20 Αυγ 2020

Ελλάδα= Ορθοδοξία

 ellada-orthodoxia-750x342 - Triklopodia | Triklopodia

Ευάγγελος Θ.

Ελλάδα= Ορθοδοξία

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη,..»(Ματθ. 28, 19). Αυτή την προτροπή ακολούθησαν οι απόστολοι αλλά και οι συνεχιστές αυτών. Έτσι λοιπόν σήμερα ο Χριστιανισμός άρα και άγιοι υπάρχουν παντού: σε φτωχές χώρες όπως την Αιθιοπία (Όσιος Γρηγέντιος Επίσκοπος Αιθιοπίας),  την Τουρκία ή και άλλες μουσουλμανικές χώρες όπου άνθρωποι που αρχικά ήταν μουσουλμάνοι, τελικά έγιναν χριστιανοί (Άγιος Αχμέτ Ο Κάλφας Ο Νεομάρτυρας) μέχρι την μακρινή Κίνα (Άγιος Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες: Τατιανή η Πρεσβυτέρα του, Ησαΐας και Ιωάννης οι γιοι του, Μαρία η νύφη του, Αγία Ία (ή Ίγια) η διδασκάλισσα και άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες) και την Αλάσκα (Όσιος Γερμανός Ο Εν Αλάσκα).

Η Ελλάδα όμως αποτελεί κάτι το ξεχωριστό αφού έχει αναδείξει πλήθος αγίων. Με στρατιωτικά αξιώματα (Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης) αλλά και θρησκευτικά (Όσιος Κάλλιστος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης), άγιοι οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση απο τον τουρκικό ζυγό (Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος εκ Σαμαρίνης). Υπάρχουν άγιοι οι θεωρούνται φωτιστές είτε στο ελληνικό έθνος (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός) αλλά και στο εξωτερικό (Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων). Υπάρχουν άγιοι με πλήθος θαυμάτων (Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός (Νέας Μάκρης)). Υπήρξαν άγιοι με διορατικότητα (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης,  Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης). Υπάρχουν άγιοι που μαρτύρησαν σε μικρή ηλικία (Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας από τη Μονεμβασιά, Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά ) ή ακόμα και ολόκληρες οικογένειες (Αγία Βάσσα και τα παιδιά της Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός).

Πολλές ειναι οι μαρτυρίες ότι Άγιοι έχουν επέμβει θαυματουργικά σε πολλές δύσκολες καταστάσεις του έθνους. Σε πολέμους ( Στην μάχη του Ελ Αλαμέιν όπου συμμετείχε και η Ελλάδα επενέβη ο Άγιος Μηνάς),σε λοιμούς (βλέπε περισσότερα https://aktines.blogspot.com/2020/08/blog-post_10.html). Το έθνος μας έχει προστάτες- Αγίους για κάθε περίσταση (π.χ. ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του ελληνικού στρατού) αλλά και τοπικούς σε κάθε περιοχή (π.χ. Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στην Αθήνα, ο Άγιος Αχίλλειος στην Λάρισα... ). Φυσικά υπάρχουν και άλλοι Έλληνες άγιοι: Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα, Όσιος Γερβάσιος o εκ Γοματίου o Αθωνίτης και διά Χριστόν σαλός, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας...

Όλα αυτά δείχνουν ότι αρχικά δεν θα μας κρίνει ο Θεός από που προερχόμαστε, ούτε ότι Άγιοι γίνονται μόνο από συγκεκριμένη φυλή ή φυλές. Η Ελλάδα όμως είναι μία ευλογημένη χώρα η οποία χαριτώνεται από το Άγιο Πνεύμα και έχει καταστεί ΄΄φυτώριο αγίων΄΄. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονος ότι η Αγία Λυδία η Φιλιππησία θεώρειται η πρώτη ευρωπαία χριστιανή, ούτε οτι η χώρα μας μετά από τόσους αιώνες διατηρεί στην σημαία της τον Σταυρό. Έχουμε λοιπόν χρέος να ακολουθήσουμε το παραδειγμά όλων αυτών των αγίων και να τιμησουμε αυτά τα άγια χώματα. Ακόμα και σήμερα σε αυτήν την εποχή που ζούμε (τον Οκτώβριο του 2019 ανακοινώθηκε η αγιοκατάταξη 4 γερόντων) μπορούμε να γίνουμε άγιοι ακολουθώντας την προτροπή του Κυρίου «ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι.»(Ά Πε. 1, 16). Να μη ξεχνούμε να ικετεύουμε το πλήθος αγίων και φυσικά την Παναγία. Όλα αυτά όμως έχοντας πάντοτε ως κεφαλή τον Ιησού Χριστό.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά πλέον δεν ισχύει αυτή η εξίσωση! Ας προσγειωθούμε μήπως και γίνει κάτι. Ψηφίζουμε αθέους και προδότες, ανεχόμαστε τα πάντα, αδιαφορούμε για την αποστασία στην Πίστη και κατά τα άλλα Ελλάδα ίσον Ορθοδοξία! Ε, όχι λοιπόν! Εμείς ακυρώσαμε ενεργητικά ή παθητικά αυτή την εξίσωση!

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε, ναι... Τώρα..., αν ο Θεός μας "χρωστάει" εξαιτίας αμέτρητων και όντως ευλογημένων "επειδή" του παρελθόντος, εκείνος ξέρει το αύριο της Ελλάδος. Εμείς δεν έχουμε πρόσωπο, παρρησία, παρά μόνο υποχρέωση να αιτούμεθα του ελέους του, άχρι της εμπράκτου μετανοίας μας... Διότι και αυτό, ανθρωπίνως είναι, αν όχι αδύνατο, πολύ δύσκολο, στην κατάσταση που ήρθαμε.

Ανώνυμος είπε...

Με τήν ελλάδα είναι ο ΘΕΟΣ,
εκείνην που κρατά τήν ΑΛΗΘΕΙΑ
και τό ΦΩΣ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com