8 Οκτ 2020

Άγιοι Αρχιερείς μην τα καταργήσετε όλα, γιατί σε λίγο θα σας «καταργήσει» ο θρησκευόμενος λαός….

 

Άγιοι Αρχιερείς μην τα καταργήσετε όλα, γιατί σε λίγο θα σας «καταργήσει» ο θρησκευόμενος λαός….

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν», λέγει το Ευαγγέλιο.

Φυσική νομοτέλεια λοιπόν, όταν κάτι κατηγορούμε να έρθει στο κεφάλι μας. Κάποιοι κατηγορούσαν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ότι είχε σωρεύσει εξουσίες στο πρόσωπό του και ότι επεδίωκε να καταργήσει το συνοδικό σύστημα. Αλλά ο Χριστόδουλος ήταν απόλυτα ενερμονισμένος με το πολίτευμα της Εκκλησίας μας! Και σεβόταν όλους τους Ιεράρχες, παλαιούς και νέους!Ακόμη και αυτούς που τους έδωσε ο ίδιος την Αρχιερωσύνη. 

Τώρα; Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναβάλλεται η συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου διοίκησης, της Ιεραρχίας. Για πρώτη φορά με την πρόφαση του κορονοϊού οι Ιεράρχες μέλη της ΙΣΙ απεμπολούν το δικαίωμα που τους καθιστά ίσους με τον Πρώτο. Ναί το «primus inter pares» καταστρατηγήθηκε.  Και η Ιεραρχία για πρώτη φορά δεν θεωρείται απαραίτητη. 

Η εποχή αυτή μας βοήθησε να γίνουμε μάρτυρες πολλών πρωτόγνωρων καταστάσεων, ενίοτε τραγικών ή και τραγελαφικών. Δικαιώματα καταργούνται, νόμοι καταστρατηγούνται, θεσμοί ακυρώνονται και ποδοπατούνται, ζωτικές λειτουργίες κρατικών και άλλων φορέων αναστέλλονται, θεσμικά όργανα με διάφορες προφάσεις τίθενται σε αχρηστία. Διαφαίνεται να κυριαρχεί  μια ιδιόμορφη ολιγαρχία ή διεθνής δικατατορία που έχει απλώσει ένα πέπλο φόβου και τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου και του κοινωνικού ιστού.Είμαστε μια χώρα με πολλούς περιορισμούς.Και ο λαός μας για πρώτη φορά αποδεικνύεται παδύναμος να αντιταχθεί και να φωνάξει. 

Δυστυχώς, εξέλειπαν οι καθαρές φωνές αντίστασης, αφύπνισης, ειρηνικής εξέγερσης. Χάθηκαν οι φωνές της αλήθειας! Σίγησαν ακόμη και οι άμβωνες των εκκλησιών.

Πού είναι, άραγε  οι πιστοί και φλογεροί ιεροκήρυκες, να μεταφέρουν στον λαό μας τα ζείδωρα νάματα του Ευαγγελίου;

Πού είναι οι επίσκοποι να γίνουν μπροστάρηδες και να διαφωτίσουν τον λαό μας;

Πού είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος; Γιατί αδρανεί; Συνεδρίαζε που συνεδρίαζε για επισκοπικές εκλογές μόνο και για ανούσιες εισηγήσεις που κατέληγαν στα αρχεία της Συνόδου, την κατήργησαν κι αυτή!

«Αναβάλλεται η σύγκλησις αυτής εν ευθέτω χρόνο» Και ποιός είναι αυτός ο εύθετος χρόνος;

Σήμερα είπερ ποτέ και άλλοτε  έχει ανάγκη ο λαός μας σωστής και σοβαρής ενημέρωσης περί θεμάτων πίστεως.

Σήμερα έχει ανάγκη να ακούσει την αλήθεια. 

