14 Οκτ 2020

Νέες αυταρχικές ενέργειες του Φαναρίου

Νέες αυταρχικές ενέργειες  του Φαναρίου

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Για μιαν ακόμη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εμφανίζει το αυταρχικό πνεύμα  από το οποίο διακατέχεται. Αυτή τη φορά το δείχνει στην Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ. Αιφνιδιαστικά και μακριά από κάθε δικαιικό κανόνα και από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε δύο εν ενεργεία Αρχιερείς, τον Μητροπολίτη Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελο σε απομάκρυνση από τη Μητρόπολή του και τον Μητροπολίτη Βοστόνης κ. Μεθόδιο σε αργία δύο μηνών.

            Επιφανειακώς ουδέν προμήνυε τις αυταρχικές ενέργειες του Φαναρίου. Τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συγκάλεσε σε τηλεδιάσκεψη την Επαρχιακή Σύνοδο σε τακτική συνεδρία, για «να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα της ημερησίας διατάξεως». Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Συνόδου αυτής και πέραν των κολακειών προς τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εξεφράσθησαν συγχαρητήρια προς όσους συνετέλεσαν στην άρτια διεξαγωγή της 45ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής... Στην ουσία ο μοναδικός σκοπός του κ. Ελπιδοφόρου ήταν να εκμαιεύσει την έγκριση της Επαρχιακής Συνόδου  για την εκλογή τριών βοηθών Επισκόπων, από έναν στην Αρχιεπισκοπή, στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου και στη Μητρόπολη Σικάγου. Σημειώνεται ότι πρώτα εγκρίθηκαν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις και κατόπιν καταρτίσθηκε το τριπρόσωπο, που κατετέθη στο Φανάρι για την εκλογή...

            Στις 5 Οκτωβρίου 2020 η Ιερά Σύνοδος του Οικ. Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τους συγκεκριμένους τρεις βοηθούς Επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι ήσαν ήδη στην Κωνσταντινούπολη και αυθημερόν τέλεσαν το Μικρό Μήνυμα...

            Στις 8 Οκτωβρίου, τρίτη ημέρα των εργασιών της Πατριαρχικής Συνόδου στο Φανάρι, αυτή, μεταξύ άλλων, «ασχολήθηκε με θέματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εθεώρησεν εκθέσεις του οικείου Αρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις»:

Α) Ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο είχε ψηφιστεί από το Οικ. Πατριαρχείο, λίγα χρόνια πριν, το 2003. Θα συσταθεί Επιτροπή από αντιπροσώπους του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής για σύνταξη νέου.

Β) Επέβαλε στον Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο ποινή αργίας έως την εορτή των Χριστουγέννων «δια τα εις ά υπέπεσε κανονικά παραπτώματα»

Γ) Μετέθεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελο εις την Ιερά Μητρόπολη Σάρδεων και ώρισε Πατριαρχικό Επίτροπο στην χηρεύσασα Μητρόπολη τον κ. Ελπιδοφόρο...

            Επί των ανωτέρω σημειώνεται ότι ο πρώην πλέον Μητροπολίτης Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελος είναι γεννημένος το 1961 στη Νέα Υόρκη, είναι αμερικανός πολίτης και επομένως ουσιαστικά συνταξιοδοτήθηκε. Για τους δύο Μητροπολίτες ανακοινώθηκαν οι ποινές, χωρίς καμία αιτιολογία. Στο Δελτίο Τύπου του Οικ. Πατριαρχείου, αναφέρεται ότι ο Μητρ. Βοστόνης τιμωρείται για τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσε, χωρίς αυτά να αναφέρονται, ούτε η δική του άποψη επ’ αυτών. Επομένως το γραφέν δεν είναι ετυμηγορία, αλλά λίβελλος.

Η δικαστική – ποινική  απόφαση  του Φαναρίου πάσχει από κανονικής απόψεως και δεν στέκει σε καμία ευνομούμενη κοινωνία, που στοιχειωδώς σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τους Ιερούς Κανόνες αναφέρεται ο 12ος Κανόνας της εν Καρχηδόνι Συνόδου: «Επίσκοπος κρίνεται υπό Συνόδου, ουκ εκβάλλεται δε της επισκοπής, ουδέ καθαιρείται πριν ή πλήρως περατωθεί η περί αυτού κρίσις». Εν προκειμένω για τους δύο Μητροπολίτες δεν υπήρξε οποιαδήποτε κρίση.

Ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία ισχύει το «μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης» και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Φανάρι εκφράζει την αυταρχικότητά του. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Μεθοδίου και των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Ιακώβου, Σπυρίδωνος και Δημητρίου...

