11 Ιαν 2020

Ανακαλεί την υπογραφή του ο Φιλάρετος Ντενισένκο !

Ανακαλεί την υπογραφή ο Φιλάρετος!
Ο επίτιμος Πατριάρχης της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας Φιλάρετος Ντενισένκο ανακάλεσε την υπογραφή του που έβαλε στο διάταγμα της τοπικής Συνόδου του Πατριαρχείου Κιέβου στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 περί της διάλυσης του Πατριαρχείου, προφασιζόμενος το δικαίωμά του που του παρέχει το Σύνταγμα της χώρας και η Σύμβαση περί προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

Τους τελευταίους μήνες ο Φιλάρετος έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι το Πατριαρχείο Κιέβου συνεχίζει την δράση του και δεν προτίθεται να εκπληρώσει τους τρεις όρους του τόμου περί αυτοκεφαλίας.
Ταυτόχρονα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δήλωσαν ότι οι συνελεύσεις υπό την ηγεσία του Φιλαρέτου δεν μπορούν να αναγνωριστούν από την Ιερά Σύνοδο και οι αποφάσεις είναι μηδαμινές από τη νομική και κανονιστική άποψη.

Όταν ο κ. Φιλάρετος υπέγραφε τη διάλυση του Πατρ. Κιέβου
Όταν ο κ. Φιλάρετος υπέγραφε τη διάλυση του Πατρ. Κιέβου
Ο Επίτιμος Πατριάρχης της Ουκρανίας, κ. Φιλάρετος είχε εγκρίνει την απόφαση για την κατάργηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου του Κιέβου, τον Δεκέμβριο του 2018΄, όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο που ανέβασε στο You Tube η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Στο βίντεο, μπορεί κανείς να ακούσει τον κ. Φιλάρετο να συμφωνεί με την ψήφιση της διάλυσης του Ουκρανικού Πατριαρχείου του Κιέβου.

Και μάλιστα, όταν η πλειοψηφία των Ιεραρχών ενέκρινε την απόφαση, ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Φιλάρετος έχει εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία τους με τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, διαμαρτυρόμενος ότι δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες κι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους.
Προ ημερών ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέδωσε διάταγμα σχετικά με τις σχέσεις με το αποκαλούμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» , απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις πρόσφατες δηλώσεις του επίτιμου «Πατριάρχη» Κιέβου κ. Φιλάρετου.
Όπως γράφει το 112 Ukraine στο διάταγμα αναφέρεται ότι όλα τα έγγραφα και εντολές, εκδιδόμενες εξ ονόματος του θρησκευτικού συλλόγου η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, η οποία έπαυσε τη δραστηριότητά της, που εκδόθηκαν μετά τις 30 Ιανουαρίου 2019 είναι άκυρα και δεν είναι εκτελεστά στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία»
Αποφασίζει επίσης να παύσει τη δραστηριότητα του «Πατριαρχείο του Κιέβου» μέσω της ένταξής της στην ιδρυόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να παύσει επίσης τη δραστηριότητα όλων των καταστατικών οργάνων του Πατριαρχείο Κιέβου.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Φιλάρετου στην οποία αναφέρει ότι η Σύνοδος δεν γνώριζε για το περιεχόμενο του Τόμου: «Το μάθαμε μετά τη ενοποίηση. Αν γνωρίζαμε το περιεχόμενο αυτού του Τόμου, τότε δεν θα συμφωνούσαμε με έναν τέτοιο Τόμο».
Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι επί της ουσίας δεν παρέχεται αυτοκεφαλία καθώς ο «Τόμος μας βάζει σχεδόν στην ίδια εξάρτηση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η σχισματική Νέα ψευτο-εκκλησία της Ουκρανίας, δεν έχει ευλογηθεί από τον Θεό, και θα εξαφανιστεί όταν θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com