6 Ιαν 2020

Μπορίσπολ Αντώνιος: Ο Τόμος δεν θεράπευσε το σχίσμα και διαίρεσε την Ουκρανική κοινωνία


Ο Τόμος δεν θεράπευσε το σχίσμα και διαίρεσε την Ουκρανική κοινωνία
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορίσπολ κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξήγησε γιατί ο Τόμος, που χορηγήθηκε στην Ο.Τ.Υ., δεν θεραπεύει αλλά επιδεινώνει το σχίσμα και διαιρεί περαιτέρω την ουκρανική κοινωνία.
Όλες οι διαβεβαιώσεις ότι ο Τόμος, που εκδόθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης, θεραπεύει το σχίσμα στην Ουκρανία είναι αναληθές. Ο Μητροπολίτης Αντώνιος , δήλωσε αυτό σε ένα σχόλιο στο κανάλι YouTube VITRAZHI: Σχετικά με την Faith in Colors , παραθέτοντας 9 επιχειρήματα που αφορούν τον Τόμο.
1. Ο Τόμος δεν θεραπεύει, αλλά επιδεινώνει τη διάσπαση: “Αντί δύο μη κανονικών δομών – το λεγόμενο UOC-KP και UAOC – δημιουργήθηκε μια νέα μη κανονική οργάνωση που ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ο Ιεράρχης εξήγησε: «Περιέχει τους σχισματικούς και αυτοεξουσιοδοτημένους, οι οποίοι δεν έγιναν κανονικοί, ανεξάρτητα από το τι.» Η δομή αυτή χαρακτηρίζεται από πολιτικοποίηση και διαχωρισμό. είναι λογικό, διότι μια διάσπαση μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ένα νέο διαχωρισμό. “

