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΙΝΌΤΣΗ είπε...

Σήμερα, τίθεται θέμα για την αντικατάσταση της αγίας λαβίδας...
Αύριο, θα συσκεφτούν οι αρχιεπισκοπικοί και μητροπολιτικοί νόες ανά την Ορθοδοξία, για την εύρεση της "λύσης" στο εν λόγω πρόβλημα...
Μεθαύριο, ίσως να επινοήσουν τα πλαστικά κουταλάκια... ή ακόμη κ το προσωπικό κουτάλι που θα το φέρνει ο πιστός από το σπίτι του...
Παραμεθαύριο, μήπως την όστια;...

Κι όταν μετά από καιρό μπει το τελευταίο σε εφαρμογή... τότε χαρά μεγάλη στην "αδελφή" μας την δυτική "εκκλησία"!

Ανώνυμος είπε...

Είναι να κλαις με την κατάντια της Ιεραρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι ειλικρινά!Αν πιστεύουμε ότι η θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει οποιαδηποτε ασθένεια τοτε δεν πιστεύουμε στη δύναμη του μυστηρίου. Γιατί να επιτραπεί η χρήση πολλαπλών κουταλιών;Μάλλον γιατί δεν πιστεύουμε στη δύναμη του μυστηρίου.Άρα έχουμε πρόβλημα δογματικό!

Σ.Γ. είπε...

''Ιλίου'' φαεινότερον ότι δεν πάμε καθόλου καλά...

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη βλασφημία!!!Θα έρθει σύντομα η οργή του Θεού!!! Μετάνοια από όλους και ειδικά τους Αρχιερείς!!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com