Σε εποχές σύγχισης που ζούμε δεν χρειάζεται αυτός ο λαός στήριξη και ενίσχυση στον αγώνα του;

Είναι δυνατόν να αφήνει η Εκκλησία άσχετους περί αυτήν, δεδηλωμένους άθεους, άγευστους Θείας Χάριτος, ψηφοθηρικούς εκκλησιαζομένους, παντελονάδες άπιστους, να εκφέρουν γνώμη και άποψη για τα δόγματα, τα ιερά μυστήρια και τις αλήθειες της πίστεώς μας;

Αν σ’ αυτόν τον καταιγισμό αθέων θεωριών και ηλιθίων απόψεων, δεν συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας  να αποφανθεί -όπως αποφανθεί- για τα θέματα αυτά, πότε θα το πράξει ή ποιος άλλος θα το πράξει; Προφανώς μόνο όταν  θα χρειαστεί  να πληρωθεί κάποιο κενό από κάποιον ημέτερο  αρχιμανδρίτη της αρεσκείας μας ή κάποιον που θέλει να προωθήσει η Αρχιεπισκοπική αυλή; Δεν καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά οδηγούν σε μία απαξίωση της διοίκησης της Εκκλησίας;

Βλέπουμε εξ αφορμής της απόφασης του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή  εικόνες συγχρωτισμού και συνωστισμού στις σημερινές διαδηλώσεις…χιλιάδες κόσμου ο ένας πάνω στον άλλο…Όμως  οι λιτανείες απαγορεύονται…Και δε μίλησε κανείς. Ας καμαρώνουν οι Άγιοι Αρχιερείς  μας!        Βλέπουμε στο Φανάρι να γίνονται εν Αγίω Πνεύματι εκλογές νέων Ιεραρχών και οι Αρχιερείς να φορούν μάσκες μέσα στον Πατριαρχικό Ναό  και να επικαλούνται την …θεία επιφοίτηση! Γιατί; Μα  για να φανούν αρεστοί και υπάκουοι στο σύστημα. Ήθελα να ξέρω όταν συνομιλούν κατ´ιδίαν και θάβουν ο ένας τον άλλον πάλι μάσκες φορούν; Ώ της υποκρισίας! 

Ζούμε ημέρες Αποκαλύψεως κι εσείς Άγιοι Αρχιερείς  κρύβεστε! Όλοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων συμφωνείτε με την άποψη του Πρώτου; Βγείτε να μας το πείτε! 

Το βήμα του «Εξάψαλμου» είναι στην διάθεσή σας! Αποδείξτε μας ότι δεν έχετε πέσει από τώρα σε χειμερία νάρκη! Αντιδράστε! Κάποιοι επέλεξαν συνειδητά ή από φόβο την  επιθανάτια κλίνη, είναι δυνατόν να είστε όλοι σύμφωνοι με αυτό; Δεν έχετε το δικαίωμα να αδιαφορείτε άλλο!

Μην αφήνετε κάποιους να σας πνίγουν την ελευθερία! «Εν ελευθερία» μας έπλασε ο Θεός και η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο.

Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  στον ενθρονιστήριο λόγο του είπε τα εξής: «Προσεύχομαι όταν περάσει ο καιρός και πλησιάζει το τέλος μου να απολογηθώ με παρρησία ενώπιον Θεού και ανθρώπων για τον Θρόνο που μου εμπιστεύθηκε ο Κύριος και θα ήθελα μέχρι τότε να μιλήσω γι’ αυτόν τον Θρόνο κοιτώντας σας στα μάτια…»Και του τα θύμισε σε μια Ιεραρχία ο Πρύτανης των Ιεραρχών μας Σεβ. Καρυστίας Σεραφείμ. Ελπίζω κάποια στιγμή να το θυμηθεί. 

Οι καιροί ου μενετοί άγιοι!

Εκτός και άν συμφωνείτε με την κατάργηση του συνοδικού συστήματος, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Ε, τότε ας καταργηθεί και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ας εκδίδονται και αποστέλλονται προς εκτέλεση απ’ ευθείας με e–mail οι Αρχιεπισκοπικές   εγκύκλιοι. Να μην ταλαιπωρούνται και οι γεροντότεροι. Να περιορίσουν κάποια ταξίδια οι νεώτεροι.Καταργείστε ότι σας κουράζει. Προλάβετε να το κάνετε εσείς γιατί σε λίγο θα σας καταργήσει ο λαός! 

exapsalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com