9 Οκτ 2020

Ισλαμική αυτονόμηση

Ισλαμική αυτονόμηση

Στη Γαλλία αυτές τις ημέρες είναι μεγάλο θέμα το νομοσχέδιο που φέρνει ο Μακρόν για την ισλαμική αυτονόμηση που παρατηρείται και στη γαλλική κοινωνία.

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Με το νομοσχέδιο αυτό ο Μακρόν ουσιαστικά επιθυμεί να πολεμήσει το πολιτικό και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, το οποία δημιουργούν μία παράλληλη κοινωνία που λειτουργεί με διαφορετικές αξίες από αυτές της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σε ομιλία του μίλησε για μία ιδεολογία που πιστεύει ότι οι δικοί της νόμοι είναι ανώτεροι από αυτούς της Δημοκρατίας, που αρνείται την ισότητα αντρών και γυναικών, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και μπορεί στην αρχή απλώς να διαχωρίζεται ως κοινότητα, αλλά ο τελικός της σκοπός είναι να πάρει τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας.

Παραδέχτηκε ότι η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση που πήρε δεκαετίες για να εγκαθιδρυθεί στη χώρα και δεν γίνεται να ξεριζωθεί σε μία ημέρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε όλους τους Γάλλους να αντισταθούν σε αυτούς που θέλουν να τους διαχωρίσουν. Ο Μακρόν μίλησε για τις διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι Γουαχαμπίτες, οι Σαλαφίτες, που στην αρχή φαίνονταν φιλειρηνικές, αλλά στη συνέχεια ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Ωστόσο επιρρίπτει ευθύνες και στην πολιτική της Γαλλίας που ευνόησε αυτόν τον διαχωρισμό. Πρόκειται για την γκετοποίηση των συνοικιών, που συγκέντρωσε τη μιζέρια και τις δυσκολίες σε συγκεκριμένες περιοχές. «Συγκεντρώσαμε πληθυσμούς με κριτήριο την καταγωγή τους, το κοινωνικό τους περιβάλλον, συγκεντρώσαμε τις εκπαιδευτικές και οικονομικές δυσκολίες σε συγκεκριμένες συνοικίες… δημιουργήσαμε συνοικίες όπου οι υποσχέσεις για δημοκρατία δεν κρατήθηκαν» είπε ο Μακρόν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες του κράτους προκειμένου να ελέγξει το πολιτικό Ισλάμ. Οπως είπε, από το 2017 υπήρξε δράση σε 15 συνοικίες, όπου έκλεισαν 15 χώροι λατρείας, 4 σχολεία, 212 σημεία πώλησης ποτών, 13 ενώσεις, ενώ έγιναν εκατοντάδες έλεγχοι και κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε ότι τη μέθοδο που ακολούθησε στις γειτονιές αυτές θα την εφαρμόσει πλέον σε όλη τη χώρα. Σε κάθε περιφέρεια έχουν δημιουργηθεί πυρήνες για την καταπολέμηση του ισλαμισμού. Απαγορεύθηκαν ομιλίες που διοργανώθηκαν από ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα, έκλεισε ένα παράνομο σχολείο, όπου κορίτσια 7 ετών φορούσαν μπούρκα κ.τ.λ. Επισήμανε ότι ο αγώνας ενάντια στην ισλαμική αυτονόμηση πάει χέρι χέρι με τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά και στις συμμορίες. Γιατί συχνά τα ισλαμικά δίκτυα χρηματοδοτούνται από το εμπόριο ναρκωτικών και από μία οικονομία που τα τρέφει για να οργανώνουν αναταραχές στις συνοικίες ή να διαμορφώνουν τη δική τους παράλληλη τάξη.

Ο Μακρόν μιλά για δημοκρατικό πατριωτισμό ως απάντηση στην ισλαμική διείσδυση και αλλάζει για τα καλά την ευρωπαϊκή ατζέντα.

Μένει να δούμε πότε θα ακολουθήσουμε και εμείς.

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

newsbreak,9-10-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com