2. Οι πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι αντίθετες προς τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας: «Επεξεργάζεται προσωπικά εκκλησιαστικά ζητήματα, ακυρώνει τα ιστορικά έγγραφα που υιοθετεί η Ιερά Εκκλησία. Το 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέπραξε μια σειρά ενεργειών που παραβίαζαν τον κανόνα και τους κανόνες που οδήγησαν σε κρίση στις σχέσεις όλων των Ορθοδόξων Τοπικών Εκκλησιών. Η πρώτη παραβίαση είναι εισβολή στην κανονική επικράτεια μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας. Ο δεύτερος είναι ο διορισμός του Εξάρχου σε μια άλλη Εκκλησία χωρίς συντονισμό μιας τέτοιας απόφασης με την ιεραρχία αυτής της Εκκλησίας. Η τρίτη είναι η δημιουργία εκκλησιαστικών δομών στην κανονική επικράτεια μιας άλλης Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τέταρτον – έχοντας την Ιερή Κοινωνία με άτομα που απαγορεύονται σε άλλη τοπική εκκλησία. Πέμπτος, πρόκειται για την αποκατάσταση ενός κληρικού χωρίς μετάνοια μετά την αναθεματισμό του σε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Και ο έκτος είναι η «εκκλησία» με τους ανθρώπους που δεν έχουν έγκυρη επισκοπική ή ιερατική χειροτονία », δήλωσε ο Επίσκοπος.
3. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με τις ενέργειές του στην Ουκρανία αντιφάσκει: «Μέχρι το 2018, το κανονικό καθεστώς του Προέδρου του UOC – σήμερα είναι ο Μητροπολίτης Onuphry του Κιέβου και όλης της Ουκρανίας – καθώς και οι κανονικές τιμωρίες που επιβλήθηκαν στον πρώην Μητροπολίτη Filaret Denisenko, δεν αμφισβητήθηκαν ούτε αμφισβητήθηκαν από οποιαδήποτε Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, κανείς δεν αναγνώρισε ως κανονικές τις λεγόμενες εκκλησιαστικές δομές των UAOC και UOC-KP. Τώρα οι δομές αυτές αναγνωρίζονται ως νόμιμες, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν άλλαξε: δεν έφεραν τη μετάνοια, αλλά έλαβαν νομικές συνειδήσεις », πρόσθεσε ο Ιεράρχης.
4. Η ανεξαρτησία της αυτοκέφαλης εκκλησίας είναι πλασματική: “Ο Τόμος δεν έδωσε ανεξαρτησία, αλλά απλώς ανέκαμψε τους σχισματικούς στην Κωνσταντινούπολη”, συνέχισε. “Η λεγόμενη OCU αποδείχθηκε εξαρτημένη από την Κωνσταντινούπολη, διότι, πρώτον, λαμβάνει μύρο από την Κωνσταντινούπολη. Δεύτερον, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι η ανώτατη δικαστική αρχή για την ΥΑΕ. Τρίτον, δεν έχει το δικαίωμα να ανοίγει ουκρανικές ενορίες στη Διασπορά, οι οποίες εξαρτώνται από την Κωνσταντινούπολη. Τέταρτον, δεν έχει το δικαίωμα να κανονίζει κανονικά τους αγίους – αυτό το κάνει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. “
5. Ο Τόμος έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάτμηση στην ουκρανική κοινωνία, αντί να το συμφιλιώσει: «Οι άνθρωποι της εποχής κοντά στην εκκλησία παραπλανήθηκαν από το γεγονός της δημιουργίας της ουκρανικής εκκλησίας και τη χορήγηση ενός φερόμενου νομικού εγγράφου σε αυτήν. Η δωρεά του Τομό είναι αντίθετη προς τους κανονικούς κανόνες και κανόνες της Αγίας Αποστολικής Εκκλησίας “, τονίζει ο Ιεράρχης.
6. Η OCU δεν συμπεριφέρεται με χριστιανικό τρόπο: «Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Τομός θα φέρει ειρήνη και συμφιλίωση, οι εκπρόσωποι της λεγόμενης« OCU »ή« Ιεράς Εκκλησίας της Ουκρανίας »ενεργούν ως επιδρομείς και ληστές, την επιθετική πολιτική του UOC-KP, την κατάληψη των ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τη ρίψη των πιστών στο δρόμο ».
7. Ο Τόμος υπονομεύει τη θρησκευτική σταθερότητα στην Ουκρανία: “Οι πιο τρομερές συγκρούσεις είναι συγκρούσεις για θρησκευτικούς λόγους”, υπενθύμισε ο Ιεράρχης. “Η συνύπαρξη των τοπικών αρχών οδηγεί σε συγκρούσεις και αψιμαχίες μεταξύ ανθρώπων, σπέρνοντας εχθρότητα. Ο Tomos θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την διάσπαση στην κοινωνία, παραλείποντας να προσθέσει στην ενότητά του. “
8. Η διαδικασία της χορήγησης του Τόμο ασκήθηκε από τις γεωπολιτικές και πολιτικές δυνάμεις: «Η ανοικτή συμμετοχή και η άσκηση πίεσης για τη χορήγηση του Τόμο από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Πόροσενκο, με την προφανή υποστήριξη των αμερικανικών αρχών, εκκλησιαστικό σκεπτικό σε αυτή τη διαδικασία. “
9. “Οι ιεροσύνη και οι επίσκοποι στο λεγόμενο OCU είναι άκυρες, όπως η ίδια η Κωνσταντινούπολη έχει αναγνωρίσει προηγουμένως. Η αναγνώριση του αυτοχειριζόμενου κληρικού χωρίς την μετάνοια και την ορθή χειροτονία σπάει το νήμα της αποστολικής διαδοχής στην Εκκλησία. Αν η ιεροσύνη δεν είναι έγκυρη, τότε τα Μυστήρια είναι επίσης άκυρα », συνόψισε ο Μητροπολίτης Αντώνιος .
spzh.news &orthodoxostypos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος μαθητής του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, έχει αναφέρει δημόσια για το τι τους είπε (στους μαθητές του) ο Άγιος Πορφύριος, για τον θάνατο του προηγούμενου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, του Δημητρίου.

Κάποια στιγμή θα φανερωθεί ξεκάθαρα και δημόσια η αλήθεια, για όσα συμβαίνουν, όσο και αν προσπαθούν πολλοί να καλύψουν την πραγματικότητα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com