            Ουδέν αναφέρθηκε περί του τι διαμείφθηκε στην Πατριαρχική Σύνοδο της 8ης Οκτωβρίου, περί των Μητροπολιτών Νέας Υερσέης και Βοστόνης. Ακόμη και το περιβάλλον των τιμωρηθέντων Μητροπολιτών, ακόμη και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ακόμη και Ιεράρχες της, δεν μίλησαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ο φόβος διατρέχει τους πάντες. Πιθανότατα η απειλή απώλειας κάθε εισοδήματος (μισθών ή συντάξεων) να είναι η δαμόκλειος σπάθη, που τους κρατά σιωπηλούς. Όμως διέρρευσαν πληροφορίες μέσω της φιλικής στο Φανάρι και στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εφημερίδας της Ομογένειας «Εθνικός Κήρυξ». Στις 9 Οκτωβρίου αυτός έγραψε ότι ο Πατριάρχης πρότεινε για τον Βοστόνης την δίμηνη αργία, ποινή που θα είναι η δεύτερη για τον εν λόγω Μητροπολίτη. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο άλλοι Συνοδικοί Αρχιερείς (Σημ. δεν αναφέρονται στο ρεπορτάζ του ΕΚ τα ονόματά τους), οι οποίοι, ως πάντοτε συμβαίνει, υπερθεμάτισαν στην πρόταση του Πατριάρχου, ζητώντας την καθαίρεσή του, ή την μετάθεσή του.

            Ως προς το καταργηθέν Σύνταγμα το ρεπορτάζ γράφει με νόημα: «Οι Μητροπολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι Μητροπολίτες και θα περιμένουν το νέο Σύνταγμα για να δουν ποια θα είναι η θέση τους. Ελέχθη ότι επιβάλλεται η ισχυροποίηση της μίας, ενιαίας και αδιαίρετης Αρχιεπισκοπής Αμερικής». Το ρεπορτάζ δεν διαψεύσθηκε και προαναγγέλλει την παντοκρατορία του νέου στην ηλικία και νέου στην Αρχιεπισκοπή Ελπιδοφόρου, απολύτως εμπίστου του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι αυτός πήγε στην Αμερική για να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο.

            Προς επίρρωση των ανωτέρω ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε στις 9 Οκτωβρίου: «Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια....Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι, διότι η απόφασή αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της...Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή (Σημ. γρ. του Οικ. Πατριαρχείου) είναι θεόπνευστη και ευοίωνη....».

Η Εκκλησία της Αμερικής θα ξανακτιστεί από τα θεμέλια, προανήγγειλε ο κ. Ελπιδοφόρος και χαρακτήρισε θεόπνευστη την απόφαση του Φαναρίου να αλλάξει το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Κουβέντες κοσμικές, λαϊκιστικές, που πάντως δεν δικαιολογούν τις εκκλησιαστικές και εκκλησιολογικές αυθαιρεσίες και τις σκοπιμότητες των ενεργειών του Οικ. Πατριαρχείου. Διερωτάται κανείς αν μία Εκκλησία εκατό ετών μπορεί να γκρεμιστεί και να κτιστεί πάλι από τα θεμέλια. Αυτό μπορεί να γίνει σε μιαν εμπορική ή βιομηχανική επιχείρηση, όχι στην Εκκλησία. Ο Ιησούς Χριστός είναι θεμέλιο της Εκκλησίας και  Αυτή είναι ίδια χθες, σήμερα και στον αιώνα. Εσχάτη κολακεία και προσβολή  στη ζωή της Εκκλησίας είναι ο χαρακτηρισμός ως θεόπνευστης της απόφασης του Φαναρίου να αλλάξει το Σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής... Μετά τον «πρώτο άνευ ίσου» για τον κ. Βαρθολομαίο, νέα εκκλησιολογική αμετροέπεια του κ. Ελπιδοφόρου, που προσβάλλει την εκκλησιολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

            Στις 12 Οκτωβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος πάλι συνεκάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τους Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τίποτε δεν ελέχθη για την έκθεση που έστειλε στο Οικ. Πατριαρχείο, ούτε επομένως για το τι περιλάμβανε αυτή σε βάρος των Μητροπολιτών Νέας Υερσέης και Βοστόνης, ώστε να τους επιβληθούν οι προαναφερθείσες ποινές. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Αρχιγραμματείας της Συνόδου, μεταξύ άλλων,   εκφράστηκε «η ευγνωμοσύνη της Συνόδου προς την Αυτού Αγιότητα τον Οικ. Πατριάρχη» για την κατάργηση του ψηφισθέντος από αυτόν, το 2003, Συντάγματος και ότι «θα  διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων (Σημ. γρ. έως τις 6 Οκτωβρίου Μητ. Ν. Υερσέης) κ. Ευαγγέλου, υπηρετήσαντος την Ι. Αρχ/πή Αμερικής επί σειρά δεκαετιών, κατά τρόπον αρμόζοντα στο αρχιερατικό του αξίωμα και στην παράδοση της Εκκλησίας μας». Ο λαός σε αυτή την περίπτωση λέγει την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι να γιάνει»...-

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΓΟΤΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Γιάννης Νεστορίδης είπε...

Του Πατριάρχη του ταιριάζει, το αποφασίζομεν και διατάσσομεν άλλων εποχών. Υπήρξαν Πατριάρχες διάδοχοι του Ιωάννου Χρυσοστόμου και διάδοχοι του Νεστορίου, που απειλούσε και αφόριζε προκειμένου να επιβάλλει τις αιρετικές του ιδέες. Ο κ. Βαρθολομαίος επιλέγει τη μίμηση του Νεστορίου και του Βέκκου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com