20 Αυγ 2020

Αγάλματα με θέμα το «Χρονικό της Νάρνια» θα κοσμήσουν Αγγλικανική “εκκλησία” στο Γιορκσάιρ

 

Αγάλματα με θέμα το «Χρονικό της Νάρνια» θα κοσμήσουν εκκλησία στο Γιορκσάιρ

Μια εκκλησία στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας θα διακοσμηθεί με αγάλματα από τη σειρά βιβλίων και τηλεοπτική ταινία, το Χρονικό της Νάρνια.   Τα μυθικά πλάσματα που πρωταγωνιστούν στα βιβλία το «Χρονικό της Νάρνια», τα οποία μαγεύουν τα παιδιά εδώ και 70 χρόνια, φαίνεται ότι έχουν βρει ένα νέο «σπίτι» σε μια εκκλησία του 12ου αιώνα στο ανατολικό Γιορκσάιρ.

  Ο Aslan το λιοντάρι, η Λευκή Μάγισσα και ο Mr. Tumnus είναι μερικοί από τους «ήρωες» που απεικονίζονται σε γλυπτά που τοποθετήθηκαν έξω από την εκκλησία της St Mary's. Σκοπός ήταν να αντικαταστήσουν τα μεσαιωνικά γλυπτά που είχαν υποστεί πλέον πολύ σοβαρές ζημιές.

   Οι πρωταγωνιστές της μαγικής χώρας Νάρνια από τα βιβλία του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις που έγιναν και κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο «το Χρονικό της Νάρνια»... ευλογήθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τους ιερείς της ενορίας.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ενορίας αποτελούν μέρος ενός πολυετούς προγράμματος που χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Εθνικής Κληρονομιάς, για την συντήρηση πάνω από 600 μεσαιωνικών γλυπτών της εκκλησίας, που απεικονίζουν βασιλιάδες, Αγίους, Αγγέλους, λιοντάρια, μονόκερους και γοργόνες.

   Όμως, τα αγάλματα και τα έργα τέχνης που κοσμούν τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας είχαν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο Ρόλαντ Ντέλερ, διευθυντής ανάπτυξης στην ενορία St Mary's. «Δεν είχαμε κανένα στοιχείο που να μας δείχνει τι ήταν εκεί, οπότε δεν μπορούσαμε να ανακατασκευάσουμε τα αρχικά γλυπτά. Έτσι αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε νέα».

   Η εκκλησία κάλεσε τους σπουδαστές της περιοχής να καταθέσουν προτάσεις. Κάποιος σχεδίασε ένα σκίτσο του Mr. Tumnus , του φαύνου από το Χρονικό της Νάρνια. «Αυτό το σκίτσο μας έδωσε την αφορμή να παραγγείλουμε μια ολόκληρη σειρά από γλυπτά με θέμα το Χρονικό της Νάρνια», δήλωσε ο Ντέλερ.

   Τα γλυπτά σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Matthias Garn. Εκτός από τον Aslan, τη Μάγισσα και τον Mr. Tumnus, θα υπάρχουν επίσης γλυπτά του Reepicheep του ποντικιού, του Fledge του φτερωτού αλόγου, ο Glenstorm ο κένταυρος, ο Farsight ο αετός και Jewel ο μονόκερος.

   Τα επτά βιβλία του Χρονικού της Νάρνια εκδόθηκαν μεταξύ 1950 και 1956 και αποτελούν μια σπουδαία κλασική λογοτεχνική σειρά βιβλίων για παιδιά. 

  Σύμφωνα με την υπόθεση, τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τέσσερα παιδιά που μένουν στο σπίτι ενός καθηγητή, ανακαλύπτουν ότι η ντουλάπα είναι η πύλη για μια μαγική χώρα που ονομάζεται Νάρνια. Τα παιδιά μεταφέρονται στη μαγική χώρα, όπου συναντούν ένα λιοντάρι που μιλάει, τον Άσλαν. Με τη βοήθεια των παιδιών ο Άσλαν καταφέρνει να νικήσει τη λευκή μάγισσα και να ελευθερώσει τους υπηκόους του.

  «Η ιστορία έχει πολύ απήχηση ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Rev Becky Lumley, εκπρόσωπος της ενορίας St Mary's. «Τα παιδιά μας είναι σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ωστόσο η ιστορία τους εξάπτει την φαντασία και τους καλλιεργεί την ελπίδα. Αυτά τα βιβλία δεν είναι μόνο για παιδιά, καθώς περιέχουν μια αλήθεια που βοηθά πολλούς Χριστιανούς σήμερα να κατανοήσουν τον Θεό και την πίστη».

   Ο συγγραφέας των βιβλίων, ένας άνθρωπος βαθιάς χριστιανικής πίστης και θεολόγος, τιμήθηκε με μνημείο στο Poets Corner στο Westminster Abbey το 2013, κατά την 50ή επέτειο του θανάτου του.

   Η St Mary's θεωρείται μία από τις ομορφότερες μεσαιωνικές εκκλησίες της χώρας. «Τα γλυπτά και τα αγάλματα που υπάρχουν στην εκκλησία είναι ένας τρόπος αφήγησης χωρίς λόγια, που απευθύνεται σε μια περιοχή με υψηλό επίπεδο αναλφαβητισμού», δήλωσε ο Ντέλερ.  

Με πληροφορίες από Guardian  -lifo.gr,19.8.2020

Δείτε και -Η Ευρώπη εγκαταλείπει τον Χριστιανισμό και στρέφεται στον Παγανισμό

2 σχόλια:

Efstathios Efstathios είπε...

Καταλαβαίνετε πόσο "βλαμμένοι" μπορούμε να γίνουμε εμείς οι άνθρωποι? Ενώ μας έπλασε ο Θεός να εξουσιάζουμε τη γη και τις θάλασσες και εμείς προσκυνούμε τα άψυχα είδωλα!!! Και αυτά στον 21ο αιώνα!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο CS Lewis ήταν πράγματι πιστός χριστιανός (αγγλικανός). Τα φιλοσοφικά του έργα εξ' όσων έχω ακούσει δεν έχουν τίποτα το επικίνδυνο. Τα διαβάζουν και ορθόδοξοι αγγλόφωνοι με ενδιαφέρον. Τα Χρονικά της Νάρνια είναι παραμύθια για παιδιά. Έχουν μυθικά πλάσματα, αλλά όχι περισσότερα ή χειρότερα απ' ότι, π.χ., η Οδύσσεια. Και τα θέματά τους σαφώς πιο παιδικά απ' την Οδύσσεια.

Οι αγγλικανοί ανέκαθεν είχαν "γκροτέσκ" φιγούρες στους καθεδρικούς τους ναούς. Θυμάμαι την πρώτη φορά που επισκέφτηκα έναν ως ενήλικας, η ατμόσφαιρα ήταν τέτοια και τόσο διαφορετική από τους δικούς μας ναούς, τόσο καταθλιπτική που έκανα τη σκέψη ότι τώρα καταλαβαίνω στην πράξη τι σημαίνει αίρεση! Νομίζω ότι ξεκίνησαν αυτή τη μόδα αμέσως μόλις αποσπάστηκαν από τη Ρώμη και ακολούθησαν εικονοκλαστικό δρόμο. Κατέστρεψαν, δηλαδή, τα αγάλματα των αγίων, μαζί και με τα άγια λείψανα που είχαν όταν ήταν παπικοί, και για να μην είναι τελείως άδειοι οι ναοί αποφάσισαν να τους διακοσμήσουν με... τέρατα!

Βέβαια το να βάζουν και μυθικά πλάσματα από υπαρκτό παραμύθι και να τα ευλογούν κιόλας, μας πάει μερικά επίπεδα παραπάνω! Καλά τα λέει το άρθρο, δηλαδή. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο ίδιος ο Lewis θα το ενέκρινε! Επειδή έκανα τον παραλληλισμό με την Οδύσσεια, είναι σαν να βάζουμε σ' ένα ναό τη Σκύλα, τη Χάρυβδη, τον κύκλωπα Πολύφημο και τη μάγισσα Κίρκη!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com